Statsminister Boris Johnson:

Rammes av krise

Statsminister Boris Johnson er under press som følge av lastebilsjåførkrisen i Storbritannia. I tillegg kritiseres han for en bisetning om kreft.

PRESSET: Statsminister Boris Johnson er under press som følge av lastebilsjåførkrisen i Storbritannia. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB
PRESSET: Statsminister Boris Johnson er under press som følge av lastebilsjåførkrisen i Storbritannia. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Storbritannias statsminister Boris Johnson har gjennom sin regjeringstid hatt hendene fulle med både brexit, coronakrisen, klimakrisen og nå også lastebilsjåførkrisen. Storbritannia-ekspert Erik Mustad sier til Dagbladet at det er en presset Johnson som entrer Det konservative partiets landsmøte i Manchester.

- Jeg tror nok at Boris Johnson opplever et stort press. Politisk er han under press fra opposisjonen, men også fra opinionen, og har flere kriser som han må løse ganske raskt, sier Mustad som er førstelektor ved Universitetet i Agder, samt tilknyttet nettsida britiskpolitikk.no.

BRÅK: Dramatiske scener utspilte seg i en bensinkø i London mandag 27. september. Video: Stefan Silva Vis mer

Uttalelser kritiseres

Nylig ga Johnson opposisjonen nok en anledning til å sette ham under press. I et intervju med BBC svarte han følgende da han ble utfordret på hvordan hans politikk påvirker utjevning av forskjellene i samfunnet:

- Jeg har gitt deg det viktigste kriteriet – se bort fra forventet levealder, se bort fra, du vet, kreftprognoser – se på lønnsveksten. Personer med lavere inntekt opplever nå raskere lønnsvekst. Det har ikke skjedd på ti år eller mer. Det er det jeg mener med utjevning.

Opposisjonens fremste helsepolitiske talsperson, Jonathan Ashworth, kontrer med at dersom kreftprognosene hadde vært like gode for de fattigste som for de rikeste, så ville det ha vært 19 000 færre dødsfall hvert år.

- Johnson bør beklage sine kvalmende og hårreisende uttalelser, mener Ashworth.

GÅR GALT: Statsminister Boris Johnson fikk store problemer med paraplyen på en seremoni i Staffordshire 28. juli. Video: NTB Vis mer

- Løs kanon

Mustad mener at Johnson fortsatt er en løs kanon, men synes samtidig at han har besinnet seg etter at han ble partileder og statsminister.

- Han er en løs kanon, det har han alltid vært. Johnson ønsker å tegne et bilde av seg selv som en litt uvøren og sleivete politiker, som kan si ting som fra tid til annen provoserer enkelte grupper i samfunnet. Samtidig skal det sies at han har besinnet seg i rollen som partileder og statsminister.

- Boris Johnson er en elsk-hat-politiker som kan oppleves som sjarmerende for mange og det stikk motsatte for andre. Han spiller på motsetninger i egen personlighet, nemlig at han er ekstremt intelligent, men samtidig ønsker å framstå som en bajas som innimellom kommer med sleivete uttalelser.

TROSSER SMITTEN: Storbritannias statsminister Boris Johnson mener at gjenåpningen av det britiske samfunnet bør fortsette - tross økning i smitten. Han kommer likevel med en klar beskjed til befolkningen. Video: AP/NTB Vis mer

Pågående krise

I det siste har britisk næringsliv opplevd store problemer, og har blant annet hatt mangel på matvarer og drivstoff. Dette på grunn av at Storbritannia mangler omkring 100 000 lastebilsjåfører.

- Johnsons regjeringstid har vært utfordrende i den forstand at regjeringen tilsynelatende ikke forutså konsekvensene av brexit. Når det gjelder den pågående lastebilsjåførkrisen, så mener opposisjonspartiene at det skyldes brexit, mens Johnson mener at det er pandemien som er årsaken, sier Mustad.

- Det er nok lett for den fremste brexitgeneralen å skylde på pandemien, og si at det er mangel på lastebilsjåfører i EU også, og ikke bare i Storbritannia. Opposisjonspartiene vil derimot si at dette er en varslet krise, og at regjeringen burde ha sørget for at varetransportindustrien var godt nok rustet.

KLIMAKRISE: Boris Johnson, Storbritannias statsminister, holdt en meget engasjert tale vedrørende klimakrisen under FNs generalforsamling i New York 22. september. Video: AP Vis mer

- Må vise handlekraft

Mustad påpeker at det i forbindelse med Storbritannias beslutning om å gå ut av EU, ble trukket fram at arbeiderklassen var lei av arbeidsinnvandring. Videre omtaler førstelektoren det som et paradoks at mange av jobbene som arbeidsinnvandrere opptok i Storbritannia, er jobber som briter ikke vil ta selv, blant annet på grunn av dårlige lønnsvilkår og dårlig sikkerhet.

- Denne gruppen arbeidsinnvandrere er en gruppe som har gått under radaren i mange, mange år, men som Storbritannia er helt avhengige av.

Mandag settes militært personell inn for å bøte på sjåførmangelen og for å levere drivstoff til bensinstasjoner i Storbritannia. I tillegg har regjeringen begynt å tilby kortvarig visum til utenlandske sjåfører fra EU-land. Mustad mener at Johnson ikke håndterer krisen spesielt godt.

- Fram mot jul må han vise handlekraft og sørge for at varetransportindustrien kommer i gang igjen for å ta Storbritannia ut av dette uføret. Det blir spennende å se hvilke tiltak han kommer til å foreslå og hvordan disse iverksettes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer