Rammes av voldsutspillet

GARDERMOEN (Dagbladet): Sosialminister Guri Ingebrigtsen har selv levd i et vanskelig parforhold og søkt beskyttelse på et krisesenter. Nå er hun sterkt opprørt over at lensmann Harald Andersen sier kvinner må ta litt av skylda sjøl når de blir utsatt for vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå vil hun drøfte saken i regjeringen.

- Slike utspill kan føre til at færre voldsutsatte kvinner tar kontakt med politiet, sier hun til Dagbladet.

Sosialminister Guri Ingebrigtsen er blant dem som rammes av lensmann Harald Andersens utspill om at kvinner må ta litt av skylda når de blir utsatt for vold.

- Jeg levde i et fryktelig vanskelig forhold i lengre tid, sier Ingebrigtsen.

Hun reagerer på uttalelsene fra lensmann i Laksevåg, Harald Andersen, til Dagbladet i går. Andersen mener kvinner må bli mer kritiske når de velger partner, og må ta litt av skylda dersom de blir utsatt for vold. Leder i Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, mener at lensmann Andersens utspill er så groteske at han bør få sparken. Guri Ingebrigtsen mener vold i hjemmet utelukkende er voldsutøverens ansvar.

- Bare den siste måneden har vi hatt flere alvorlige tilfeller av familievold i Norge, sier Ingebrigtsen. På bakgrunn av dette vil hun nå drøfte saken med sine regjeringskolleger.

- Jeg vet at Hanne Harlem og Karita Bekkemellem Orheim allerede har tatt initiativ til å arbeide mot vold i hjemmet. Nå er det viktig å følge opp, sier Ingebrigtsen.

Vanskelig å innse

Hun fikk selv hjelp ved å flykte til krisesenteret.

- Det var et stort steg å ta, sier Ingebrigtsen. Hun mener lensmann Andersen viser at han ikke har forstått at det kan være vanskelig å komme seg ut av voldelige forhold.

- Det blir for enkelt å fordele skyld. For meg var det vanskelig å innse at den mannen jeg var glad i ikke tedde seg som jeg ønsket. Jeg forsøkte å få samlivet til å fungere. Det var et nederlag å gå. Derfor blir det for enkelt å be kvinner forlate vanskelige menn, sier hun.

- Årsaken til at en mann tyr til vold kan være så mange, og det er ikke alltid enkelt å bli klar over dette i starten av et forhold, mener Ingebrigtsen. - Lensmannen ikke har forstått kompleksiteten i samliv mellom to mennesker som er glade i hverandre.

- Det handler om kjærlighet, det er det som bringer to mennesker sammen i et forhold. For meg var det ikke lett å bare klippe av det sånn plutselig. Vi vet fra forskning at det er veldig vanskelig å bare gå, sier hun.

Med verdighet

- Når det aller nærmeste er vanskelig, blir alt vanskelig. Det er lite som er verre enn å bli slått av folk som står deg nær.

For meg var krisesenteret et sted å gå da jeg ikke hadde noe annet. Det var essensielt for å komme ut av situasjonen med verdigheten i behold, sier Ingebrigtsen. Hun er spesielt opptatt av at kvinner må møte forståelse og blir trodd når de oppsøker politiet.

- Når kvinner oppsøker politiet, skal de bli møtt med tillit. Enhver som tar kontakt med politiet fordi de lever i et vanskelig samliv, har krav på å bli møtt med forståelse. Derfor er det veldig synd hvis uttalelser fra politiet fører til at færre våger å ta kontakt med dem. Kvinner må føle tillit til hele etaten for å samle krefter til å fortelle andre om familieproblemer, sier Ingebrigtsen.

- Urimelig

- Hvordan reagerere du når en lensmann mener at kvinner må være mer kritiske i valg av partner?

- Jeg tar ikke kritikken hans innover meg. Den faller på sin egen urimelighet, sier Ingebrigtsen.

Lensmann Andersen har selv erfart at enkelte kvinner stadig finner seg voldsmenn, og han mener at noen derfor ønsker å være i vanskelige. Konfrontert med en slik teori tar Ingebrigtsen seg til hodet og sukker tungt. Hun har bakgrunn fra arbeid i psykiatrien og føletr at dette en måte å tenke på som er veldig fremmed. Hennes melding til sine medsøstre er klar:

- Det kan skje alle. Men det finnes en vei ut av vold og vanskelige forhold. Jeg klarte å reise meg igjen. Og nå har jeg fått et godt forhold til menn igjen, sier sosialministeren og smiler.

BERØRT: Sosialminister Guri Ingebrigtsen måtte selv bryte ut av et vanskelig parforhold. Hun er redd Andersens uttalelser kan svekke voldsofrenes tillit til politiet.