Ekstremværet «Gyda»:

Rammet: - Umulig

Da Silje Fossum våknet torsdag morgen var kjelleren fylt opp av vann. På vei til jobb hadde de store vannmengdene flyttet veien.

UVÆR: Silje Fossum fra Stjørdal er rammet av ekstremværet «Gyda». Foto: Privat
UVÆR: Silje Fossum fra Stjørdal er rammet av ekstremværet «Gyda». Foto: Privat Vis mer
Publisert

Ekstremværet «Gyda» har de siste dagene herjet i Midt-Norge.

Rundt klokka 22.00 torsdag skrev Meteorologisk institutt at det har falt 105 milliliter nedbør i Trøndelag og 174 millimeter i Møre og Romsdal siden uværet startet.

Torsdag kveld ble imidlertid ekstremværet erklært som over.

«Gyda» rakk likevel å gjøre mye skade.

Bruer og veier er stengt, og natt til torsdag ble beboere evakuert flere steder i Møre og Romsdal på grunn av jordras og fare for oversvømmelse.

En av de som har fått merke uværet på kroppen er Silje Fossum fra Forradal i Hegra i Stjørdal.

- Det første som møtte oss da vi våknet torsdag morgen var kjelleren full av vann, forteller hun.

- Elva hadde flyttet seg

Å kjøre barn til barnehagen kunne hun glemme da veiene dit var stengt. Også på vei til jobb ble det problemer.

- Elva hadde flytta seg til over veien, og vannet hadde tatt med seg veien. Det var uframkommelig og umulig å komme seg over med bil, veien var bra ødelagt, forteller hun.

Takket være skyss fra en traktor som greide å kjøre over, kom hun seg omsider på jobb i Flora, hvor hun snakker med Dagbladet.

- Nå er jeg spent på om jeg kommer meg hjem fra jobb seinere i dag, ler hun.

GYDA: Ekstremværet «Gyda» herjer og det er utstedt 33 farevarsler. 12. januar 2022. Video: Emma Thingstad Dalen. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Vis mer

Søvnløs natt

Birgitte Bjørngård fra Stjørdal forteller til Dagbladet at hun var oppe hele natta, etter at også hun har fått kjelleren fylt opp med vann av uværet.

- Vannet har gått litt ned akkurat nå. Vi har ikke strøm på bad, varmtvannsbereder og komfyr, og følger spent med videre, skriver hun i en SMS.

Tryg Forsikring opplyste i en pressemelding torsdag morgen at de hittil har registrert rundt 20 skadesaker knyttet til «Gyda». Foreløpig estimerer de skadene til mellom én og halvannen million kroner.

Torsdag ettermiddag meldte Sør-Trøndelag avis at Gjensidige, Tryg og Frende totalt har mottatt over 170 skademeldinger etter ekstremværet.

- Det er primært vannskader i kjellere, enten på grunn av vanninntrenging utenfra eller tilbakeslag fra avløp der vann har trengt inn gjennom avløpsnettet. Det er også en del vannskader fra tak samt én bilskade på grunn av stormen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

- Bare starten

Ifølge NVE oppstår de alvorlige hendelsene som regel på slutten av ekstremværet.

- Sånn som vi vurderer situasjonen har det vært en relativt rolig natt. Vi er bare i starten av «Gyda» ennå, sa Brigt Samdal, direktør for skred- og vassdragsavdelingen i NVE, til Dagbladet torsdag morgen.

GYDA: Ekstremværet «Gyda» herjer i Møre og Romasdal. 12. januar 2022. Video: Emma Thingstad Dalen. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Vis mer

Det er ingen tvil om at det har vært vått mange steder i landet de siste dagene. Meråker i Trøndelag hadde allerede torsdag morgen fått hele nedbørsmengden for januar, i løpet av de siste 24 timene.

Meråker camping i Trøndelag var blant de første som ble meldt rammet torsdag, i form av delvis oversvømmelse.

Mildværet fører i tillegg til kraftig snøsmelting også høyt til fjells. Det har vært sendt ut mange naturfarevarsler både for snø-, jord-, sørpe- og flomskredfare på rødt nivå for Midt-Norge og deler av Sør-Norge.

Flere veier i Midt-Norge er nå stengt som følge av oversvømmelse, overvann og flom.

Mange evakuert

Flere veier i Midt-Norge er fredag fortsatt stengt som følge av oversvømmelse, overvann og flom.

Fredag morgen skriver politiet i Trøndelag at de som torsdag ble evakuert fra sine hjem i Stjørdal grunnet høy vannstand og stengte veier, nå kan reise hjem igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer