Hetebølgen i Spania

Rammet av hetebølge: - Heftig

Familien Iversen søker tilflukt i skyggen i Spania, hvor hetebølgen onsdag var på sitt hittil varmeste. - På kvelden er det for varmt, selv om sola har gått ned.

HETT: Janne Iversen og familien er i Torrevieja. En hetebølge herjer på den spanske solkysten. Foto: Privat
HETT: Janne Iversen og familien er i Torrevieja. En hetebølge herjer på den spanske solkysten. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Janne Iversen er i Torrevieja i Spania på familieferie med samboer og barna (9) og (12), hvor varmen for øyeblikket herjer.

Underveis i oppholdet har temperaturen tatt seg opp siden familien på fire ankom for tre uker siden.

Bare i vannet er det er 27 grader, forteller Iversen til Dagbladet.

FERIE: Janne Iversen understreker at de koser seg til tross for den ekstreme varmen. Foto: Privat
FERIE: Janne Iversen understreker at de koser seg til tross for den ekstreme varmen. Foto: Privat Vis mer

- Blir helt kokt

Hun legger til at familien koser på seg på Costa Blanca, og føler seg heldige som får feriere, men at varmen også setter sitt preg på ferien.

- Da vi kjørte i går, var det 41 grader i bilen, etter at den hadde stått i skyggen. Det har aldri skjedd før, så det er skikkelig heftig, forklarer hun.

Og det er ikke bare Iversen som synes det er varmt. Barna holder seg i skyggen for å beskytte seg fra den intense heten.

- Det er ubehagelig, vi blir veldig slitne og trøtt av varmen. På stranda er vi jo i sola, men mest i skyggen. Ellers blir vi helt kokt, forteller Iversen.

For å holde seg avkjølt, er familien på stranda hver dag. Der er det bris og de vil helst være helt ned i vannkanten.

- Det er så varmt. Det blir bading eller å være inne med airconditionen på.

SPANIA: Spania herjes av en voldsom hetebølge som har ført til flere skogbranner. Video: AP Vis mer

Få nordmenn

Hun legger til at de venner seg mer og mer til varmen, og er spesielt nøye på at barna får vært nok i skyggen. Ellers spiser de is og smører seg godt inn for å beskytte seg.

- Vi ser jo at det er dårlig vær og 14 grader hjemme i Trondheim, da er det godt å være her i Torrevieja. Så sånn sett har vi ikke vondt av hetebølgen.

Iversen forteller at de foreløpig ikke har truffet på så mange nordmenn i det populære turistområdet.

- På stranda er fullt spanjoler, men ikke så mye nordmenn, som sikkert er på grunn av streiken. Jeg har egentlig ikke opplevd så lite folk når det er sesong, sier hun avslutningsvis.

I SKYGGEN: Soling, grilling og bading, men pauser i skyggen må også til for Janne Iversen. Foto: Privat
I SKYGGEN: Soling, grilling og bading, men pauser i skyggen må også til for Janne Iversen. Foto: Privat Vis mer

Herjer i Europa

For øyeblikket er det en hetebølge som herjer i deler av Europa, og Spania er at av landene som er hardest rammet. Onsdag skal den ha nådd sitt høydepunkt med hele 44 grader i regionene Andalucía og Extremadura

Kommunikasjonssjef for Spanias meteorologiske institutt (Aemet), Cayetano Torres, har kalt varmen for opprørende, og opplyst at den trolig vil fortsette. Det er sendt ut farevarsel i flere områder.

VARMT: Meteorolog, Julie Solsvik Vågane, forteller at vi kan vente oss opp mot 30 grader enkelte steder i landet nærmere helga. Vis mer

Denne hetebølgen er «virkelig uvanlig», understreker Torres, og sier at Spania kan slå mange varmerekorder. Ifølge Aemet er den «mer aggressiv» enn tidligere hetebølger.

Hetebølgen startet allerede 7. juli med temperaturer på over 40 grader. Først mandag er det ventet at temperaturene vil falle.

En ekstrem tørke herjer for tiden i Sør-Europa. Spania og Portugal opplever den verste tørken på 1200 år. Tajo, regionens lengste elv, står nå i fare for å tørke helt ut, skriver The Guardian.

I Portugal herjer flere skogbranner, som har skadet 29 personer så langt. Søndag var over 3000 brannmenn involvert i slukningsarbeidet, skriver AP.

Også Italia lider av den verste tørken på 70 år, skriver Washington Post. Tørken påvirker både risproduksjonen og drikkevannsforsyningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer