ADVARER: Bare 24 år gammel ble Lauren Wasser rammet av toksisk sjokksyndrom (TSS). Nå advarer hun andre om risikoen for at tampongbruk kan føre til den livstruende tilstanden. Foto: Richard Shotwell / Invision / NTB Scanpix
ADVARER: Bare 24 år gammel ble Lauren Wasser rammet av toksisk sjokksyndrom (TSS). Nå advarer hun andre om risikoen for at tampongbruk kan føre til den livstruende tilstanden. Foto: Richard Shotwell / Invision / NTB ScanpixVis mer

Lauren Wesser:

Rammet av «tampong­syken». Måtte amputere beinet

Innen noen måneder blir hun også nødt til å amputere det andre beinet, skriver hun.

(Dagbladet): I 2012 ble modellen Lauren Wasser nødt til å amputere det ene beinet etter å ha blitt rammet av toksisk sjokksyndrom (TSS), også kalt «tampongsyken». Nå advarer hun andre.

Til Washington Post sier hun at hun ønsker å skape oppmerksomhet rundt risikoen for at tampongbruk kan føre til at folk rammes av sjeldne tilstanden. Det har hun aktivt jobbet med over tid gjennom både Instagram og foredrag.

- Jeg tror at dette er min skjebne, og ville ikke endret på noe, sier hun.

Lauren Wasser: Foredragsholder og aktivist. Foto: Jordan Strauss / Invision / NTB Scanpix
Lauren Wasser: Foredragsholder og aktivist. Foto: Jordan Strauss / Invision / NTB Scanpix Vis mer

Åpenhjertig innlegg

Før hun ble utsatt for den sjeldne tilstandene, fulgte hun modelldrømmen i Los Angeles. I en kronikk som ble publisert av InStyle, og et foredrag i regi av foredragsdistributøren Ted talks, forteller hun historien om hvordan livet hennes for fem år siden ble snudd på hodet.

Etter å ha byttet tampong begynte hun å føle seg syk. Men det var midt i influensasesongen så hun tenkte ikke mer over det, og dro som planlagt på en bursdagsfest hun var invitert til.

På festen sa én av vennene hennes at hun så syk ut, og sendte henne hjem igjen. Moren var også bekymret, og valgte å kontakte politiet for å få dem til å sjekke tilstanden hennes.

- Hun skjønte det var noe som ikke stemte da jeg ikke svarte å meldingene hennes, skriver Wasser.

Hasteinnlagt

Politiet skal ha sjekket hvordan det gikk med henne to ganger. Den andre gangen skal de ha funnet henne liggende bevisstløs i sitt eget spy, med ansiktet vendt mot gulvet, skriver Wesser.

- De tilkalte ambulanse umiddelbart, og fikk meg innlagt på sykehus, skriver hun og opplyser om at hun ikke husker det selv, men at hun har blitt fortalt det seinere.

Der kjempet Wesser for livet. Organene begynte å svikte, blodtrykket var ustabilt, feberen var ute av kontroll, hun fikk hjerteinfarkt og ble lagt i kunstig koma.

- Først forsto ikke legene hvorfor jeg var syk, men én av legene oppdaget at jeg brukte tampong og fikk den undersøkt. Resultatene viste at den hadde spor av TSS, skriver hun.

VIL HJELPE: - Det er ingenting jeg kan gjøre med det. Men det jeg kan gjøre, er å sørge for at andre slipper å oppleve det, skriver Lauren Wasser. Foto: Richard Shotwell / Invision / NTB Scanpix
VIL HJELPE: - Det er ingenting jeg kan gjøre med det. Men det jeg kan gjøre, er å sørge for at andre slipper å oppleve det, skriver Lauren Wasser. Foto: Richard Shotwell / Invision / NTB Scanpix Vis mer

Mister også det andre beinet

Seinere ble hun nødt til å amputere høyrebeinet, og alle tærne på venstrebeinet. Hun skriver at hun fortsatt fem år seinere har daglige smerter, og at innen noen måneder blir hun også nødt til å amputere venstrebeinet.

- Det er ingenting jeg kan gjøre med det. Men det jeg kan gjøre, er å sørge for at andre slipper å oppleve det, skriver hun.

- Svært sjeldent

Siden det ble advart mot TSS på 80- og 90-tallet har det vært svært få tilfeller av det her til lands. I januar skrev KK at Sørlandet Sykehus har oppdaget fem tilfeller av sykdommen i løpet av de to siste åra.

Overlege ved Haukeland Universitetssykehus og professor ved Universitetet i Bergen, Jone Trovik, fortalte at de er usikre på hvor mange som rammes av tilstanden, men at amerikanske tall anslår at det er snakk om rundt 1 av 100 000.

- TSS er svært sjeldent, men potensielt livstruende, sa Trovik til ukebladet.

Overlege advarte

To av tilfellene ved Sørlandet Sykehus kom i en tidsperiode på to uker. Det fikk overlege ved barneavdelingen på sykehuset til å offentlig advare andre.

- Føler man seg dårlig, får feber og muskelverk eller et rødlig utslett og du vet du har brukt tampong, så ta ut tampongen og oppsøk lege, advarte han i et intervju med NRK.

Han råder tampongbrukere til å bytte den ofte, maks fem timer. Ikke bruk den om natta og bruk den bare i perioden man blør mye.

- Det som er felles for våre pasienter er at de har hatt tampongen inne lenge, uten å være klar over at de kan være farlig, sier han til kanalen.