Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rammet med samme kraft som to atombomber

17 etasjer blokk kollapset som et korthus. Nå skal utbyggeren etterforskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Femten timer etter det kraftigste jordskjelvet på Taiwan siden mars 2010, opererer myndighetene med 13 bekreftede, omkomne og minst 100 savnede personer.

Det offisielle tallet på skadde var samtidig 475 personer, hvorav 368 var utskrevet fra sykehus.

Tallene over skadde, savnede og innesperrede i de sammenraste høyblokkene varierer fortsatt stort av to hovedårsaker:

 REDDET:  Denne jenta ble reddet ut av redningsmannskaper. Foto: AFP/NTB Scanpix.
REDDET: Denne jenta ble reddet ut av redningsmannskaper. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

• De gigantiske kreftene ble utløst klokka 03.57 natt til lørdag, på et tidspunkt da folk flest var innendørs og sov.

• Den offisielle, ukelange feiringen av kinesisk nyttår begynner søndag. «Halve» Asia har ferie, og fra Kina er det stort innrykk av turister som besøker slektninger og bor hos dem.

Som to atombomber
Og for det tredje: sjefen for jordskjelvavdelingen ved Taiwans meteorologiske institutt har ifølge South China Morning Post og andre medier i regionen beregnet av styrket av jordskjelvet til kraften av to atombomber.

Det første skjelvet midt på natta ble målt til 6,4, og ga dramatiske følger i boligkvarter rett utenfor millionbyen Tainan forbi selve episenteret ble registrert bare 30 kilometer derfra og fordi de sterkeste kreftene ble målt bare ti kilometer under jordskorpa.

 RASTE SOM ET KORTHUS:  Redningsmannskaper utenfor en av de kollapsede høyblokkene lørdag ettermiddag lokal tid. Foto: Tyrone Siu, Reuters/NTB Scanpix.
RASTE SOM ET KORTHUS: Redningsmannskaper utenfor en av de kollapsede høyblokkene lørdag ettermiddag lokal tid. Foto: Tyrone Siu, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Høyblokker helt opp til 17 etasjer, med langt flere sovende beboere enn en hvilken som helst vanlig natt til lørdag, har rast sammen som korthus.

Etterforsker byggherre
Flere stiller nå spørsmål ved konstruksjonen av den 17 etasjer høye blokka Wei Guan, som sto ferdig i 1989. Lavere blokker på nabotomtene har bare mindre skader.

Innenriksminister Chen Wei-zen sier det skal igangsettes en etterforskning for å se om utbyggeren har fulgt kravene.

Siden morgentimene lokaltid har myndighetene anslått at om lag 30 mennesker er inne i restene av den kollapsede boliggiganten, som ligger vannrett på gateplan.

840 soldater og mer enn 1 200 sivile med hunder er satt inn i redningsarbeidet. Flere av dem blir styrt rundt i kurver fra store byggekraner for å se eller høre tegn til liv.

I løpet av de siste timene har myndighetene bare bekreftet at to personer er tatt ut i de farefulle redningsoperasjonene.

En to dager gammel baby og en mann i 40-årene var begge døde, skriver nyhetsnettstedet Apple Daily, som også forteller at i alt 11 boligblokker har vippet over og ligger i ruiner.

Taiwan opplever regelmessig jordskjelv, men de færreste fører til store ødeleggelser. Et kraftig skjelv rammet imidlertid i 1999, da omkom rundt 2.400 mennesker, skriver NTB.

Rystelsene natt til lørdag kunne merkes over hele det sørlige Taiwan. Skjelvet kunne også kjennes i hovedstaden Taipei på den andre siden av øya, samt i Fastlands-Kina.


 

 FLYFOTO:  To sammenraste blokker i Tainan sett fra lufta. Foto: Xinhua/Reuters/NTB Scanpix.
FLYFOTO: To sammenraste blokker i Tainan sett fra lufta. Foto: Xinhua/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer