Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ramos-Horta i kunstig koma

Unntakstilstand i Øst-Timor etter attentat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er innført unntakstilstand i Øst-Timor, etter at president Jose Ramos-Horta ble skutt og såret natt til mandag. Australia sender ekstra styrker til landet for å stabilisere situasjonen.

Øst-Timors president José Ramos-Horta ligger i kunstig koma på sykehus i Australia etter et attentatforsøk mandag morgen, lokal tid. Ramos-Horta ble truffet av to skudd i ryggen og et i brystet. Han ble operert på et australsk feltsykehus i Øst-Timor før han kort tid etter ble fløyet til Darwin i Australia. melder nyhetsbyrået AP.

I respirator

Kort tid etter ankomsten til sykehuset her ble Ramos-Horta lagt i kunstig koma og respirator, opplyste en talsmann for CareFlight som sto for evakueringen av ham fra Øst-Timor.

- Det er mulig han må gjennom flere operasjoner, sier talsmannen, ifølge CNN.

Ifølge australske medier er ikke skadene livstruende, og tilstanden er stabil.

Kuppforsøk

Presidentens livvakt og to av angriperne mistet livet under angrepet, opplyser utenriksminister Zacarias da Costa.

FRAKTET TIL AUSTRALIA: President Jose Ramos-Horta ble operert på et australsk feltsykehus i Øst-Timor før han ble fløyet til Australia. Foto: REUTERS
FRAKTET TIL AUSTRALIA: President Jose Ramos-Horta ble operert på et australsk feltsykehus i Øst-Timor før han ble fløyet til Australia. Foto: REUTERS Vis mer

Det var i 6-tiden mandag morgen, lokal tid, at det ble løsnet skudd fra to biler som passerte Ramos Hortas hus i utkanten av Øst-Timors hovedstad Dili. 

Presidentens livvakter skjøt tilbake.

En times tid etterpå var det også et mislykket angrep mot boligen og bilkortesjen til statsminister Xanana Gusmão. Hans sjåfør ble såret, og rutene i bilen ble skutt ut.

Opprørssoldatene hadde kontrollen over huset en kort stund, men ble slått tilbake.

Gusmão kalte attentatet et kuppforsøk og ba befolkningen holde seg i ro. Observatører har advart mot uro som følge av attentatet og av at Reinado ble drept, melder NTB.

- Jeg ser på dette som et mislykket kuppforsøk, sier Gusmão, ifølge BBC.

Deserterte 

Mannen bak angrepet er Alfredo Reinado, som tidligere var sjef for militærpolitiet. Han var etterlyst og siktet for drap i forbindelse med flere skyteepisoder under et soldatopprør han ledet i april og mai 2006. 37 mennesker ble drept og 155.000 mennesker ble drevet fra sine hjem før desertørenes opprør ble slått ned ved hjelp av utenlandske styrker.

Så sent som i november i fjor truet Reinado med å bruke makt mot myndighetene om de ikke innfridde en rekke krav opprørssoldatene hadde stilt. I forrige uke skjøt noen av hans menn mot australske soldater.

Reinado ble selv drept under dagens angrep.

Historisk skikkelse

Ramos Horta byttet jobb med Gusmão da han i 2006 ble valgt til president, mens Gusmão tok over statsministerstillingen. 

Ramos-Horta er en viktig figur som er av avgjørende betydning for Øst-Timors framtid, sier Norges bistandsminister Erik Solheim.

- Dette er veldig tragisk. Jeg håper han overlever og snart er tilbake i full vigør, sier Solheim (SV) til NTB etter å ha fått meldingen om attentatet mot Øst-Timors president mandag.

- Han er en helt avgjørende historisk skikkelse for Øst-Timor, også for å holde Øst-Timors sak varm i det internasjonale samfunnet, sier han.

<B>USKADD</B>: - Jeg ser på dette som et mislykket kuppforsøk, sier statsminister Gusmão, ifølge BBC. Også boligen hans ble angrepet i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media