Ramos-Horta til Indonesia etter 23 år

Fredsprisvinner José Ramos-Horta besøker Indonesia etter 23 år i eksil. Han skal delta i historiske fredssamtaler i Jakarta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seinest for en uke siden nektet Indonesias utenriksminister Ali Alatas den østtimoresiske motstandsbevegelsens omreisende ambassadør visum, under henvisning til at Ramos-Horta var «arrogant».

Nå har regimet i Jakarta endret oppfatning, og Ramos-Horta får dermed delta i de historiske fredssamtalene mellom uavhengighetsforkjempere og pro-indonesiske grupper.

- Jeg er glad for å være her, og jeg skal samarbeide for å skape en fredsatmosfære, sa Ramos-Horta etter at han hadde landet.

Forsoning

Dare II-konferansen for dialog og forsoning, som samtalene i Jakarta er døpt, åpnet fredag og skal etter planen pågå i seks dager.

Biskop Carlos Belo, som Ramos-Horta delte fredsprisen med i 1996, holdt åpningstalen, sammen med sin biskop-kollega fra Øst-Timor, Basilio do Nascimento.

På plass var også den østtimoresiske motstandsbevegelsens fengslede leder Xanana Gusmao, som for anledningen har sluppet ut av husarresten han soner sin 20 års dom i.

Ramos-Horta hadde et gripende møte med Gusmao etter at han hadde ankommet Indonesia.

- Jeg var målløs. Han er én av de største jeg har kjent, og jeg ga ham en stor klem, sa Ramos-Horta.

Eksil-ledere

Etter to dager med samtaler mellom 20 representanter for uavhengighetsforkjempere og pro-indonesiske grupper fra Øst-Timor, utvides konferansen til også å inkludere 40 deltakere fra utlandet, blant dem José Ramos-Horta.

Han er fortsatt utstyrt med pass fra Øst-Timors gamle kolonimakt Portugal, men lever i likhet med mange andre eksil-ledere i Australia.

- Svært viktig

FNs spesialutsending til Øst-Timor, Jamsheed Marker, ønsker Indonesias vedtak om å slippe «erkefienden» Ramos-Horta inn i landet velkommen.

- Jeg tror det er svært viktig. Dette er noe vi har arbeidet med den indonesiske regjeringen for å få til, sier Marker.

Ramos-Horta støttet tidligere i uken FNs beslutning om å utsette folkeavstemningen om uavhengighet for Øst-Timor, som etter planen skulle ha vært holdt 8. august, i to uker.

Støtter utsettelse

- Vi kan ikke gjøre annet enn å støtte generalsekretær Kofi Annans beslutning om å utsette velgerregistreringen og avstemningsdagen, sa Ramos-Horta på en pressekonferanse i FN-hovedkvarteret.

Han viste til at både FN, uavhengige organisasjoner og massemedier har bekreftet mangelen på sikkerhet på Øst-Timor, som indonesiske styrker har okkupert siden 1975.

Det har de siste månedene vært en rekke blodige sammenstøt mellom tilhengere av uavhengighet og pro-indonesiske militsgrupper.

Ramos-Horta hevdet at han har solide beviser for at den indonesiske hæren fortsatt trener og utstyrer disse gruppene.

(NTB-AFP-Reuters)