Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Ramsland lyver

Rettspsykiaterne mener Trond Ramsland (39) lyver om hva som skjedde da Ingse Rønnestad (36) ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): At Ramsland holder på sin forklaring, kan koste ham flere år ekstra i fengsel.

-  Vi mener han lyver når han sier at han ikke husker noe fra drapsdagen, sier rettspsykiater Siri Nome til Dagbladet.Sammen med sin kollega Jogeir Høyersten avga hun i går erklæringen som kan bidra til å felle Ramsland for overlagt drap på sin ekskone. Der slår de fast at Ramsland er strafferettslig tilregnelig.

Helt siden han ble pågrepet, har Ramsland hevdet at han lider av hukommelsestap. Men de erfarne psykiaterne tror ikke på denne forklaringen, og mener Ramsland bevisst ikke forteller sannheten. De har gitt ham diagnosen dyssosial og paranoid, og mener han er nesten blottet for empati.

-  Når det gjelder forholdet til andre mennesker, har Ramsland full score på psykopatiske personlighetstrekk, sier Nome.

Overlagt drap


Hvis det fra Ramslands side er en bevisst strategi å ikke fortelle hele sannheten om drapet, har det ødelagt for hans beste mulighet til et effektivt forsvar. Gjennom å basere forsvaret på at de viktigste bevisene i saken mot ham er plantet, har Ramsland gitt sin advokat, Harald Stabell, et umulig oppdrag i retten. Hvis Stabell kunne prosedert på at drapet var forsettlig, ikke overlagt, og fått gjennomslag for dette, ville det bety flere års forskjell i straffeutmålingen. Når Ramsland i stedet insisterer på full frifinnelse, faller denne muligheten bort. Har Ramsland vært i parkeringshuset, kunne han trolig tjent på fortelle sannheten. Påtalemyndigheten har ført få vitner som støtter opp under teorien om overlegg.

Flere forhold taler for at drapet ikke er overlagt:  Tida er svært knapp. Hadde Ramsland kommet til åstedet 30 sekunder seinere, ville Rønnestad trolig vært ute av parkeringsdekket hvor skuddene falt. Ramsland har ikke kvittet seg med to viktige beviser, parkeringsbilletten og blodet på bilen. Dette kunne forsvaret brukt til å argumentere for at en drapsmann som har planlagt drapet og tenkt klart, aldri ville glemt noe slikt.

Rettspsykiaterne ble i går spurt om å gi en risikovurdering av Ramsland, med tanke på om han skal idømmes forvaring, eller bare vanlig fengselsstraff.

Kan bli aktivert igjen


-  De personlighetstrekkene han har, finnes det knapt endringsmulighet for. I pressede situasjoner vil trekkene kunne bli aktivert igjen, sa Høyersten. Om det betyr at Ramsland vil gjøre seg skyldig i voldskriminalitet i framtida, kan ikke psykiaterne si.

-  Jeg har ikke vært på åstedet, og er uskyldig, sa Trond Ramsland til Dagbladet da han ble ført ut av rettssalen i går ettermiddag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media