Flere voldshendelser i kollektivtrafikken:

Ran på T-banen: «Dreper deg»

To menn i 20-åra møtte tirsdag i retten tiltalt for å ha ranet en mann på T-banen i Oslo. I tillegg skal en rekke saker som omhandler vold mot billettkontrollører behandles i Oslo tingrett.

RAN: I april 2018 skal to menn ha ranet en mann på ei T-banevogn i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
RAN: I april 2018 skal to menn ha ranet en mann på ei T-banevogn i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

To menn skal i april i fjor ha ranet til seg 3200 kroner, samt utøvd vold og framsatt trusler mot fornærmede.

Mennene i 20-åra er tiltalt etter straffelovens paragraf 327, som gjelder ran. Lovbruddet har en strafferamme på opptil seks års fengselsstraff.

I løpet av de neste fire månedene skal Oslo tingrett også behandle flere saker som omhandler vold mot billettkontrollører.

«Jeg dreper deg»

I tiltalen står det beskrevet at gjerningspersonene skal ha utøvet vold mot en mann på ei T-banevogn ved Borgen i Oslo i april 2018.

De tiltalte skal ha lagt fornærmede i bakken, tatt kvelertak på ham og kommet med alvorlige trusler som «gi meg alt du har eller jeg stikker deg i magen» og «jeg dreper deg».

På et tidspunkt skal de også ha tatt fornærmedes mobiltelefon, før en av dem skal ha sagt:

«Jeg dreper deg om du gir meg feil kode.»

- Ranet til seg 3200 kroner

Så skal fornærmede ha forsøkt å forlate T-banevogna, hvorpå han skal ha blitt tatt halsgrep på. Ved T-banestoppet på Majorstua skal de tiltalte ha holdt «noe skarpt» mot ryggen hans og tvunget ham til å gi fra seg 3200 kroner i kontanter.

Det er ingen stopp mellom Borgen og Majorstuen T-banestasjon, og reisen er beregnet til å vare i omtrent tre minutter, ifølge Ruters reiseplanlegger.

Begge mennene er også tiltalt for en rekke narkotikalovbrudd. En av dem står blant annet tiltalt for å ha solgt hasj til forskjellige personer for 35 000 kroner.

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med sistnevntes forsvarer uten hell. Dagbladet har også vært i kontakt med den medtiltaltes forsvarer, Halvard Helle, som ikke ønsker å kommentere saken.

SPARKET: Kvinne (26) ble sparket ned trappa på et T-banestopp i bydelen Neukölln i Berlin.Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Vold mot kontrollører

I tillegg til ranshendelsen skal også en rekke hendelser som omhandler vold mot billettkontrollører behandles i Oslo tingrett i løpet av de neste fire månedene.

Dagbladets gjennomgang av de fem berammede sakene viser at tre av hendelsen fant sted på bussreiser, én fant sted på en T-banereise, mens i en av tiltalene er det ikke spesifisert hvilket transportmiddel voldshendelsen fant sted på.

Blant voldshandlingene i tiltalene finner vi slag mot ansiktet, spytting, kvelertak, og dytting. I alle tiltalene settes voldshandlingen i sammenheng med billettkontroller.

Dagbladet har vært i kontakt med Sporveien, som ikke ønsker å kommentere saken.

DYTTET: Videoen viser en 24 år gammel mann bli dyttet foran en t-bane i Stocholm. Video: SVTVis mer Vis mer

Dommer

I tillegg er to personer blitt dømt for vold mot billettkontrollører siden desember i fjor. En av dem ble dømt til 45 dagers fengsel, mens den andre ble dømt til 18 dagers fengsel.

I sistnevntes rettsavgjørelse går det fram at de mener straffenivået for vold mot særskilt utsatte yrkesgrupper er på linje med vold mot offentlig tjenestemann.

I en høyesterettsbeslutning fra juni 2018 bemerkes det av ankeutvalget at vold mot offentlig tjenestemann skal møtes med ubetinget fengsel, med mindre det foreligger helt spesielle forhold.

I april skal Oslo tingrett også behandle en sak som gjelder vold mot en lokomotivfører. Ifølge tiltalen skal tiltalte ha slått en av NSBs lokomotivførere med knyttet neve i ansiktet, slik at fornærmede ble påført frakturer i to tenner og hjernerystelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer