KONTROVERS: Rancheier Cliven Bundy ble først rikskjendis og helt for den amerikanske høyresiden. Nå fordømmer nesten alle uttalelser han kom med om slaveri. Foto: AP Photo/Las Vegas Review-Journal, John Locher
KONTROVERS: Rancheier Cliven Bundy ble først rikskjendis og helt for den amerikanske høyresiden. Nå fordømmer nesten alle uttalelser han kom med om slaveri. Foto: AP Photo/Las Vegas Review-Journal, John LocherVis mer

Rancheieren ble en helt for amerikansk høyreside - så begynte han å uttale seg om slaveri

Nå forsøker toppolitikere desperat å distansere seg fra Cliven Bundy (67).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Denne måneden ble rancheier Cliven Bundy for alvor en rikskjendis i USA. I 20 år har han kjempet for å la sine kyr få beite på føderale landområder i delstaten Nevada.

Myndighetene mener nemlig at kyrne må fjernes fordi de truer en sjelden skilpaddeart, men det har Bundy nektet. Han har også nektet å betale avgiften myndighetene har pålagt ham for å la kyrne beite på offentlige landområder.

Den høyrevridde TV-kanalen Fox News, med programleder Sean Hannity i spissen, og politikere på den amerikanske høyresiden, som den mulige presidentkandidaten Rand Paul og den republikanske senatoren Dean Heller fra Nevada trykket først Bundy til sitt bryst og hyllet ham for den «patriotiske frihetskampen» han førte.

- Friere som slaver Så holdt Bundy en pressekonferanse hvor han begynte å snakke om slaveri og afroamerikanere.

- Jeg vil si dere én ting til jeg vet om negeren. De er stort sett subsidiert av myndighetene, så hva gjør de så? De aborterer sine unge barn, de putter sine unge menn i fengsel fordi de ikke har lært hvordan de skal høste bomull. Og jeg har ofte lurt på om de ville ha det bedre som slaver, med å plukke bomull og ha et familieliv og gjøre ting, eller har de det bedre subsidiert av myndighetene? De fikk ikke mer frihet. De fikk mindre frihet, sa Bundy, ifølge New York Times.

Den mildt sagt kontroversielle uttalelsen har fått de som først hyllet Bundy og omtalte ham som en patriot til å forsøke å flykte unna.

STØTTET BUNDY: Den berømte programlederen for Fox New, Sean Hannity bidro sterkt til å gjøre Cliven Bundy til en rikskjendis. Foto: AP Photo/Douglas C. Pizac
STØTTET BUNDY: Den berømte programlederen for Fox New, Sean Hannity bidro sterkt til å gjøre Cliven Bundy til en rikskjendis. Foto: AP Photo/Douglas C. Pizac Vis mer

- Uttalelsene hans om rase er støtende, og jeg er fullt og helt uenig med ham, sier Rand Paul i en uttalelse.

- Senator Heller er fullstendig uenig i herr Bundys skrekkelige og rasistiske uttalelser, og fordømmer dem i på det sterkeste, sier talskvinne for senator Dean Heller, Chandler Smith, ifølge Politico.

Den konservative programlederen Sean Hannity kaller Bundys uttalelser «frastøtende» og «foraktelige» og frykter at demokratene vil bruke uttalelsene til å framstille alle på høyrefløyen i amerikansk politikk som rasister.

Flere kritiserer, selv på høyresiden, kritiserer nå Bundys opprinnelige støttespillere for å involvere seg med ham.

- Du må vite hvem du står ved siden av til en hver tid, med nøyaktighet, sier en av USAs mest høyrevridde radioprogramledere, Glenn Beck, om saken.

- Skylder på Martin Luther King Demokratene mener Bundy-saken viser hvordan republikanerne ikke klarer å nå ut til minoritetsgrupper.

STØTTET BUNDY: Den republikanske senatoren fra Kentucky, Rand Paul, nevnes ofte som en potensiell presidentkandidat i 2016. Han hyllet først Cliven Bundy. Foto: AP Photo/Stephan Savoia
STØTTET BUNDY: Den republikanske senatoren fra Kentucky, Rand Paul, nevnes ofte som en potensiell presidentkandidat i 2016. Han hyllet først Cliven Bundy. Foto: AP Photo/Stephan Savoia Vis mer

- Hvis du noensinne ønsker å bli tatt seriøst med dine forsøk på å nå ut, bør du kanskje starte med ikke å forsvare rasister, sier talskvinne for demokratenes nasjonalkomité, Mo Elleithee, i en uttalelse.

Til tross for massiv fordømmelse forsvarer Bundy stadig sine uttalelser.

- Hvis jeg sier neger eller svart eller slave og de folkene ikke kan takle de orda uten å bli støtt, så har Martin Luther King ikke fullført jobben sin ennå. Vi må komme oss over de fordomsgreiene, sier han i et intervju med CNN.

STØTTET BUNDY: Republikansk senator for Nevada, Dean Heller. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta
STØTTET BUNDY: Republikansk senator for Nevada, Dean Heller. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta Vis mer