Raner i vest

Med dyre mobiltelefoner og flotte jakker i tankene hopper barneranerne på T-banen og forlater østkanten. De angriper på bortebane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kristoffer Egeberg

Ifølge politiet er de aller fleste barneranene begått i områdene rundt T-baneholdeplasser fra Oslo S og vestover.

Dette går også fram av en rekke dommer i Oslo tingrett.

«De tiltalte tok banen opp mot Holmenkollen i den hensikt å finne en ungdom som de kunne frarane en mobiltelefon. Eieren av mobiltelefonen - som er 15 år - ble videre slått gjentatte ganger i ansiktet, og volden har derfor også karakter av mishandling,» heter det i en tingrettsdom fra 6. juni 2003. To innvandrergutter på 15 og 16 år sto for ugjerningen.

- Barneran har vært et særlig problem rundt Majorstuhuset og i tilliggende områder i Bogstadveien og Kirkegata. Men det foregår langs hele T-banenettet fra Oslo S og vestover, sier etterretningssjef Geir Ellefsen på Majorstua politistasjon.

123 barneranere

På bakgrunn av barneransdebatten i Dagbladet de siste ukene, initierte SV et møte med ledelsen på Majorstua politistasjon forrige fredag.

Politikerne lærte om barneran i klare tall og fakta:I 2002 var det 137 ran i Oslo hvor gjerningsmannen var under 18 år.Av 209 ofre, var hele 148 under 18 år. Bare 17 ofre var kvinner. Nær alle ofrene er etnisk norske. Bare ett av ofrene hadde fremmedkulturell bakgrunn, en ung kvinne med norsk far og filippinsk mor.Politiet har registrert 123 forskjellige barneranere fra 2002 og fram til i dag. 115 gutter og åtte jenter. Seks av de åtte jentene deltok i ett og samme ran.95 av de 115 guttene er fremmedkulturelle.Ytterst få raner barn i sitt eget nærområde.I 2003 ble det begått 79 barneran i Oslo.Hittil i år har det vært åtte ran.Oppklaringsprosenten ved barneran er på hele 87,5 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer