Raner i vest

Med dyre mobiltelefoner og flotte jakker i tankene hopper barneranerne på T-banen og forlater østkanten. De angriper på bortebane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kristoffer Egeberg

Ifølge politiet er de aller fleste barneranene begått i områdene rundt T-baneholdeplasser fra Oslo S og vestover.

Dette går også fram av en rekke dommer i Oslo tingrett.

«De tiltalte tok banen opp mot Holmenkollen i den hensikt å finne en ungdom som de kunne frarane en mobiltelefon. Eieren av mobiltelefonen - som er 15 år - ble videre slått gjentatte ganger i ansiktet, og volden har derfor også karakter av mishandling,» heter det i en tingrettsdom fra 6. juni 2003. To innvandrergutter på 15 og 16 år sto for ugjerningen.

- Barneran har vært et særlig problem rundt Majorstuhuset og i tilliggende områder i Bogstadveien og Kirkegata. Men det foregår langs hele T-banenettet fra Oslo S og vestover, sier etterretningssjef Geir Ellefsen på Majorstua politistasjon.

123 barneranere

På bakgrunn av barneransdebatten i Dagbladet de siste ukene, initierte SV et møte med ledelsen på Majorstua politistasjon forrige fredag.

Politikerne lærte om barneran i klare tall og fakta:I 2002 var det 137 ran i Oslo hvor gjerningsmannen var under 18 år.Av 209 ofre, var hele 148 under 18 år. Bare 17 ofre var kvinner. Nær alle ofrene er etnisk norske. Bare ett av ofrene hadde fremmedkulturell bakgrunn, en ung kvinne med norsk far og filippinsk mor.Politiet har registrert 123 forskjellige barneranere fra 2002 og fram til i dag. 115 gutter og åtte jenter. Seks av de åtte jentene deltok i ett og samme ran.95 av de 115 guttene er fremmedkulturelle.Ytterst få raner barn i sitt eget nærområde.I 2003 ble det begått 79 barneran i Oslo.Hittil i år har det vært åtte ran.Oppklaringsprosenten ved barneran er på hele 87,5 prosent.

Da barneransproblemet toppet seg i 2003 samarbeidet politi og barnevern i «Prosjekt barneran» ledet av etterretningssjef Geir Ellefsen på Majorstua.

«Prosjekt barneran»

- Politi, barnevern og natteravner var ute i miljøet og tok positiv kontakt med disse ungdommene. Det hadde stor effekt. I en periode på halvannen måned, hadde vi ikke ett barneran i området rundt Majorstuhuset. Barneranerne har forbausende liten tilbakefallsprosent etter oppfølging av politi og barnevern, sier Ellefsen til Dagbladet.

- Har barneranerne noen forståelse av at de ødelegger oppfatningen av seg sjøl og sine egne? vil SV-leder Kristin Halvorsen vite.

Søsken som verge

- De føler seg allerede utenfor dette samfunnet. Empatien deres er nesten lik null.

- Foreldrene deres, som er autoritetene i deres egen kultur, er vanskelige å engasjere. Ofte stiller eldre søsken som verge når de er inne til forhør, svarer konsulent Lasse Rolén på Majorstua politistasjon.

- Ikke kompetent

Politiet og barnevernet står overfor flere problemer som politikerne kan ta med seg til Stortinget. Barnevernet er ikke kompetent til å følge opp barn som bedriver kriminalitet, og kontinuerlig kommunikasjon med disse ungdommene krever store ressurser, får politikerne vite.

- Tar man ikke tak i dette tidlig, vil man møte de samme barneranerne som garvede kriminelle seinere, sier Geir Ellefsen.

BARNERANSMØTE: SV-politikerne Karin Andersen (nr. to f.v.), Inga Marthe Thorkildsen og Kristin Halvorsen hadde i går et møte med ledelsen på Majorstua politistasjon. Liv Gregusson Kloster startet debatten i et innlegg i Dagbladet etter at sønnen (14) ble ranet (t.v.).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer