PROSEDYRER: Rettssaken om drapene på Vollheim gård i Søndre Land nærmer seg slutten. Det pågår nå prosedyrer i saken.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
PROSEDYRER: Rettssaken om drapene på Vollheim gård i Søndre Land nærmer seg slutten. Det pågår nå prosedyrer i saken. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

Raner tok av seg finlandshetta for å hilse på offeret

Risikerer 20 år i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Knut Keiko Rønningen Kaasastul (32) er egentlig en ganske høflig raner. Det er bildet forsvarer Reidar Steinsvik forsøkte å tegne under sin prosedyre i Gjøvik tingrett. Tirsdag la aktor Thorbjørn Klundseter ned sine straffepåstander.

Risikerer 20 år
Dersom aktor får det som han vil blir det 20 års fengselsstraff på Kaasastul. Han er tiltalt for medvirkning til drapet på Ragnar B. Abrahamsen som skjedde 28. desember 2007. Ifølge tiltalen skal han ha levert patroner til Knut Arne Thorstensen (34).

Steinsvik fortalte retten om Kaasastuls oppførsel under er svært brutalt ran natt til lille julaften 2007.

Musikeren som ble ransoffer trodde han fikk besøk av julebukker da det sto flere maskerte menn på trappa og ville inn. I stedet ble han truet med at fingrene skulle kappes av ham.

Tok av finlandshetta og hilste
Bakgrunnen for ranet var at offeret skyldte Berit penger for en bil. Ranerne skulle etter planen bare kreve inn pengene, men endte likevel opp med å ha mindre bagasjeplass i bilen da de dro fra Rena.

Ifølge tiltalen skal de ha tatt med seg en laptop, tre kameraer og fire mobiltelefoner.

Kaasastul hadde noen dager før besøkt ransofferet på Rena og gitt klar beskjed om at han ikke ville være så hyggelig neste gang.
Likevel oppførte han seg høflig ifølge forsvarer Steinsvik.

- Offeret sa at han hadde inngått en avtale, at han hadde snakket med en Kaasastul. Da tok Kaasastul av seg luen og hilste på ham, fortalte Steinsvik.

Ringte ransofferet
Noen dager senere skjedde et nytt grovt ran på Rena. Denne gang hjemme hos et samboerpar. Kvinnen i huset ble holdt fanget på soverommet hvor hun ble bundet. Men også i denne situasjonen var Kaasastul en gentleman ifølge forsvarer Steinsvik.

- Kaasastul løsnet tauet og ledningen Tina Johansen var bundet med. Han stoppet umiddelbart handlingen som Tina Johansen oppfattet som en seksuell tilnærmelse da hun ba om det. Videre ga han henne telefonnummeret sitt og ringte henne for å berolige henne.

Kaasastul har selv fortalt retten om hva som skjedde.
- Jeg ga henne telefonnummeret mitt i tilfelle det var noe hun ville, forklarte han.

Dessuten ringte han Johansen på vei hjem.
- Jeg ville høre hvordan det sto til.

Sa unnskyld
Da den unge kvinnen møtte som vitne i Gjøvik tingrett for to uker siden, ba tre av de tiltalte om ordet da hun var ferdig, skriver Oppland Arbeiderblad.
Ole Kristian Bjørnsen, Knut Arne Thorstensen og Kaasastul ba om unnskyldning for det grove ranet.

- Det lapper likevel ikke sammen igjen det såret jeg må bære på resten av livet, sa Johansen til Oppland Arbeiderblad.

Kaasastuls forsvarer er den siste som holder prosedyre. Det er foreløpig usikkert når dommen faller.