Ranere på flukt gjennom tre land

BERLIN/OSLO (Dagbladet.no): Med en kvinnelig tysk bankansatt som gissel brøt tre bevæpnede bankrøvere i formiddag seg over den polsk-ukrainske grensa, etter at de natt til i dag greide samme manøver over den tysk-polske grensa ved byen Frankfurt an der Oder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gangsterne var tungt bevæpnet, ble regnet som meget farlige og truet med å skyte gisselet. Ytterligere en kvinne ble tatt som gissel under ranet av den lokale sparebanken Wrestedt i Uelzen, ikke langt fra byen Lüneburg i det nordvestlige Tyskland klokka 18.30 i går kveld.

I ettermiddag slo ukrainsk politi til mot ranerne ved byen Rivne, 324 kilometer øst for Kiev.

Da hadde biljakten pågått i over hundre mil tre land.

Det er ikke klart hvordan ranerne ble pågrepet. Det har heller ikke kommet opplysninger om tilstanden til det siste gisselet, en 25 år gammel kvinne.

Truet politiet til å legge ned våpnene

Etter at de hadde trengt seg inn i banken og tatt gisler, ringte de filialsjefen som ble tvunget til å komme til banken og utlevere pengene. Med to kvinner og en mannlig bankansatt som gisler tvang de maskerte gangsterne politiet som rykket ut, til å legge fra seg sine tjenestevåpen.

Gangsterne rettet et våpen mot hodet til et av gislene og truet politiet til å trekke seg tilbake. Deretter startet de en flukt på kryss og tvers på motorveier og landeveier gjennom det nordlige og østlige Tyskland og inn i Polen med de to kvinnene, henholdsvis 25 og 39 år, som gisler.

Øyenvitner har fortalt at gisseltakerne med en sølvgrå, stjålet Seat raste gjennom landsbyer i delstatene Mecklenburg-Vorpommern og Brandenburg utenfor Berlin med en hastighet på over 150 kilometer i timen.

Litt over midnatt kjørte de slalåm i stor hastighet gjennom grensesperringene på autobanen ved Frankfurt an der Oder. De truet med å skyte en tolltjenestemann som forsøkte å stoppe dem.

Deretter fortsatte de sin desperate flukt på kryss og tvers i Polen, først åpenbart med kurs sørover i retning den tsjekkiske grensa. Deretter snudde de og satte kursen mot hovedstaden Warszawa, før de svinget østover mot grensa til Ukraina.

Klarte å stikke fra ranerne

En stor polsk-tysk politi-operasjon ble satt i gang i natt for å stanse de desperate gangsterne, men polsk politi var tvunget til å gå varsomt fram for ikke å sette gislenes liv i ytterligere fare. Gangsterne skjøt flere ganger mot både sine tyske og polske forfølgere.

Den ene av gislene greide å flykte da gangsterne stanset for å fylle bensin ved den østpolske byen Piaski.

Hun er uskadd, men i sjokk etter 16 timer i ranernes vold. Tilstanden er ikke kjent for kvinnen som fortsatt holdes som gissel.

Minst en av de tre gisseltakerne skal være enten ukrainer eller russer. En annen er opplyst å være kurder, men foreløpig har politiet famlet i blinde i forsøkene på å fastslå deres identitet.

Sabine Stock, som er talskvinne for den tyske ambassaden i Ukraina, sier til nyhetsbyrået AP at ranerne fikk med seg rundt 200 000 Euro. Det tilsvarer 1,54 millioner norske kroner.

De tre ranerne ble fulgt av politiet hele veien. Her er de på vei gjennom Polen i Bysprzejowice, nær Lublin.
Det ene gisselet fyller bensin på ransbilen i Lublin i Polen, mens de bevæpnede ranerne sitter og passer på. Sekunder seinere greide kvinnen å rømme i sikkerhet.
Ukrainsk politi står foran ransbilen bed en café utenfor byen Rivne. Ranerne slapp til slutt det siste gisselet fri, og overga seg til politiet etter en hundre mils biljakt.
Tre bevæpnede ranere tok med seg to ansatte på flukten fra Wrestedt nord i Tyskland. De klarte å krysse grensa til Polen og er nå kommet seg videre til Ukraina.