Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ranere slapp unna med 60 mill.

199 ran av banker, postkontor og verditransporter de siste ti årene er fortsatt uoppklarte. Ranerne som sto bak disse forbrytelsene, kom seg unna med til sammen 60 millioner kroner. Norgeshistoriens største ran ga alene ranerne et utbytte på 15 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to største uoppklarte ranssakene er ran av pengetransporter. 26. oktober i fjor ble en pengetransport fra Securitas ranet i Ytre Enebakk. Ransutbyttet ble i overkant av 15 millioner kroner. Ranet er uoppklart, men politiet har siktet to menn for medvirkning.

Før Enebakk-ranet i fjor høst, var Tråkka-ranet 4. desember 1989 det største i Norge. De tre bevæpnede ranerne fikk med seg 6,5 millioner kroner fra en pengetransport fra Kreditkassen.

Verditransport topper

Politiet har heller ikke klart å slå kloa i de såkalte «kommando-ranerne». De mistenkes for å stå bak fire ran på Østlandet med et samlet utbytte på 4,5 millioner kroner.

Mest omtalt av disse ranene er det mot Kreditkassen på Fornebu i januar 1998. Med flere titalls personer som vitner utførte de et brutalt og dristig ran som ga et utbytte på 1,6 millioner kroner. Fire ranere, bevæpnet med maskinpistol sto bak.

94 bankran de siste ti årene er fremdeles uoppklart. Det tilsvarende tallet for Posten er 97. Da er ransforsøk og ran uten utbytte, ikke tatt med. Tallet på uoppklarte ran av pengetransporter er åtte.

- Alle ran av våre pengetransporter er fremdeles uoppklarte, forteller direktør Per-Arne Gulbrandsen i Securitas til Dagbladet.

Utbyttet i snitt per ran er desidert høyest for verditransport, med et snitt på cirka 2,4 millioner kroner. For uoppklarte bankran er utbyttet i snitt cirka 351000 kroner, mens det for de uoppklarte postranene er i overkant av 80000 kr.

Posten fornøyd

Selv om fasit viser 97 uoppklarte postran de siste ti årene, er sikkerhetssjefen i Posten, Arnfinn Nordheim, fornøyd med politiets innsats i ranssaker.

- Oppklaringsprosenten for postran har variert, men den har stort sett ligget på 50 prosent oppklaring eller høyere, sier Nordheim.

- Vi har brukt flere titalls millioner på sikkerhet «toppåret» i 92. Det har også gitt resultat i forhold til oppklaring av ran, sier sikkerhetssjef Nordheim.