FLUKTBIL:  Ranerne overrasket innehaveren av gullsmedbutikken og knekte armen hans. Foto: Leserbilde/Expressen.
FLUKTBIL: Ranerne overrasket innehaveren av gullsmedbutikken og knekte armen hans. Foto: Leserbilde/Expressen.Vis mer

- Ranerne brakk armen min og siktet på meg med Kalasjnikov

Eieren av gullsmedbutikken forteller for første gang om det dramatiske ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eieren forstod ikke at mannen som kom inn i gullsmedbutikken ikledd «murerdrakt» sekunder senere skulle rette et våpen mot han. Da ranerne begynte å rope forsøkte han å stoppe dem. I tumultene som oppsto dro en av ranerne frem et automatvåpen og siktet på eieren.

Brakk armen
- De brakk armen min, sier eieren til den svenske avisa Expressen.

Bildene og videofilmen fra ranet mot gullsmedbutikken i galleri Telgehuset i Södertälje, viser ranernes konfrontasjon med de sivilkledde politimennene utenfor inngangen.

- Jeg forsøkte å hindre dem, sier eieren som ikke oppfattet at han ble ranet før det hadde gått en stund.

Skjønte det var et ran - Når de begynte å rope inne i butikken så skjønte vi at det var et ran. Jeg forsøkte å hindre dem, sier han til Expressen. I basketaket dro en av ranerne opp et stort automatvåpen, trolig en Kalasjnikov.

- De siktet med en Kalasjnikov mot meg og brakk håndleddet mitt. Deretter begynte de å forsyne seg av varene, sier eieren.

Et annet vitne sier til det svenske nyhetsbyrået TT at han så to menn som herjet inne i gullsmedbutikken. Han hørte folk som ropte og kunne se hvordan de knuste inventaret og forsyne seg av varene. Etter dette løp ranerne ut fra kjøpesenteret til en ventende fluktbil. Den 26-årige sjåføren ble så skutt i hodet av politiet.

Mannen som ble skutt i hodet av politiet da han deltok i et ranslag i Södertälje i går, utvandret i fjor vår fra Sverige til Norge.

Han ble da bostedsregistrert i nærheten av Trondheim. Han står også oppført som daglig leder og styreleder for en kafeteria i Trøndelag. Denne virksomheten var i praksis bare i virksomhet i en kort periode, får Dagbladet opplyst.

Eieren av gullsmedbutikken og hans familie er veldig opprørt etter hendelsen. De har drevet gullsmedbutikk i tolv år, og har aldri vært utsatt for ran tidligere, forteller sønnen.

- Det er første gang vi er utsatt for noe slikt siden vi startet opp virksomheten. Det oppleves som en vond drøm som man ikke klarer å våkne opp fra. Vi er i sjokk og har det ikke bra, sier sønnen.

Familien er nå hjemme og tar seg av den skadde gullsmedinnehaveren. De hyller nå politiet for innsatsen.

Roser politiet - Det var sterkt gjort av politiet. Vi vet ikke om ranerne var på jakt etter oss eller om de skulle slå til mot hvilken som helst butikk. Vi har aldri hatt noen fiender, sier sønnen.

Familien til den hardt skadde 26-åringen som ble skutt krever svar fra svensk politi på hvorfor de skjøt mannen i hodet. Expressen snakket lørdag med slektninger til mannen som er innlagt på sykehuset Karolinska i Stockholm med kritiske skader.

- Hjernen hans har svulmet opp og han er i koma, sier en kvinnelig slektning.

Familien har vært på sykehuset hele tiden og foreldrene er sjokkert over at han har vært innblandet i ranet. Like før ranet var sønnen hjemme hos sine foreldre og hadde en lengre samtale med faren, sier en bekjent av familien.

Løsnet skudd?
Det er fortsatt uklart om ranerne løsnet skudd mot politiet utenfor gullsmedbutikken. Et øyenvitne som Expressen har snakket med er overbevisst om at ranerne aldri løsnet noen skudd.

Politimester Patrik Ungsäter vil ikke kommentere opplysningene før etterforskningen er ferdig. Men han mener at det var rett av de sivilkledde politimennene å skyte.

Reagerte korrekt - Min vurdering av situasjonen er at de reagerte på en korrekt måte ut fra forutsetningene, og at de dermed var tvunget til å skyte mot ranerne. Men det er naturligvis det siste man vil gjøre, sier han.

- Enten har man handlet i nødverge eller i henhold til såkalt rettslig myndighet, hvilket betyr at de skjøt på han med intensjon om å arrestere han. Da finnes det en risiko for personer eller byggninger blir skadet, sier Patrik Ungsäter.

Saken er nå meldt inn for spesialenheten for politisaker i Sverige.

TILSTANDEN KRITISK:  Mannen er livstruende skadet. Foto: Leserbilde/Expressen
TILSTANDEN KRITISK: Mannen er livstruende skadet. Foto: Leserbilde/Expressen Vis mer