-  Ranerne er blitt demonisert

De skal være aktorer i norgeshistoriens største ranssak. Men statsadvokatene Tor Christian Carlsen (35) og Arild Dommersnes (38) har full kontroll på nervene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Drøyt tre uker før rettssaken framstår statsadvokatene mest av alt som fortørnet på de tiltaltes vegne.

-  Er dere enig i dem som mener at de tiltalte er blitt demonisert gjennom forhåndsomtalen i pressen?

-  Ja. Jeg syns i hvert fall ordbruken er kraftig nok. De tiltalte framstilles med alle sine verste sider, uten å kunne ta til motmæle. Slik mediedekningen har falt ut, forstår jeg kritikken, sier aktor Arild Dommersnes.

-  Mener du vinklingen konsekvent går i ranernes disfavør?

-  Det er ikke mye positivt å si om det som skjedde på Bankplassen. Men jeg forstår kritikken av at mediedekningen er for ensidig og at framstillingen av de tiltalte er for entydig negativ. Så langt har de ikke fått ta til motmæle sier han til Dagbladet.

-  Da burde kanskje politiet tillate at de får snakke?-  Det er vanskelig. De sitter på brev- og besøksforbud på grunn av fare for bevisforspillelse. Dersom de får snakke i Dagbladet, faller hensikten bort. De kan gi signaler og koder til omverdenen, sier Dommersnes.

-  Vi vet mer

NOKAS-sakens bevismateriale er per i dag samlet i rundt 120 ringpermer med 8250 dokumenter. Antall sider er uvisst. Alt er samlet på en CD-rom, som nå skal være lekket til enkelte medier. TV2 og TV2 Nettavisen har publisert både lydbåndopptak fra ranet, og navn og bilde av ranstiltalte David Toskas mindreårige sønn.

Denne uka tok statsadvokat Dommersnes til orde for etterforskning av lekkasjene, og lovforbud mot dekning av straffesaker før de når retten. I går ble lekkasjene politianmeldt av forsvarsadvokat Trygve Staff.

-  Det kan vel også være politiet som lekker?

-  Vi er klar over at politiet kan lekke. Det er en ting politimester Sønderland er bekymret over. Det vil i tilfelle være enkeltansatte som lekker. I så fall liker vi ikke det, sier Carlsen og Dommersnes.

-  Det som er garantert er at Arild og jeg lekker ikke. Vi skulle bare ønske at retten får bevisene presentert først - og at de tiltalte ble bedømt etter det. Ikke at alt var kjent og bearbeidet på forhånd, sier Tor Christian Carlsen.

Han styrer i perioder bevisst unna mediedekningen av norgeshistoriens største ran. -  Jeg ønsker å være helt sikker på at det er straffesaken og politiet som er kilden til kunnskapen om saken min, sier han, og minner om at det er de som sitter på originalene.

-  Vi vet mer enn dere, sier Carlsen med et smil.De skal aktorere norgeshistoriens største ranssak. Men de vil ikke være med på at det ligger noen spesiell prestisje i jobben. \'Får me an, så tæge me an,\' var Carlsens refleksjon før det var avgjort hvilke statsadvokater i Rogaland som skulle få NOKAS-saken.

-  Ikke et kall

Når en spør ham om hans sterke sider som aktor, svarer han at han er jærbu: De svarer ikke på sånt.

Carlsen er oppvokst i en legefamilie på gård på Klepp, gikk mye i fjøset, og var elleve år da han første gang tok imot lam. I tenåra jobbet han som gårdsavløser i helger og ferier.

Han skulle bli veterinær, men søknadsfristen gikk ham hus forbi, og for øvrig var ikke karakterene gode nok.

Det var imidlertid ledig på jus.

-  En kan trygt si at det ikke var noe kall som første meg ut i jusen, sier Tor Carlsen.Arild Dommersnes vokste opp i Sandnes, med foreldre ansatt i kommunen. Gjennom dem fikk han den mangeårige deltidsjobben å male kommunens kirker, presteboliger, sosialboliger og skoler. Hvorfor jus? Det bare falt seg sånn.

-  Men jeg har likt faget siden jeg begynte å studere. Nå setter jeg pris på kombinasjonen av den faglige analytiske siden, og den tette koblingen til det virkelige, høydramatiske liv, sier Carlsen.

-  Som statsadvokat er det enkelt å se seg i speilet om morgenen. Jeg representerer samfunnets behov for at de som bør dømmes blir dømt, sier han. Stavangers Aftenblad avslørte nylig Carlsens oppdragelsesmetoder overfor sine tre til tider høylytte barn.

Dersom de fikk mer enn sju \'hylekryss\' i uka, fikk de valget mellom lørdagsgodt-nekt eller grisebank - hvorpå de smilende valgte grisebank.

Humor viktig

Humoren er viktig oppi alt alvoret ved statsadvokatenes kontorer i Stavanger tinghus. Carlsen og Dommersnes er ikke omgangsvenner. Men de deler interessen for sykkel, og gjennomførte nylig sykkelrittet Lysebotn - Bryne på tida 5,09, 43, med delt 179. plass som resultat.

Hvordan karakteriserer de hverandres sterke sider?-  Tor Christian er en god jurist. Han har godt grep om sakens praktiske sider. Det sies om oss at vi begge evner å holde hodet kaldt. Han er blid, jovial og grei å forholde seg til. Vi har jobbet sammen i snart et halvt år. Ikke et ondt ord er utvekslet, sier Dommersnes.

-  Jeg vil si mye av det samme, sier Carlsen.

-  Når det gjelder å holde hodet kaldt: Arild er den største \'cool cat\'en\' jeg har møtt. Han er ikke skuggeredd, som vi sier på Jæren. Flink jurist og praktiker. Han er god til å stille spørsmål ved allment aksepterte sannheter. Mest av alt: Han er ikke redd for å ta i et tak. Han melder seg frivillig, sier Carlsen, som liker å være i retten, å være på hogget, å ligge litt frampå, og være der når ting skjer.

Er distré

Om ikke toget til Domersnes hadde vært forsinket, og én av ungene til Carlsen hadde vært syk den dagen ranerne tok kontroll over Stavanger sentrum, så kunne begge endt opp som vitner og ikke aktorer i NOKAS-saken. Rundt ranstidspunktet skulle de normalt passert Bankplassen på vei til jobb.

-  Men jeg er så distré at jeg nok hadde vimset gjennom uten å merke noe, sier Dommersnes.

-  Det er sikkert tusen andre i Stavanger som teoretisk \'kunne ha vært der\', sier Carlsen. Stort mer har de ikke reflektert over det.

19. september begynner rettssaken. En overveldende oppgave?

-  Normalt har vi 50-80 rettsdager i året. Det kan kanskje høres blasert ut. Men det er jo dette vi gjør, sier Carlsen.

-  Ikke Sicilia

Norges uskyld gikk tapt under dødsranet, er det blitt sagt. Sikkerhetsforanstaltningene er ekstraordinære. Nærer de selv noen frykt?-  Nei, slår begge kontant fast. Politiets trusselvurderinger har ikke gitt grunn til det.

-  Statsadvokater og politi i Norge får tradisjonelt gjøre arbeidet sitt i fred. Dette er ikke Sicilia, sier Tor Christian Carlsen.

Arild Dommersnes
Tor Christian Carlsen
b> DET SYKLENDE AKTOR-TEAMET: 19. september skal Tor Christian Carlsen og Arild Dommersnes aktorere NOKAS-saken på Forus utenfor Stavanger. Da venter tre måneder i retten. Arbeidsdagen vil det sykkelinteresserte teamet starte på to hjul.