-  Ranerne fikk betalt med NOKAS-penger

David Toska er avhørt som mistenkt i forbindelse med Munch-ranet. En polititeori er at ranerne fikk betalt for kunstkuppet med NOKAS-penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

David Toskas navn blir trukket inn i en oppsiktsvekkende politirapport, som Dagbladet presenterte i går. Her har en politibetjent ved avdeling for organisert kriminalitet i Oslopolitiet skrevet ned samtaler med en av de tiltalte.

I rapporten hevdes det at Toska var den egentlige bakmannen av Munch-ranet.

En venn med Hoen

For få dager siden ble Toska, som har erkjent å ha organisert NOKAS-ranet i Stavanger, avhørt av Munch-etterforskerne.

-  Han er avhørt som mistenkt. Han nekter straffskyld for Munch-ranet, sier Toskas advokat, Øystein Storrvik til Dagbladet.

En av Toskas kamerater, Bjørn Hoen (37), er tiltalt for å ha organisert Munch-ranet. Hoen nekter også straffskyld.

Det er i forbindelse med etterforskningen rundt Hoen at Toskas navn dukker opp i saken. I rapporten hevdes det at Hoen opererte på vegne av David Toska, og at Hoen fikk en million kroner av sin oppdragsgiver.

NOKAS-penger

De som utførte ranet skal ha fått 200 000 kroner. Etterforskerne har en teori om at Munch-ranet kan være betalt med NOKAS-penger. Bakgrunnen er at politiet ransaket leiligheten til ranstiltalte Petter Tharaldsen, da han ble siktet for kunstkuppet i fjor vår.

I et skap ble det funnet ca. 10 000 kroner. Kriminaltekniske undersøkelser viste at det var glass-støv på sedlene av samme type som oppsto da et sikkerhetsvindu ble kunst under NOKAS-ranet. Tharaldsen kone ble siktet for heleri av NOKAS-penger.

Tharaldsen erkjenner at det er hans penger, men han vil ikke oppgi til politiet hvem han har fått dem av. Han ble arrestert for et ran på Aker Brygge en uke etter Munch-ranet, som skjedde 22. august 2004. Han har siden sittet i varetekt.

Tharaldsens kone, som ble forsøkt varetektsfengslet i NOKAS-saken, forklarer at hun aldri hadde sett pengene i leiligheten.

Hoen kjøpte bil

Bjørn Hoen, som politiet mener var hjernen bak Munch-ranet, erkjenner at han kjøpte ransbilen.

-  Bilen skulle brukes til et tyveri. Jeg visste ikke at den skulle brukes til Munch-ranet, har Hoenforklartt.

Ransbilen, en Audi S4 stasjonsvogn, er sentral i saken mot de tiltalte. Politiet kom på sporet av det de mener er gjerningsmennene gjennom å nøste opp historien til bilen. Audien stod på en gård i Østfold før den havnet hos en Østfold-mann (38) som også er tiltalt i Munch-saken.

Hoen sier han kjøpte bilen for 35 000 kroner av 38-åringen. Bilen skal deretter være gitt til ransdømte Tharaldsen.

Hoen nekter all skyld

-  Han har gitt forklaringer og benekter kategorisk straffskyld, sier Hoens forsvarer, Morten Furuholmen, som ikke vil kommentere detaljer i forklaringene.

Politiet tror ikke Hoen deltok i ranet. Han sier han var på Øvrevoll da ranet ble begått. Politiets hovedbevis mot ham er forklaringer fra andre tiltalte. Ingen tekniske spor knytter ham til kunstranet.

Hoen er familiefar, og straffedømt en rekke ganger. Han ble dømt første gang som 16-åring, men er aldri dømt for ran. Han er tidligere dømt sammen med Tharaldsen. Han ble og involvert i forhandlingene om å kjøpe Munch-bildene tilbake. Bare uker etter ranet, tok millionærer kontakt med et kriminelt miljø i Østfold, som igjen kontaktet Hoen.

Hoen bekrefter i avhør at han ble forespurt om å skaffe bildene.

-  Men jeg klarte ikke å fremskaffe dem, sa han.

KOPLET TIL RANET: David Toska, som sitter fengslet, og som venter på dom i NOKAS-saken, har status som mistenkt i Munch-saken. I politiavhør har han sagt han ikke har noe med Munch-ranet å gjøre.
TILTALT: Bjørn Hoen.