- Ranerne har skiftet identitet

Ridvan Halimi, David Aleksander Toska og Jusuf Hani kan være bevæpnet, og politiet mener de er farlige. Flere av de etterlyste etter dødsranet kan ha skiftet identitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Ifølge Dagbladets kilder skal minst én av dem som fortsatt er på frifot, befinne seg i Albania. Etter at Kjell Alrich Schumann (38), alias «Skyggen», ble pågrepet i går, er fortsatt tre siktede på frifot.

Mener du å gjenkjenne en eller flere av disse mennene, så vær forsiktig.

- De kan være bevæpnet, og politiet vurderer dem som farlige, sier politiinspektør Bjørn Andersen ved Rogaland politidistrikt til Dagbladet.

Falske identiteter

Dagbladets kilder hevder at minst to av de etterlyste har falske, svenske identiteter, som skal være såkalt sikre. Bakgrunnen er at de skulle kunne flykte i sikkerhet til utlandet i tilfelle at det skulle oppstå en kritisk situasjon.

- Det gjorde det altså etter dødsranet. Selv om politiets etterlysning offisielt gjelder dødsranet 5. april, er det helt klart at dette er en gjeng som politiet setter i forbindelse med begge de vellykte kjemperanene mot DnBs tellesentral i Oslo og Postens brevsentral på Oslo S, sier kilder.

Jages over hele verden

Medlemmer av det harde kriminelle miljøet har en rekke fluktveier. Kilder med inngående kjennskap til ransmiljøet understreker at det å rømme til utlandet med ny identitet er en åpenbar mulighet.

De siktede jages nå over hele verden.

- Det er mulig en av dem befinner seg i Norge, men to har kommet seg ut av landet for lenge siden, sier en kilde i miljøet.

Lynende intelligent

En annen kilde understreker at David Aleksander Toska er kjent som en lynende intelligent person, som godt kan stå bak planleggingen av dødsranet.

- Dette er mennesker som tilhører et miljø som har dekkleiligheter både på Solkysten i Spania og i Thailand. Det er bare snakk om penger, og det skulle ikke akkurat være mangelvare om de virkelig har vært med på ranet, men det gjenstår å se, sier en kilde.

Flyktet til Albania

Ifølge de samme kildene var Ridvan Halimi ute av landet en eller to dager etter ranet.

- Flukten gikk fra Stavanger via Oslo og København til Albania.

- Hvorfor ikke Kosovo?

- Kosovo regnes ikke blant kriminelle som et sikkert sted lenger. Derimot er Albania ansett som et lite Mekka i denne sammenheng. Har du penger, er det visstnok ingen som bryr seg. Det er fullt mulig at den etterlyste svenskalbaneren Jusuf Hani eventuelt kan ha tatt samme vei, av helt åpenbare grunner, hevdes det.

Et slag i lufta?

Politiinspektør Bjørn Andersen sier på spørsmål fra Dagbladet at dette er noe politiet slett ikke kan se bort fra.

- Men vi har ikke sikre opplysninger om det, fortsetter han.

Stavanger-politiets etterlysning kan derfor være et slag i lufta. Politiets offentliggjøring av navn og bilder kommer dessuten etter at alle muligheter for en pågripelse er prøvd via de kanaler politiet ellers rår over.

Ønsker nye opplysninger

Å be publikum, kalt den store detektiven, om hjelp er som regel siste utvei.

Grunnen til at politiet i går bestemte seg for å gå ut med navn og bilde av fire av de siktede, er at de ønsker opplysninger om personenes mulige bevegelser før, under og etter ranet ved 08-tida 5. april.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer