Ranerne kommer hjem til deg

De er ute etter alt som er ditt. Politiet melder om en eksplosiv økning i antall lommetyverier og grove tyverier fra person og hjem. Aller verst er økningen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet er bekymret over at stadig flere blir utsatt for brutale ran og trusler på åpen gate og i private hjem.

Fra første halvår 2001 til første halvår 2002 økte antall grove tyverier med 19,1 prosent.

I samme periode økte tallet på biltyverier med 26,2 prosent.

Tallet på ran økte med 9,1 proset.

Tyveri fra person på offentlig sted økte med 12 prosent.

Grove tyverier fra leilighet og hus økte med 21 prosent.

Tallet på personer som er pågrepet for å bære kniv har økt med 28,2 prosent.

Tellet på personer som er pågrepet for å bære skytevåpen har økt med 16,6 prosent

Med andre ord, ranerne er bevæpnet.

Bank og post umulig

Banker og postkontorer er blitt så godt sikret at ranere heller går løs på privatpersoner og deres hjem. Det er langt enklere og mindre risikofylt for de kriminelle enn å rane banker og forretninger med mye folk, alarmer og overvåkingskameraer. Statistikken fra Politidirektoratet taler et dystert språk. Folk har all mulig grunn til å være redde og sikre hjemmene sine bedre. Ran av banker, postkontorer og kiosker er imidlertid i tilbakegang.

Livredde ofre stenger seg inne i frykt. Foreldre til barn som blir utsatt for ran og trusler, nekter dem å vitne av frykt for represalier.

I Oslo har grovt tyveri fra person på offentlig plass økt med hele 71 prosent det siste året. Grove tyverier fra kjellere, loft, og oppganger, samt tyverier fra villa og leiligheter er blant de få postene på krim-statistikken som øker i hovedstaden.

- Vi ser helt klart at etterhvert som postkontor og banker sikrer seg godt, blir det aktuelt å slå til mot personer både hjemme og utendørs. Det er nok ulike kriminelle miljøer som står bak, men de velger «minste motstands vei»- usikre privatpersoner, sier sjef for Volds-, ran- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, politiinspektør Terje Kristiansen.

«Vet hvor du bor»

Utviklingen betegnes som urovekkende av politiet.

- For folk er dette en forferdelig og traumatisk situasjon, særlig når man blir utsatt for dette i sitt eget hjem. Da vet gjerningsmannen hvor du bor, og det føles veldig usikkert for folk, sier Kristiansen.

Han sier det er svært vanskelig for politiet å sikre mot slike ran. Samtidig opplever politiet at mange som har blitt utsatt får store problemer.

- Skal man sikre seg mot dette, fører det fort til at du ikke kan delta i det vanlige liv. Det har vi sett spesielt på en del ungdom som har blitt utsatt. De slutter med aktiviteter som idrett og musikk, stenger seg inne og blir isolert, sier han.

Livredd for å vitne

Politiet på Romerike, nord for Oslo, har i liten grad opplevd at folk blir ranet hjemme. Derimot er ran og trusler på åpen gate blitt et stort problem. Politiinspektør Odd Thoresen tror mørketallene er store fordi folk ikke tør å anmelde.

- Her ser jeg at kriminaliteten har utviklet seg i en negativ retning, der utpressing, trusler og bruk av makt øker, sier han.

- Noen gjenger er spesielt aktive. Folk blir omringet av fem-seks stykker og fraranet penger, mobiltelefoner eller klær. Truslene bidrar til store mørketall. Vi opplever en del foreldre som kraftig motsetter seg at barna vitner i slike saker, av frykt for represalier, sier Thoresen.

<B>GODT SIKRET:</B> Kiosker og butikker.
<B>GODT SIKRET:</B> Postkontorer har færre ran.
<B>GODT SIKRET:</B> Banker har en klar nedgang i antall ran.