Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ranerne tatt med flybilletter til «varme og billige land»

Beredskapstroppen slo til like før flere skulle flykte Sverige i går.

HER SLÅR DE TIL: Eksklusive overvåkningsbilder i Expressen og Dagbladet viser hvordan de bevæpnede og maskerte mennene fyller flere sekker med penger før de flykter i helikopteret som står klart flere etasjer over dem. Foto: EXPRESSEN
HER SLÅR DE TIL: Eksklusive overvåkningsbilder i Expressen og Dagbladet viser hvordan de bevæpnede og maskerte mennene fyller flere sekker med penger før de flykter i helikopteret som står klart flere etasjer over dem. Foto: EXPRESSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Mens svensk politi i dagene etter det spektakulære helikopterkuppet i Västberga måtte tåle massiv kritikk for den tilsynelatende maktesløsheten overfor ranernes nye metode, ser etterforskerne ut til å ha hatt full kontroll over flere av gjerningsmennene i etterkant.

I går ble flere personer pågrepet og siktet for grovt ran eller medvirkning. Noen av dem hadde flybilletter til land i Asia med avgang fra Arlanda allerede seinere på dagen, skriver Expressen. Én av pågripelsene skjedde ifølge Aftonbladet på selve flyplassen.

- De skulle reise til andre land der det er varmt og billig å leve, sier en politikilde til Expressen.

Blant mennene som nå er i politiets varetekt er en 34-åring som skal ha vært piloten under sjokkranet.

I stummende mørket manøvrerte han det stjålne helikopteret ned på taket til verdisentralen, opp igjen etter å ha fått ombord flere sekker stappfulle av pengesedler, før han slapp av ranere og bytte flere steder på bakken ved den svenske hovedstaden og til slutt landet kontrollert mellom trærne i et skogholt.

Traff statsministeren
Den pågrepne piloten er svært erfaren, med rundt 4000 registrerte flytimer. Gjennom sitt eget firma skal han ha utført flere helikopteroppdrag for ulike tv-produksjoner, blant annet i svensk TV4, og har jobbet med store internasjonale prosjekter.

I mediebransjen får han svært gode skussmål, og blir omtalt som en ekspert på sitt felt.

- Han er en av landets beste og en perfeksjonist, sier en person i bransjen til Expressen.

Gjennom tv-jobbingen har 34-åringen truffet en rekke framtredende personer - blant dem statsminister Fredrik Reinfeldt. Akkurat det var Reinfeldts stab lite begeistret for i går.

- Vi er veldig interessert i å se det bildet og vite mer om hvilken sammenheng dette var. Om det skulle være slik dere sier, er det klart at det ikke føles bra, sier statsministerens pressetalsmann Niclas Bengtsson til Expressen, etter at avisa fant bilder av ransmannen og Reinfeldt i samme rom.

Piloten nekter for å ha hatt noe med ranet å gjøre, og venner og forretningspartnere er rystet over at mannen kobles til ranet.

Blant de andre pågrepne er også en kampsportutøver. Han beskrivers som en framgangsrik idrettsmann.

- Vi vet at det er dem
Det var tidlig i går morges at tungt bevæpnede mannskaper fra den svenske beredskapstroppen stormet flere adresser i stockholmsområdet.

Politiet ville i går ikke gå ut med hvor mange som er pågrepet, og ville heller ikke svare på spørsmål om det har blitt gjort pågripelser i utlandet. Men ransetterforskerne framstår svært sikre på at de siktede faktisk har vært involvert i tidenes mest oppsiktsvekkende ran i Sverige.

- Mistenkte er vel kanskje feil ord. Vi vet at det er dem. Det kan også bevise rent objektivt i en rettssal, sier en politikilde til Expressen.

Store mengder beslag er gjort hjemme hos de siktede, blant annet flere pcer og mobiltelefoner. Flere av ranerne skal ha blitt telefonavlyttet i forkant av pågripelsene.

Hos helikopterpiloten, der etterforskerne bar ut 17 kasser med beslag, skal det blant annet ha blitt funnet flere kart.

Det er uklart hvor mange av ranerne eller medhjelperne deres som nå er på frifot. Det har lenge vært spekulert i om ranslaget består helt eller delvis av serbiske ekselitesoldater, men politiet har så langt ikke bekreftet teorien.

PILOT PÅGREPET: Mannen som på oppsiktsvekkende vis satt bak spakene på ranshelikopteret skal være blant de pågrepne. Foto: EXPRESSEN
PILOT PÅGREPET: Mannen som på oppsiktsvekkende vis satt bak spakene på ranshelikopteret skal være blant de pågrepne. Foto: EXPRESSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling