Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rånere rydder på Osterøy

Rånerne ville motbevise sitt dårlige rykte

Rånere på Osterøy utenfor Bergen ville vise at de også bryr seg om miljøet.

RYDDER: Joakim Tverlid Andersen (t.v.), Andreas Tokheim og Tormod Lavik plukker søppel ved Valestrand kai på Osterøy. Foto: Anders Totland / Bygdanytt
RYDDER: Joakim Tverlid Andersen (t.v.), Andreas Tokheim og Tormod Lavik plukker søppel ved Valestrand kai på Osterøy. Foto: Anders Totland / Bygdanytt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag tok gutta som ellers er glad i kjøretøy beina fatt, og satte i gang en drøye tre timers lang ryddeaksjon på strandområder på Osterøy.

- Bilmiljøet har fått et ganske dårlig rykte på Osterøy. Vi ville bare vise at vi er som alle andre, og at vi også vil ta vare på miljøet, forteller en av initiativtakerne, Nicolai Fjærestad, til Dagbladet.

Det var Bygdanytt som først omtalte saken.

Nå håper Fjærestad og resten av rydde- og rånemiljøet at det kan bli en aktivitet de driver med oftere.

ENGASJERTE: 15 personer møtte opp på rydding søndag forrige uke. Anders Totland / Bygdanytt
ENGASJERTE: 15 personer møtte opp på rydding søndag forrige uke. Anders Totland / Bygdanytt Vis mer

- Ja, det er klart, vi håper det gjentar seg. Det var greit oppmøte denne gangen, selv om det ikke passet for alle. Da er det jo gøy for oss også å fortsette med det, sier Fjærestad.

Mye søppel

Til tross for at også Osterøy hadde vært med på den nasjonale strandryddedagen for bare noen uker siden, lå det fortsatt søppel spredd rundt om i kommunen da rånegjengen satte i gang søndag.

- Det var voldsomt med søppel. Vi rydda der vi pleier å være mest, og der er det fullt av søppel hele tida. Det er ikke bare oss heller, det er jo flere som oppholder seg der. Så det beste hadde jo vært om alle rydda etter seg selv, påpeker Fjærestad.

SØPPELØYA: Det flyter over med plast og søppel på Midwayøyene. I 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet. Video: CNN Vis mer

Blant funnene var det flere ting som overrasket både han og de andre rånerne.

- Vi fant blant annet to eksosanlegg, og et taktrekk til en bil. Det er utrolig hva folk kaster.

Han forteller at de var omtrent 15 stykker som var med og rydde fjæra i helga. Flere var interesserte, men ikke alle hadde mulighet. Det gjør at Fjærestad er optimistisk med tanke på å sette i gang flere ryddeaksjoner.

FANT BILDELER: Rånerne fant blant annet ødelagte bildeler da de ryddet i strandområdene. Foto: Anders Totland / Bygdanytt
FANT BILDELER: Rånerne fant blant annet ødelagte bildeler da de ryddet i strandområdene. Foto: Anders Totland / Bygdanytt Vis mer

- Alle er velkomne, og dette kommer vi til å gjøre igjen. Kanskje ikke annenhver uke, men en gang annenhver måned eller noe sånt, kanskje.

- Frilynt ferdsel

Ordfører i Osterøy kommune, Jarle Skeidsvoll (KrF), roser rånerne sitt engasjement, men det betyr ikke nødvendigvis at ryktet blir bedre.

- De har en frilynt ferdsel, men det må de ta tak i uavhengig om de er med på ryddeaksjonen. Det er likevel fantastisk at de er med på den store dugnaden. Det skal de har ros for, sier Skeidsvoll til Dagbladet.

Ordføreren sier at det alltid har vært fokus på å plukke søppel blant innbyggerne på Osterøy, der han forteller at det hvert år arrangeres ryddedager blant skoleelever i forkant av 17. mai.

ORDFØRER: Jarle Skeidsvoll. Foto: Osterøy kommune
ORDFØRER: Jarle Skeidsvoll. Foto: Osterøy kommune Vis mer

Han opplever at ryddeengasjementet har økt, blant annet gjennom den nasjonale ryddedagen. Han peker også på andre årsaker:

- Det er en sterk dugnadskultur blant innbyggerne i kommunen og forsøpling er et problem. Vi vil ikke ha plast flytende rundt oss, sier han.

«Plogging»

Ryddetrenden tok av i Norge i vår, med en nasjonal strandryddeuke i starten av mai. En av aktivitetene som har blitt populær er såkalt «plogging». Det er en treningsform som innebærer å jogge og plukke søppel samtidig.

Trenden startet i Sverige, men har nå spredt seg til flere land. Blant annet i Storbritannia «plogger» folk i grupper, hvor de blir enig om tid og sted på sosiale medier i forkant, skriver BBC.

HOLD NORGE RENT: Kine Martinussen, kommunikasjonsansvarlig. Foto: HOLD NORGE RENT
HOLD NORGE RENT: Kine Martinussen, kommunikasjonsansvarlig. Foto: HOLD NORGE RENT Vis mer

Ifølge Hold Norge Rent har det blitt plukket nesten 605 tonn søppel så langt i år, og 1,6 millioner meter strand er ryddet. Over 100 000 frivillige har vært med på å rydde, hvor 90 000 av disse deltok under den nasjonale ryddestranduka.

- Engasjementet har eksplodert. Har du først blitt engasjert i marin avfall og forsøpling, stopper man ikke med engasjementet. Det er nok mange som fikk seg en vekker med hvalen som hadde magen full av plast. Forsøpling er et problem som står folk nært, sier Kine Martinussen, kommunikasjonsansvarlig i Hold Norge Rent, til Dagbladet.

Martinussen sier at det er fantastisk at engasjementet til folk er til stede året rundt.

- Plukking av søppel er gjerne noe folk gjør år etter år for å ta vare på miljøet rundt seg, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media