- Ranernes forventninger kunne kanskje blitt overoppfylt

NOKAS-saken har startet i høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ranernes forventninger kunne kanskje blitt overoppfylt om de hadde kommet seg inn i hvelvet, sa riksadvokat Tor-Aksel Busch i høyesterett under sitt innlegg i NOKAS-saken i Høyesterett mandag formiddag.

Ranerne kom seg aldri inn i hvelvet, men klarte allikevel å få med seg 57,4 millioner kroner femte april 2004.


Tre dager

I dag startet høyesterett behandlingen av tidenes største ranssak i Norge. Det er satt av tre dager til saken, som setter endelig punktum for 12 av de 13 som skal ha vært med på ranet.

NOKAS-ranet endte med at politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept av Kjell Alrich Schumann.

Det er riksadvokaten selv som fører saken for påtalemyndigheten. Store deler av mandagen vil han bruke på sitt hovedinnlegg før de tolv forsvarerne slipper til.

Riksadvokat Busch kommer til å be om vesentlig strengere straffer for de dømte i norgeshistoriens største ran. I Borgarting lagmannsrett ble straffene kuttet med til sammen 47 år.


Vil ha forvaring

TOK SAKEN SELV: Riksadvokat Tor Aksel Busch fører selv ankesaken mot NOKAS-ranerne i Høyesterett. Han vil ha strengere straffer enn i lagmannsretten, der kun en person fikk forvaring. Foto: SCANPIX
TOK SAKEN SELV: Riksadvokat Tor Aksel Busch fører selv ankesaken mot NOKAS-ranerne i Høyesterett. Han vil ha strengere straffer enn i lagmannsretten, der kun en person fikk forvaring. Foto: SCANPIX Vis mer

Nå vil Busch be om forvaring for David Toska, Schumann og Metkel Betew. Betew var den eneste som ble dømt til forvaring i Borgarting lagmannsrett 15. februar i år.

Endelig dom i saken faller fredag 29. juni klokken 10.00.

Arendals-mannen Alf Henrik Christensen er den eneste av de dømte som følger saken i høyesterett. Han har hele tiden hevdet at sin uskyld og at han ikke har hatt noe med NOKAS-ranet å gjøre.

Påtalemyndigheten mener derimot at han var sjåfør for ranslaget. Han skal ha ventet i en hvit varebil i Sørmarka utenfor Stavanger sentrum hvor ransbilene ble dumpet og satt fyr på like etter ranet.