Ranet 20 mill.fra bankbokser

To menn er tiltalt for grovt tyveri av 20 millioner kroner. Mennene skal ha tømt 600 bankbokser, da de sprengte hvelvet til Gjensidige NOR Sparebank på Bryn i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedmannen er også tiltalt for å ha forsøkt å stjele narkotiske tabletter for åtte millioner kroner fra Norsk Medisinaldepot.

Kuppet mot Gjensidige NOR Sparebank på Bryn i Oslo er det nest største i Norge gjennom tidene. Bare ranet av DnBs tellesentral på Hasle i Oslo i romjula 1999 er større.

Da fikk ranerne med seg et utbytte på vel 30 millioner kroner.

Helt sentralt i Bryn- og medisinaldepotsaken står en mann som på de aktuelle tidspunktene arbeidet som Securitas-vakt. Vedkommende skal ha gitt 27-åringen helt avgjørende opplysninger om en rekke fristende rans- og tyveriobjekter i Oslo-området - blant annet sparebanken på Bryn.

Et annet mulig objekt, som vekteren skal ha nevnt for 27-åringen, er pengetransporter på inntil 80 millioner kroner til og fra Gardermoen. Dette går fram av opplysninger som 27-åringen sjøl har kommet med.

Politispion

Det 27-åringen imidlertid ikke visste, var at Securitas-vekteren samtidig arbeidet som politispion, og hadde sin faste kontaktmann på Politihuset.

Vekteren hadde tipset politiet om et anslag mot Bryn-filialen basert på samtaler med 27-åringen.

Stridsspørsmålet er om vekteren tidfestet for politiet når kuppet skulle skje, eller om han bare sa at det var nært forestående.

Politiet var ikke på plass lørdag 29. september i fjor, da ligaen slo til. Banken hadde imidlertid tatt advarslene de hadde fått fra politiet om et forestående kupp alvorlig, og flyttet sine egne penger fra filialen, men ikke pengene til 600 bankbokseiere.

Ifølge den tiltalte 27-åringen hadde han forespeilt Securitas-vekteren en halv million, om kuppet mot bankboksene ble vellykket.

- Han virket fornøyd med det beløpet, forteller 27-åringen. Securitas-vakta er ikke tiltalt i sakskomplekset.

- Provokasjon

Statsadvokat Hilde Langlo Bøe, som har reist tiltalen, vil ikke kommentere saken.

27-åringens forsvarer, advokat Christine Hamborgstrøm, sier til Dagbladet at saken er helt spesiell. Hun mener det foreligger både en ulovlig politiprovokasjon og utradisjonelle etterforskningsmetoder fra politiets side.

- Begge deler bør føre til frifinnelse. Helt sentralt står rollen til Securitas-vekteren og politiet. Kuppet mot bankfilialen hadde ikke vært mulig uten vekteren og politiets medvirkning.

- Vekteren forklarer at han stadig vekk er i kontakt med politiet om Bryn-saken - samtidig som han gir råd rundt kuppet til 27-åringen, sier advokat Hamborgstrøm.

- Politiet er hele tida orientert. De vet hva som skal skje. Etter min mening er det vekteren som er pådriveren til kuppet, med politiet i ryggen. Det har vært et samspill mellom vekteren og politiet på den ene siden, og min klient på den andre, sier hun.

Privatetterforsker

Advokat Hamborgstrøm har sammen med kollega Fridtjof Feydt engasjert eks-politikjendisen Leif A. Lier som privatetterforsker med oppdrag å finne ut så mye som mulig rundt den påståtte politiprovokasjonen.

Advokat Feydt sier til Dagbladet at vitneførselen i Oslo tingrett kan bli omfattende.

- I utgangspunktet ønsker vi å avhøre alle som leide bankboks i filialen, og som ikke på en fornuftig måte kan dokumentere tapene de har oppgitt. Foreløpig har vi ikke fått listene over bankbokskunder.

Når det gjelder medisinaldepotsaken, forsøkte politiet å føre sak mot tre andre tiltalte uten 27-åringen.

Politiet prøvde å skjule for både forsvareren og retten at vekteren også her var sentralt inne i bildet med interne opplysninger. Da dette ble oppdaget, besluttet tingretten å utsette medisinaldepotsaken. Dommer Hans Block-Hoell rettet samtidig skarp kritikk mot politiet for dette, sier advokat Feydt.

Tyveriforsøket mot Norsk Medisinaldepot skjedde 19. november 2000. Tyvene arbeidet med å bore seg gjennom taket, da politiet kom etter et tips. Utbyttet skulle, ifølge tiltalen, være 840000 narkotiske tabletter.

Tre personer ble pågrepet på stedet.

27-åringen, som er den antatte hovedmannen også i den saken, skal ha stått for planleggingen. Til sammen fem personer er tiltalt i banksaken og medisinaldepotsaken.

32-åringen som er tiltalt for å ha medvirket til kuppet mot Gjensidige NOR Sparebank, nekter ethvert kjennskap til kuppet.

Nekter straffskyld

- Jeg ble bedt om å kjøpe boreutstyr. Noe jeg gjorde mot betaling. Jeg visste ikke hva boret skulle brukes til, sier 32-åringen.

- Hadde jeg hatt mistanker om at boreutstyret skulle bruke til noe kriminelt, hadde jeg aldri gjort det, sier han.

32-åringen nekter straffskyld.

PÅ ÅSTEDET: Advokaten til den tiltalte 27-åringen, Christine Hamborgstrøm, mener det foreligger både en ulovlig politiprovokasjon og utradisjonelle etterforskningsmetoder fra politiets side i ranssaken mot Gjensidige NOR Sparebank på Bryn i Oslo i fjor høst. Her sammen med kollega Fridtjof Feydt som har engasjert eks-politikjendisen Leif A. Lier for å finne ut så mye som mulig rundt den påståtte politiprovokasjonen.