- Ranet av norske myndigheter

Per Sandberg, leder av Stortingets justiskomite, mener de norske foretningsmennene i Brasil har blitt ranet, og at det er norske myndigheter som har gjort ranet mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| NATAL (Dagbladet): De siste dagene har Per Sandberg oppsøkt politiet i Brasil, norske forretningsmenn og deres advokater i Brasil. Lederen av Stortingets justiskomite og nestleder i Fremskrittspartiet har fått sine verste antagelser bekreftet.

- Det som har skjedd i Brasil kan enklest oppsummeres som et gedigent ran av norske statsborgere. Et ran som norske justismyndigheter har lagt forholdene til rette for, sier Per Sandberg til Dagbladet.  

«Hvitvasket bevis»
- Dokumentasjonen fra Brasil viser at politiet her har sendt dokumenter til Norge. Der har de samme dokumentene blitt tatt inn i økonomirapportene fra Økokrim og sendt tilbake til Brasil.

- Slik har politiet i Brasil fått sine angivelige bevis for at de norske forretningsmennene har begått organisert kriminalitet, og angivelig hvitvasket flere hundre millioner kroner, sier Per Sandberg.

Advokat John Christian Elden representerer forretningsmannen Trygve Kristiansen. I går møtte de Sandberg i Brasil.

- Etter det vi har funnet ut her i Brasil, er det på det rene at hele saken bygget på feilaktige påstander fra norske myndigheter. Det er utrolig at de samme myndighetene ikke gjør noe for å hjelpe norske statsborgere som de har satt i en håpløs situasjon, sier Elden.

Følg saken i Dagbladet:

• 9. mai 2007 slo politiet i Norge til mot B-gjengen gjennom «Operasjon Nemesis». Samtidig satte politiet i Brasil! i verk «Operação Paraíso» («Operasjon Paradis»).

• Politiet i Oslo hadde gitt kolleger i Brasil opplysninger om at tungt kriminelle nordmenn hadde etablert seg i Natal, i delstaten Rio Grande do Norte i Brasil.

• De skulle angivelig ha investert 600 millioner kroner! i området. (Seinere nedjustert til 300 millioner kroner.)

• Medlemmer av den pakistanske innvandrergruppa B-gjengen ble arrestert i Norge.

• I Natal-området deltok nærmere 300 politimenn i aksjonen. Norske forretningsmenn ble arrestert, siktet for å være internasjonale mafiasjefer, og for hvitvasking av penger og dokumentforfalskninger.

• Verdier for godt over 100 millioner kroner ble beslaglagt av politiet i Brasil. Disse verdiene tilhører norske statsborgere.

• Samtlige har dokumentert at de har utført pengene på en legal måte fra Norge. Likevel er leiligheter, tomter, biler, konti og andre verdier beslaglagt.

• To nordmenn er allerede dømt til lange fengselsstraffer. Flere norske forretningsmenn er tiltalt og risikerer mange år i brasiliansk fengsel.

• I rettsdokumentene står det at opplysninger fra norsk politi, avhør av en tidligere norsk ansatt i det norskeide selskapet Blue Marlin Group og avsløringer i norsk presse var årsaken til politiaksjonen.

- Jeg er glad for Sandberg har sett poenget og engasjerer seg der justisministeren viker tilbake, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Brasilianske politidokumenter viser at forretningsmannen Trygve Kristiansen - som lovlig har overført flere ti talls millioner kroner fra Norge til Brasil - angivelig skal ha overført penger fra Portugal til den norske kriminelle innvandrer gruppa B-gjengen. Disse påstandene stammer opprinnelig fra Policia Federal i Brasil.

Først ble dokumentene sendt til Norge, deretter godkjent av Justisdepartementet i Norge og offisielt returnert til Brasil. Deretter ble dette brukt som bevis av Policia Federal mot nordmennene.  

- Falske bevis
- Det var viktig at etterforskningsleder Santiago Hounie i Policia Federal bekreftet at det ikke lenger var mistanke om hvitvasking og organisert kriminalitet mot de norske forretningsmennene. I et møte tidligere denne uken forklarte etterforskningsleder Hounie at det nå dreier seg om en skattesak, sier Sandberg.

- Indirekte har norske justismyndigheter plantet falske bevis mot norske statsborgere hos en fremmed nasjon, sier Sandberg.

- Ubekreftede og senere dokumentert uriktige opplysninger fra myndighetene i Brasil har blitt hvitvasket av norske myndigheter. Dette har ført til at uskyldige nordmenn har havnet i trøbbel, sier Per Sandberg.  

Fortvilet situasjon
Men det er ikke bare norske forretningsmenn som har investert penger i provinsen Rio Grande do Norte som har havnet i trøbbel. Flere hundre vanlige norske familier har kjøpt leiligheter i Natal-området. Mange har fått leilighetene beslaglagt av myndighetene i Brasil. Flere hundre har kjøpt prospekter som aldri har blitt fullført.

- Løsaktige påstander

NATAL (Dagbladet): Advokat John Christian Elden er meget glad for den oppklaring som nå har skjedd i Brasil.

- Etterforskningsleder Santiago Hounie har nå bekreftet, både overfor Per Sandberg og Dagbladet, at anklagene mot de norske forretningsmennene bygget på uriktige påstander fra norsk politi og justisdepartementet, sier Elden.

- Når etterforskningslederen bekrefter at det ikke lenger er grunnlag for anklagene om hvitvasking og organisert kriminalitet, setter det norske myndigheters manglende oppfølging i et grelt lys, sier Elden.

- Det er uholdbart når norske politimyndigheter bryter norsk lov, og oversender løsaktige påstander som angivelige bevis. Samtidig som de bistår med telefonavlytting av norske borgere som er ulovlig i Norge, sier Elden.

Advokaten legger til grunn at det nordmennene har vært utsatt for, bare kunne skje fordi Justisdepartementet ikke har fulgt sin plikt.

- Departementet har ikke sørget for kvalitetssikring av opplysninger og heller ikke forsikret seg om at denne informasjonen ikke blir misbrukt. De har heller ikke sørget for at politiet forholdt seg de offisielle kanalene, og har derfor mistet kontroll over hvilke opplysninger norske myndigheter står som kilde til.

- Min klient ble forespeilet en straff på 120 års fengsel. Dette med bakgrunn i påstandene fra norsk politi, sier advokat John Christian Elden.   

- Situasjonen for de som har kjøpt leiligheter er bare trist. Uten grunn er leilighetene beslaglagt. Andre igjen har opplevd at byggeprosjektene har stoppet opp, og at pengene de har spinket og spart for å kjøpe seg en ferie- eller helsebolig i Brasil nå ligger brakk, sier Per Sandberg.

- Du fikk ingen hjelp av det norske utenriksdepartementet da du ville reise til Brasil. Var det rett å reise?

- Jeg er helt sikker på at det var riktig å reise. Etter min oppfatning er det en hver ansvarlig politikers ansvar å undersøke forhold. Det er uforståelig at justisminister Knut Storberget eller utenriksminister Jonas Gare Støre ikke har gjort noe for å rydde opp i de problemene norske statsborgere uforskyldt har havnet i, på grunn av norske myndigheter, sier Per Sandberg til Dagbladet.

- STILLES TIL ANSVAR

NATAL (Dagbladet): - Denne saken er et skoleeksempel på hvordan norske myndigheter generelt og Økokrim spesielt ikke bør arbeide, sier Bjørn Meltzer, juridisk utreder i advokatfirmaet Klomsæt.

Advokatfirmaet Klomsæt representerer Arvid Birkeland, en av de norske forretningsmennene som er siktet i Brasil. Meltzer mener Birkeland og de andre norske forretningsmennene har vært utsatt for overgrep.

- Hadde Økokrim gitt korrekte opplysninger om de norske statsborgerne fra dag en av, ville dette aldri vært noen sak, sier Meltzer.

- Det er for tidlig å konkludere, men det er naturlig at det blir rettslige prosesser etter dette. De ansvarlige må bli stilt til ansvar sier Meltzer.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer