- Ranet av norske myndigheter

Per Sandberg, leder av Stortingets justiskomite, mener de norske foretningsmennene i Brasil har blitt ranet, og at det er norske myndigheter som har gjort ranet mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NATAL (Dagbladet): De siste dagene har Per Sandberg oppsøkt politiet i Brasil, norske forretningsmenn og deres advokater i Brasil. Lederen av Stortingets justiskomite og nestleder i Fremskrittspartiet har fått sine verste antagelser bekreftet.

- Det som har skjedd i Brasil kan enklest oppsummeres som et gedigent ran av norske statsborgere. Et ran som norske justismyndigheter har lagt forholdene til rette for, sier Per Sandberg til Dagbladet.  

«Hvitvasket bevis»
- Dokumentasjonen fra Brasil viser at politiet her har sendt dokumenter til Norge. Der har de samme dokumentene blitt tatt inn i økonomirapportene fra Økokrim og sendt tilbake til Brasil.

- Slik har politiet i Brasil fått sine angivelige bevis for at de norske forretningsmennene har begått organisert kriminalitet, og angivelig hvitvasket flere hundre millioner kroner, sier Per Sandberg.

Advokat John Christian Elden representerer forretningsmannen Trygve Kristiansen. I går møtte de Sandberg i Brasil.

- Etter det vi har funnet ut her i Brasil, er det på det rene at hele saken bygget på feilaktige påstander fra norske myndigheter. Det er utrolig at de samme myndighetene ikke gjør noe for å hjelpe norske statsborgere som de har satt i en håpløs situasjon, sier Elden.

- Jeg er glad for Sandberg har sett poenget og engasjerer seg der justisministeren viker tilbake, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Brasilianske politidokumenter viser at forretningsmannen Trygve Kristiansen - som lovlig har overført flere ti talls millioner kroner fra Norge til Brasil - angivelig skal ha overført penger fra Portugal til den norske kriminelle innvandrer gruppa B-gjengen. Disse påstandene stammer opprinnelig fra Policia Federal i Brasil.

Først ble dokumentene sendt til Norge, deretter godkjent av Justisdepartementet i Norge og offisielt returnert til Brasil. Deretter ble dette brukt som bevis av Policia Federal mot nordmennene.  

- Falske bevis
- Det var viktig at etterforskningsleder Santiago Hounie i Policia Federal bekreftet at det ikke lenger var mistanke om hvitvasking og organisert kriminalitet mot de norske forretningsmennene. I et møte tidligere denne uken forklarte etterforskningsleder Hounie at det nå dreier seg om en skattesak, sier Sandberg.

- Indirekte har norske justismyndigheter plantet falske bevis mot norske statsborgere hos en fremmed nasjon, sier Sandberg.

- Ubekreftede og senere dokumentert uriktige opplysninger fra myndighetene i Brasil har blitt hvitvasket av norske myndigheter. Dette har ført til at uskyldige nordmenn har havnet i trøbbel, sier Per Sandberg.  

Fortvilet situasjon
Men det er ikke bare norske forretningsmenn som har investert penger i provinsen Rio Grande do Norte som har havnet i trøbbel. Flere hundre vanlige norske familier har kjøpt leiligheter i Natal-området. Mange har fått leilighetene beslaglagt av myndighetene i Brasil. Flere hundre har kjøpt prospekter som aldri har blitt fullført.

- Situasjonen for de som har kjøpt leiligheter er bare trist. Uten grunn er leilighetene beslaglagt. Andre igjen har opplevd at byggeprosjektene har stoppet opp, og at pengene de har spinket og spart for å kjøpe seg en ferie- eller helsebolig i Brasil nå ligger brakk, sier Per Sandberg.

- Du fikk ingen hjelp av det norske utenriksdepartementet da du ville reise til Brasil. Var det rett å reise?

- Jeg er helt sikker på at det var riktig å reise. Etter min oppfatning er det en hver ansvarlig politikers ansvar å undersøke forhold. Det er uforståelig at justisminister Knut Storberget eller utenriksminister Jonas Gare Støre ikke har gjort noe for å rydde opp i de problemene norske statsborgere uforskyldt har havnet i, på grunn av norske myndigheter, sier Per Sandberg til Dagbladet.