Ranet bank med sprengstoff rundt nakken

Alt gikk galt for pizzabudet Brian (46). Nå har politiet forklaringen - fire år etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et bankran i byen Erie i Pennsylvania for snart fire år siden vakte oppmerksomhet over hele USA. Pizzabudet Brian Wells (46) kom inn i banken med maskinpistol og et bombebelte rundt nakken.

Bomben gikk av og bankraneren ble drept. Han hevdet han ble presset til utføre ranet før han ble sprengt til døde.

Onsdag kom påtalemyndighetene i den amerikanske delstaten med tiltale i saken. Du skal ikke ha sett mange dårlige krimfilmer før du har hørt om alle elementene i tiltalen.

Men sammensetningen av drap, kjærlighet, lik i dypfryser, nye drapsplaner og bankran har du neppe hørt stablet sammen på denne måten før.

Det var 28. august 2003 at Brian Wells kom umaskert inn i banken inn i banken med våpen og sprengstoff. Han gikk ut igjen med 8702 dollar – om lag 50 000 kroner – i en plastpose, ble pågrepet av politiet og lagt i jern like etter. Så langt er det ingen tvil om fakta.

Gissel eller planlegger?

Brian Wells rakk bare å si at han var presset av to personer til å begå ranet og at det tidsinnstilte sprengstoffet kunne gå av når som helst. Og så skjedde – før bombeekpertene rakk fram.

Fire år etter har påtalemyndigheten kommet til at pizzamannen selv planla ranet. En 58 år gammel kvinne og hennes 53 år gamle fiskekamerat er tiltalt for delaktighet i bomberanet. Begge sitter allerede bak lås og slå. Kvinnen soner en dom på 20 år for å ha drept kjæresten, og fiskekompisen sitter inne for narkotikalovbrudd.

 BOMBEEKSPERTENE RAKK IKKE FRAM:  Kort tid etter bankranet 28. august 2003: sprengstoffet har gått av og Brian Wells wer død. Foto: AP/Erie Times/Scanpix
BOMBEEKSPERTENE RAKK IKKE FRAM: Kort tid etter bankranet 28. august 2003: sprengstoffet har gått av og Brian Wells wer død. Foto: AP/Erie Times/Scanpix Vis mer

Lik i fryseren

Slik skal pizzamannens siste arbeidsdag ha artet seg, ifølge etterforskerne og nyhetsbyrået AP: Brian Wells leverte varm pizza på en adresse med et iskaldt lik i dypfryseren. Det var hos naboen til Marjorie Diehl-Armstrong . Det var kjæresten hennes som lå i fryseren.

Samme fru Diehl-Armstrong trengte penger til en leiemorder som skulle ta livet av hennes egen far. Den finansieringen skulle pizzamannen hjelpe til med via bankranet.

Vitner har sett den drapsdømte kvinnen og hennes narkodømte kompis nær banken da ranet skjedde. Mannen som bestilte pizza og allerede hadde et lik i fryseren, er død. Og en gammel kollega av pizzabudet sier Brian Wells var en snill mann som aldri kunne finne på å planlegge og utføre et bankran frivillig.

Retten skal sette sammen bitene og trekke en konklusjon.

BANKENS OVERVÅKNINGSKAMERA: Brian Wells på vei ut av banken med maskinpistil i høyre hånd, en plastpose med 8702 dollar i venstre og sprengstoff rundt nakken under t-skjorta.