Ranet barn «fordi det var lett»

De seks skoleelevene på 15-17 år skal ha ranet og truet jevnaldrende på livet. I dag står de tiltalt for tilsammen 53 lovbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De visste at de skremte sine unge ofre. Nå forklarer de seg om trusler, tyveri og grove ran i Oslo Byrett - uten å fortrekke en mine.

- Jeg tok lommeboken fordi det var lett å ta den, forklarte en 17-åring i retten i dag.

Hans ofre gjorde ikke motstand, selv om unggutten hevder at han aldri truet dem på noen som helst måte. På spørsmål om han tror ofrene likevel kan ha vært redd ham, trakk han på skuldrene og sa:

- Det kan godt hende.

Spørsmålene om erkjenning av straffeskyld på hvert av de 53 punktene i tiltalen ble besvart med nonchalante nikk og nesten umerkelig risting på hodet.

15-åring med 20 lovbrudd

Rettsaken mot de seks barneranerne startet kaotisk i Oslo byrett i dag. Tre av de tiltalte var ikke til stede da retten ble satt. Saken mot en av de eldste guttene ble utsatt da det viste seg at han ikke befinner seg i landet. En annen av 17-åringene, som for øvrig er bror til en av de tiltalte 15-åringene, måtte hentes hjemme av politiet.

«Rekorden» i antall tiltalepunkt innehar en av de to ungdomsskoleelevene i gjengen. 15-åringen er tiltalt for til sammen 20 lovbrudd, for det meste ran og forsøk på ran av jevnaldrende. Han erkjente i dag delvis straffeskyld for ugjerningene.

Det gjorde også den andre 15-åringen, som også er elev i grunnskolen. En 16-åring erkjente delvis straffeskyld i tiltalepunktene som lød på ran, forsøk på ran, bruk av narkotika, og for å ha båret kniv.

De to 17-åringene i gjengen erkjente ikke straffeskyld for forholdene de står tiltalt for.

Saken mot barneranerne oppsto da politiet mottok en rekke anmeldelser høsten 1999 der gjerningsmennene var barn. Dette førte til at i alt 12 gutter av afrikansk opprinnelse ble pågrepet og avhørt. Etterforskning pågår fortsatt, og påtalemakten ser ikke bort fra at flere personer vil bli tiltalt seinere.

En av de tiltalte skal blant annet ha truet en vekter på livet.

De fem som nå er i retten er alle opprinnelig fra Somalia. Fire av dem er norske statsborgere.

Det er avsatt ni dager til saken i oslo byrett.