Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ranet barn og ungdom og solgte telefonene i Brugata

De første av de 19 barneranstiltalte forklarer seg i retten nå.

 RANET I STOVNER-OMRÅDET:  Ifølge politiet var alle guttene i samme omgangskrets eller miljø, men de utgjorde ikke én samlet gjeng. De fleste ranene ble gjort i Groruddalen, i Stovner-området, blant annet på Stovner T-banestasjon (bildet). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RANET I STOVNER-OMRÅDET: Ifølge politiet var alle guttene i samme omgangskrets eller miljø, men de utgjorde ikke én samlet gjeng. De fleste ranene ble gjort i Groruddalen, i Stovner-området, blant annet på Stovner T-banestasjon (bildet). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet den omfattende barneranssaken, hvor 19 ungdommer står tiltalt for å ha ranet barn helt ned i niårsalderen.

- Dette er en sak som er vanskelig for alle, ikke minst de fornærmede barna som er blitt påført mye redsel, sier bistandsadvokat Eitya Rehman til Dagbladet.

Sammen med Bjørn Aksel Henriksen representerer hun de 25 fornærmede i saken.

Unge ofre, unge ranere Det er unge gutter og menn som sitter på tiltalebenken i Oslo tinghus. De yngste av ranerne er bare 15 år gamle.

En 18 år gammel mann som er tiltalt for i alt 17 ulike ran eller tyverier, eller medvirkning til disse, er den første av de i alt 19 tiltalte som forklarer seg for retten. Han var en av de mest aktive ranerne, og ble derfor varetektsfengslet i to uker i vår.

DETTE ER DE TILTALTE RANERNE (KREVER PLUSSTILGANG)

 HAR TILTALT 19:  Aktor Viola Bjelland fører saken sammen med Trine Dyngeland. Det er satt av seks uker i retten til den omfattende saken, med 19 tiltalte, 25 ran og 25 fornærmede. Foto: Dagbladet
HAR TILTALT 19: Aktor Viola Bjelland fører saken sammen med Trine Dyngeland. Det er satt av seks uker i retten til den omfattende saken, med 19 tiltalte, 25 ran og 25 fornærmede. Foto: Dagbladet Vis mer

18-åringen har erkjent straffskyld for alt det meste av det han er tiltalt for, også for forholdet da han og en kamerat ranet to andre gutter på Grorud i Oslo, den 29. mai i fjor.

- Jeg og kameraten gikk på Grorud da vi så to gutter. Vi begynte å følge etter dem og spurte om vi kunne få låne telefonen deres. De svarte nei, og vi gikk videre etter dem. Jeg sto rett ved da kameraten min tok tak i den ene guttens telefon og løp, sier 18-åringen i retten.

I mange av ranene har de ungen guttene spurt om å få låne ofrenes telefoner, for deretter å stikke av.

Solgte telefonene Etter ranene dro guttene ned til Oslo sentrum og solgte telefonene.

- De selges til folk på Brugata, på en cafe på en måte, sier 18-åringen på spørsmål om hvem telefonene ble solgt til, og legger til at det er «tilfeldige cafeer».

Han sier ungdommene blant annet brukte pengene på mat.

- Pengene ble ikke gitt til hver enkelt person, men de ble brukt likt på alle, sier 18-åringen.
- De ble redde 18-åringen står tiltalt i flere ran hvor det ble brukt vold, men nekter for å selv ha utøvd vold. Han er tiltalt for å ha tatt kvelertak på og sparket en 13-åring under ett av ranene.

 BRUKTE VOLD:  Ifølge tiltalen tok tre av de tiltalte tak i en 12-åring ved denne bussholdeplassen på Grorud i Oslo og slengte gutten i bakken. Så stjal de guttens mobiltelefon. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BRUKTE VOLD: Ifølge tiltalen tok tre av de tiltalte tak i en 12-åring ved denne bussholdeplassen på Grorud i Oslo og slengte gutten i bakken. Så stjal de guttens mobiltelefon. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror det var jeg som tok telefonen, men det ble ikke brukt annen vold enn å holde ham for munnen. Han ble ikke tatt kvelertak på eller kneet i brystet, forklarer 18-åringen.

Han var også med på ranet av en niåring. På spørsmål fra aktor Viola Elfrida Bjelland om hvordan ranene opplevdes for ofrene sier 18-åringen også:

- Alle blir redde, selvfølgelig, når slike hendelser skjer.

En tiltalt 15-åring sier at ranerne selv følte seg usikre under ranene.

- Men det er snakk om raske penger, og det er ikke mange som takker nei til det, i alle fall ikke jeg, på den tiden, forklarer 15-åringen.
Av bekjente Ranerne gikk i hovedsak etter mobiltelefoner. I noen tilfeller har ofrene vært bekjente av de tiltalte.

- De færreste fornærmede kjente gjerningspersonene. For det store flertallet av de fornærmede var gjerningsmennene ukjente, sier bistandsadvokat Rehman til Dagbladet.

 I RETTEN:  Aktor Viola Bjelland med bistandsadvokatene Eitya Rehman og Bjørn Aksel Henriksen. Foto: Dagbladet
I RETTEN: Aktor Viola Bjelland med bistandsadvokatene Eitya Rehman og Bjørn Aksel Henriksen. Foto: Dagbladet Vis mer

I ett tilfelle møtte en tiltalt 20-åring en bekjent, og de dro sammen til Hasle. Der spurte 20-åringen om å få låne bekjentens telefon, og løp deretter fra stedet, ifølge tiltalen.

Brukte Facebook Politiet har innhentet bevis som viser at flere av ranene var planlagte. De unge guttene brukte blant annet sosiale medier for å avtale at de skulle gå ut og rane noen.

- Ranene fremsto som planlagte, da de brukte Facebook og sms til avtale at de skulle gå ut og rane, sa politiførstebetjent Line Henriksen, som ledet etterforskningsgruppa mot ranerne på Stovner politistasjon, til Dagbladet i går.

 RANET NIÅRING:  En 17-åring og en 18-åring er tiltalt for to tilfeller av ran i undergangen ved Fjellstuveien i Oslo. I begge tilfellene brukte de vold mot barn for å stjele mobiltelefoner, ifølge tiltalen. Ett av ofrene var bare ni år gammel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RANET NIÅRING: En 17-åring og en 18-åring er tiltalt for to tilfeller av ran i undergangen ved Fjellstuveien i Oslo. I begge tilfellene brukte de vold mot barn for å stjele mobiltelefoner, ifølge tiltalen. Ett av ofrene var bare ni år gammel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer