MILLIONVERDIER: De antatt rumenske ranerne kom seg unna med store mengder smykker, gull og edelstener da de slo til mot denne gullsmeden på Frogner. Nå er to av de mistenkte pågrepet i utlandet og hentet til Norge av politiet. Foto: NINA HANSEN
MILLIONVERDIER: De antatt rumenske ranerne kom seg unna med store mengder smykker, gull og edelstener da de slo til mot denne gullsmeden på Frogner. Nå er to av de mistenkte pågrepet i utlandet og hentet til Norge av politiet. Foto: NINA HANSENVis mer

Ranet dronning Sonjas gullsmed for to millioner

- De kunne fort ha drept meg, forteller den kjente smykkekunstneren Anne-Mette Høisæther (57).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alene på jobb i gullsmedforretningen Juvelér i Bygdøy Allé 15. oktober i fjor, fikk Anne-Mette Høisæther (57) det som så ut som en helt vanlig kunde på døra, som ikke åpnes før innehaveren har sjekket hvem som ringer på.

- Kvinnen var velkledd, pen på håret og gikk i høye støvletter. Da jeg åpnet oppdaget jeg at to menn hadde gjemt seg på hver sin side av døra. De brøytet seg inn. Jeg prøvde å rope «nei», men de slo døra i ansiktet på meg, forteller gullsmeden til Dagbladet.

De neste minuttene ble 57-åringen utsatt for grov vold. To rumenske statsborgere er nå pågrepet for ranet, mens oslopolitiet ennå jakter på flere personer internasjonalt.

- Slo i ansiktet - En av mennene tok hånda over munnen min så jeg ikke skulle skrike. Så slo han meg med knyttneven i ansiktet. Det føltes som han slo for å få meg til å besvime. Seinere satte de strips på beina og armene mine og slang meg i gulvet med voldsom kraft. Jeg ble liggende helt stille, men likevel slo en raner meg i ansiktet flere ganger, sier Høisæther.

Hun er rystet over den unødvendige brutaliteten.

- De kunne fort ha drept meg med måten de slo på. De virket helt hensynsløse, sier ransofferet til Dagbladet.

Hun forteller at ranerne tømte butikken for alle verdier de klarte å få med seg i bager og plastposer i løpet av det anslagsvis 5-7 minutter lange tilslaget. Høisæther oppfattet det som en av ranerne inne i butikken etterhvert fikk en telefon fra en medhjelper på utsiden om å avslutte, og mye tyder på at omlag fem gjerningspersoner var involvert.

Millionutbytte Ifølge politiet er verdien av ransutbyttet anslått til rundt to millioner kroner. Mange av Høisæthers smykker er i tillegg uerstattelige spesialbestillinger som det ligger utallige arbeidstimer bak.

- Man har alltid liggende mer enn man tror. Da jeg skulle få oversikt over hva de tok tenkte jeg «himmel og hav, hadde jeg så mye der», sier Høisæther.

Hun har vært gullsmed i over 30 år og er kjent for unike smykkedesign til velstående kunder. Dagbladet kjenner til at hun de siste åra har levert smykker til Slottet på bestilling fra de kongelige en rekke ganger. Tidligere har det vært omtalt at det var Høisæther som lagde smykkesettet av gull og diamanter som var kong Haralds gave til dronning Sonja på hennes 65-årsdag.

Juvelér hadde ikke overvåkningskameraer da ranet skjedde, men Høisæther har i etterkant styrket sikkerheten betydelig i den fasjonable butikken. Nå er gullsmeden forberedt på å se ranerne igjen fra vitneboksen i en rettssal.

- Jeg har heldigvis kommet meg gjennom dette uten traumer. Ranerne trodde nok at det bare var å komme over grensa og forsyne seg, derfor er det veldig bra at politiet har prioritert saken, sier 57-åringen.

BLE SLÅTT I HODET: Anne-Mette Høisæther er glad for at hun kom fra det svært brutale ranet med livet i behold. Arkivfoto: SVEN OTTO RØMCKE
BLE SLÅTT I HODET: Anne-Mette Høisæther er glad for at hun kom fra det svært brutale ranet med livet i behold. Arkivfoto: SVEN OTTO RØMCKE Vis mer

Selv om politiet er i ferd med å sirkle inn ranslaget, regner Høisæther smykkebeholdningen som tapt.

- Jeg har forstått det som at ranerne har gitt dette videre til en annen person i Tyskland. Om det er smeltet om eller forsøkt solgt som de er vet jeg ikke, men jeg ser nok aldri de smykkene igjen, sier gullsmeden.

Fingeravtrykk og DNA Politiet sikret seg svært gode spor fra åstedet etter ranet. I januar i år ble en av de siktede pågrepet i utlandet, før en annen rumener (38) ble tatt i Tyskland 5. mars. Sistnevnte ble identifisert ut fra fingeravtrykk på teip som ble brukt under ranet. 38-åringen ble denne uka hentet av norsk politi og framstilt i Oslo tingrett, der han ble besluttet varetektsfengslet.

I fengslingsmøtet opplyste firebarnsfaren at han jobber som maler. Han erkjenner å ha deltatt i ranet, men ikke å ha vært voldelig mot Høisæther.

- Mannen som nå er utlevert fra Tyskland knyttes til et grovt ran av butikken Juvelér i Bygdøy Allé 15. oktober i fjor. Under ranet, som ble begått av flere personer, ble det utøvd tildels grov vold, sier politifullmektig Erik T. Hansen ved Oslo politidistrikt.

Han bekrefter at også pågripelsen av den andre mannen skjedde i utlandet. Alle de mistenkte antas å være rumenere.

- Etterforskningen pågår fortsatt og vi har håp om å også finne øvrige involverte. Vi vil derfor ikke kommentere siktelsene ytterligere nå, sier Hansen.

Det lyktes i går ikke Dagbladet å komme i kontakt med den siktede 38-åringens forsvarsadvokat.

KUNDE: Her bruker dronning Sonja smykkene som ble lagd av Høisæther i forbindelse med dronningens 65-årsdag. Slottet skal også seinere ha bestilt spesialdesignede smykker fra gullsmeden ved flere anledninger. Arkivfoto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX
KUNDE: Her bruker dronning Sonja smykkene som ble lagd av Høisæther i forbindelse med dronningens 65-årsdag. Slottet skal også seinere ha bestilt spesialdesignede smykker fra gullsmeden ved flere anledninger. Arkivfoto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX Vis mer