ETTERLYST: 20 år gamle Makaveli Lindén er etterlyst internasjonalt etter drapet på Majorstua forrige uke. Foto: Polisen
ETTERLYST: 20 år gamle Makaveli Lindén er etterlyst internasjonalt etter drapet på Majorstua forrige uke. Foto: PolisenVis mer

Ranet fem personer med denne kniven - jages for knivdrapet på Heikki (24) i Oslo

Svenske dokumenter vitner om en trøblete oppvekst for drapssiktede Makaveli Lindén (20). Nå jages han av politiet i flere land.

UPPSALA/OSLO (Dagbladet): En uke etter knivdrapet på 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo, pågår jakten på Makaveli Lindén (20) for fullt. Den svenske mannen er siktet for ran og drap, og 20-åringen er etterlyst internasjonalt.

Lindén har ifølge Dagbladets opplysninger ingen tidligere straffehistorikk her til lands. I Sverige er han imidlertid tidligere dømt. Dommen falt 3. oktober i fjor, og gjaldt grovt ran av fem personer i et bokollektiv.

Dagbladet har fått tilgang til dommen fra Uppsala tingsrätt. Der kommer det fram at den nå drapssiktede mannen skal ha klatret gjennom et åpent vindu til leiligheten i andre etasje midt på natta. Der vekket han de fem beboerne og truet flere av dem med kniv. Han fikk med seg kontanter og en rekke verdigjenstander fra stedet.

HÅPER PÅ OPPKLARING: Folk fra nabolaget til den drapsetterlyste Makaveli Lindén håper politiet finner han. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ifølge Aftonbladet var dommen ferdigsonet seint i sommer, og 20-åringen slapp ut etter soning i starten av august. Det er uklart hvor lenge han har oppholdt seg i Norge.

Politiet mener Lindén først sto bak et knivran i parkeringshuset på Colosseum på Majorstua mandag morgen før han kom seg inn i kollektivet der Paltto bodde og drepte ham med kniv. Deretter stakk han mot Skøyen stasjon, der videokameraene fanget ham opp like etter klokka 13.00.

Trøblete fortid

Svenske Expressen skriver at Lindéns liv har vært preget av kriminalitet siden han var i tenårene. Han skal ha begynt å bruke narkotika da han var 14 år. Dette kommer fram i etterforskningsdokumentene fra tidligere saker hvor 20-åringen har vært involvert.

I en kommunal utredning har foreldrene uttrykt sterk bekymring for sønnens utvikling. Han skal senere ha blitt plassert på et ungdomshjem i 2016-2017, skriver avisa.

Ifølge dokumentene lever Lindén et liv fra hånd til munn, med lav inntekt. Likevel skal han ha kjøpte narkotika flere ganger i uka.

Reist fra Sverige

Det er en krevende jakt politiet nå har på den siktede 20-åringen. Ifølge politiet tok Lindén seg til Sverige etter at han forlot Oslo, men ifølge Aftonbladet har norsk politi sikret elektroniske spor som tyder på at han kan ha beveget seg videre til et tredje land.

Det er ikke klart hvilket land det dreier seg om. Aftonbladet har vært i kontakt med dansk politi som ikke kommenterer om de er innblandet i søket etter mannen som er etterlyst for drapet i Oslo. En talsperson for tysk politi kommenterer ikke saken, men sier vedkommende kjenner til den.

MAJORSTUA-DRAPET: En svensk 20-åring er siktet for drap og ran i Oslo. Mannen er etterlyst internasjonalt. Reporter: Lars Martin Gimse. Video: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Vi har grunn til å tro at han forlot Norge etter drapet og ranet mandag, og at han tok seg til Sverige. Vi tar selvfølgelig høyde for at han har forlatt Sverige og befinner seg et helt annet sted, sa politiinspektør Grete Lien Metlid under en pressekonferanse søndag.