Ranet for å redde familie-ferien

Da ferieplanene var lagt og sommerhuset i Sverige bestilt var firebarnspappaen og serieraneren (40) blakk. Han hadde ikke hjerte til å fortelle barna det ikke ble noen ferie. I stedet ranet han sin første bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går snakket den fengslede 40-åringen åpent ut i retten om det han beskriver som en «helt jævlig» tid. Han erkjente ti ran og et ransforsøk på under fem måneder.

- Jeg innrømmer alle forholdene. Jeg har et behov for å gjøre opp for meg, og fortelle det som er sant. Jeg klarer ikke å leve lenger med løgner og forestillinger, sa 40-åringen.

Han ønsket at pressen skulle gjengi hans forklaring, og opphevet forhørsrettens referatforbud.

Økonomiutdannelse

Serieraneren har mange års universitetsutdannelse og høgskoleutdannelse i økonomi og prosjektstyring. Før han ble arbeidsledig var han økonomiansvarlig i en bedrift. I retten framsto han som veloverveid og reflektert. Likevel gikk økonomien fullstendig over styr for ham. Han ble trolig norgeshistoriens mest aktive raner, med flest ran på kortest tid.

- Det første ranet var 29. juni. Familien hadde lånt penger for å bygge ut huset, og det var akkurat på den tiden da det første avdraget til snekkeren forfalt. Jeg skulle på ferie med familien i juli. Vi hadde bestilt båtbilletter og sommerhus i Sverige, og jeg følte at jeg sto helt på bar bakke. Ferien var planlagt i et år. Jeg klarte ikke å takle det, å stå til rette for min familie og si: «Vi kan ikke dra på ferie.»

Utbytte: over 400 000

- Vi hadde ingen penger etter at snekkeren var betalt. Vi hadde ikke penger til mat en gang.

Småbarnspappaen fortalte om tiden før ranet, om den katastrofalt dårlige økonomien, om feilslått aksjespekulasjon og om løgnene til den uvitende familien. Til kona sa han at pengene kom fra vellykket aksjespekulasjon.

I underkant av 450 000 kroner har 40-åringen fått med på de 10 ranene.

- Jeg begynte å lyve for familien om de økonomiske forholdene ved juletider. De trodde ikke at vi hadde det så økonomisk vanskelig som vi hadde. Problemene ballet på seg, og det førte til dette, sa han i retten.

- Tidlig på sommeren skjønte jeg at det ble umulig å oppfylle de økonomiske forpliktelsene vi hadde. Jeg mistet jobben i november i fjor. Samtidig lånte vi 500 000 i Postbanken for å bygge ut huset. Lånet økte og inntektene bortfalt, sa den siktede.

- Men hvordan kunne dere låne penger når du hadde mistet jobben? spurte aktor Svend T. Røer.

- Det er mye irrasjonelt i dette. Jeg har fire barn og et lite hus. Vi hadde planlagt å bygge ut i lang tid. Jeg hadde klart det dersom jeg ikke hadde mistet jobben, og det var et veldig stort nederlag å bli arbeidsledig.

Aksjespekulasjon

Fra november i fjor, samtidig med huslånet og arbeidsledigheten, satset den blivende serieraneren på aksjespekulasjon for å komme ovenpå. Det fikk motsatt virkning.

- Jeg var veldig aktiv på markedet, og i begynnelsen tjente jeg penger. Så tapte jeg en del. Jeg ble blant annet sittende med en aksje jeg tapte 60 000 kroner på.

En periode hadde han etter eget sigende 300 000 kroner i markedet. Men han var helt klar på at aksjehandelen ikke var årsakene til de økonomiske problemene. Spekulasjonene gjorde det bare verre.

Etter å ha bygget opp et tillitsforhold til DNB, fikk han kjøpe aksjer for et stort beløp. Aksjene måtte betales på tre dager. 40-åringens håp var at han kunne selge med fortjeneste på under en uke. Det gikk galt.

- På et tidspunkt la jeg inn 631 000 kroner i aksjehandel, med dekning hos megleren. Jeg kjøpte 40 000 aksjer til 13 kroner stykket, alt på DNBs regning - i et desperat forsøk på å bedre situasjonen, sa han i retten

Da han ikke hadde penger til å betale, ble aksjene ble tvangssolgt til samme pris. Da tapte han bare noe tusenlapper på gebyr og kurtasje til DNB.

Dette skjedde om lag tre uker før det første ranet. Etter det Dagbladet erfarer, gikk 40-åringen på en liknende smell i september. Men han skal ikke ha tapt store penger på aksjehandelene.

Spak stemme

I over en time sto han i vitneboksen i rettslokalet i Oslo Tinghus, iført en litt for trang grønn genser, sorte jeans og brune sko. En helt vanlig mann. Gift, far til fire barn, som alle er så unge at de bor hjemme. Med spak stemme svarte han «ja» til hvert av de 11 punktene i siktelsen, når dommeren ville vite om han erkjente forholdene.Det var en helt annen stemme hans ransofre fikk høre. Et femtitalls personer har fått høre hans sedvanlige truende kommandoer under knivranene: «Alle pengene! Fort! Mer penger! Det står en mann utenfor med pistol! Han skyter dersom dere følger etter!». Flere post- og bankansatte forteller at de fremdeles har psykiske problemer etter å ha opplevd 40-åringen på nært hold.Det var samme mann som ble fengslet i seks uker i går, tre av dem med brev og besøksforbud. Men han ga inntrykk av å være en helt annen person.