FRA RANET:  Denne gullbarren ble funnet igjen etter ranet av den amerikanske lastebilen. Innfelt i bildet er fantomtegningene av to av de tre ranerne. Den øverste mannen skal angivelig være mesterhjernen bak ranet, den nå 46 år gamle Miami-mannen, og er nå pågrepet. De to andre er fremdeles på rømmen. Foto: NTB Scanpix / Wilson County Sheriff's Office
FRA RANET: Denne gullbarren ble funnet igjen etter ranet av den amerikanske lastebilen. Innfelt i bildet er fantomtegningene av to av de tre ranerne. Den øverste mannen skal angivelig være mesterhjernen bak ranet, den nå 46 år gamle Miami-mannen, og er nå pågrepet. De to andre er fremdeles på rømmen. Foto: NTB Scanpix / Wilson County Sheriff's OfficeVis mer

Ranet gullbarrer verdt 40 mill. fra lastebil: Nå beskriver FBI de spektakulære metodene

Én person pågrepet, to på rømmen etter ran i USA i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars i fjor ble en lastebil med gullbarrer til en verdi av 4,8 millioner dollar, om lag 40 millioner kroner, ranet på en motorvei i Wilson County i delstaten Nord-Carolina.

Denne uka ble den angivelige mesterhjernen bak gullranet pågrepet i sitt hjem i Miami, nesten nøyaktig et år etter ranet fant sted.

Og FBI avslører nå flere spektakulære detaljer fra ranet - detaljer nyhetsbyrået Associated Press (AP) skriver er som hentet fra Hollywood.

Monterte pepperspray i lastebilen Ifølge FBI skal de tre ranerne, den nå pågrepne 46 år gamle mesterhjernen samt to andre som fremdeles er på rømmen, ha forberedt seg på ranet ranet i lang, lang tid.

De rigget nemlig lastebilen med blant annet GPS-sporingsutstyr. I førerhytta til bilen, monterte ranerne også en fjernstyrt innretning som gasset sjåførene med pepperspray.

Det var slik den 46 år gamle mesterhjernen og de to andre ranerne fikk sjåførene ut av lastebilen, og ut av spill.

Lastebilen som skulle fra Miami i Florida til Bridgewater i Massachusetts, kom seg altså ikke lenger enn til delstaten Nord-Carolina.

Utga seg for å være politi Peppersprayen ble utløst like etter skumring på en øde del av motorveien, og sjåførene ble tvunget til å stoppe. Bak lastebilen, i en hvit varebil, fulgte de tre ranerne etter.

På spansk skal de tre bevæpnede ranerne ha utgitt seg for å være polititjenestemenn, før de bandt hendene til sjåførene, og marsjerte dem til skogs.

Da sjåførene av lastebilen var ute av veien, plasserte de trafikkjegler i veien for å få det til og se ut som om lastebilen rett og slett hadde havarert.

I lastebilen var det om lag 125 kilo med gullbarrer som ranerne tok med seg. De stjal også 40 sølvmynter. Alt i alt hadde mineralene en verdi på drøyt 4,8 millioner dollar, altså 40 millioner norske kroner.

Rettsdokumenter nedtegner historien Det var ikke før bare noen måneder siden USAs føderale etterforskningsbyrå FBI skal ha klart å få hendelsesforløpet i orden, ifølge AP.

Og det skikkelige gjennombruddet i saken kom først etter at det som skal være en venn av den nå 46 år gamle pågrepne mesterhjernen, meldte seg for FBI og delte informasjon vedkommende satt på.

Det framgår ifølge AP av rettsdokumenter nyhetsbyrået har fått tilgang til. I dokumentene skal FBIs konfidensielle kilde ha forklart at den pågrepne raneren skal ha brukt pengene fra ranet til å kjøpe tre hus, tre Nissan-kjøretøy og en båt.