Ranet hjelpere fra rullestolen

En handikappet mann er dømt for å ha utnyttet personer som ville hjelpe ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tiltalte 40-åringen bruker protese på det ene beinet og har vært handikappet og syk i flere år. Han beveger seg ved hjelp av krykker og rullestol.

40-åringen fra Oslo er nå i Oslo tingrett dømt blant annet for tyveri og bedrageri av personer som ville hjelpe ham. Mannen er dømt til fengsel i ett år.

Fotokonfrontasjon

I dommen fra tingretten kommer det fram at han ved en rekke tidligere saker har opptrådt på samme måte.

De fornærmede har tatt med 40-åringen i bilen til nærmeste drosjeholdeplass, trikkeholdeplass eller et annet sted som han har bedt om, fordi de syntes synd på ham.

Alle de seks fornærmede oppdaget først etterpå at lommeboka var borte. De anmeldte deretter forholdet, og i forbindelse med fotokonfrontasjon hos politiet har de gjenkjent og utpekt 40-åringen som gjerningsmann.

- Slu og frekk

Retten mener 40-åringen er slu, frekk og hensynsløs.

«Måten tyveriene er utført på hvor tiltalte på en slu, frekk og hensynsløs måte har utnyttet sitt handikap til å få godtroende personer til å synes synd på seg, og å ta seg med som passasjer for deretter å stjele vedkommendes lommebok, gir uttrykk for en utpreget forbrytersk og asosial innstilling,» skriver Oslo tingrett i dommen.

Også i hans forrige dom var retten klar i synet på mannens oppførsel:

«Denne framgangsmåten fra tiltaltes side er særdeles samfunnsskadelig, ved at person som blir utsatt for - eller hører om denne formen for tyveri - må forventes å bli tilbakeholden med å yte hjelp, også når det virkelig er behov for det,» heter det i den forrige dommen.