Ranet Nasjonalmuseet med maskinpistol

Mens en av ranerne holdt vakt med maskinpistol, løp de to andre og tok med seg ett Rembrandt-maleri og to av Renoir fra Nasjonalmuseet i Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mottok ransalarmen fra en vekter ved museet ved 17-tida fredag ettermiddag.

- En mann sto ved inngangen med en maskinpistol og to andre, minst én av dem bevæpnet, sprang opp en trapp og plukket ned bildene som henger på to ulike steder. Siden sprang de ut gjennom entreen, opplyser pressetalsmann Björn Pihlblad. Deretter skal gjerningsmennene ha løpt mot Skeppsholmen like ved og hoppet i en ventende båt.

Visste hva de ville ha

Politiet mener kunstvalget tyder på at raneren visste hva de ville ha. De stjålne bildene er små og derfor lette å få med seg, samtidig som de har en høy verdi.

De stjålne maleriene er Rembrandts «Selvportrett» og Renoirs to verk «Ung parisiske» og «Conversation».

Politiet har sperret av området rundt museet, og havnepoliti deltar i jakten på tyvene. Fluktbåten ble senere funnet ved Skanstull i bydelen Södermalm, og politiet jaktet fredag kveld på tyvene i dette området.

Godt planlagt

Politiet mener tyveriet var svært godt planlagt. Samtidig som politiet mottok overfallsalarm fra Nasjonalmuseet kom det også beskjed om at to personbiler brant utenfor Grand Hotel og Strand Hotel. I tillegg hadde ranerne lagt ut en form for spikermatter utenfor museet.

Pihlblad mener bilbrannene var en avledningsmanøver iscenesatt av gjerningsmennene.

- Ettersom de bega seg mot Skeppsholmen som ligger i motsatt retning har de satt fyr på bilene og lagt ut spikermattene for å hindre oss da vi rykket ut til Nasjonalmuseet. Det er for mye til å være tilfeldigheter, sier Pihlblad.

Flere millioner kroner

Sikkerhetsansvarlig ved Nasjonalmuseet, Jan Birkehorn, kunne fredag kveld ikke oppgi hvor mye de stjålne maleriene er verdt, men ifølge politiet skal hver av dem ha en verdi på flere millioner kroner.

Görel-Cavalli Björkman, forskningssjef på Nasjonalmuseet, sier til svenske Aftonbladets nettutgave at bilder slik som Rembrandts «Selvportrett» har blitt verdsatt til rundt 56 millioner kroner.

Professor Thomas Hall ved den kunstvitenskapelige institusjonen ved universitetet i Stockholm mener imidlertid at det er umulig å selge maleriene.

- En samler vil ikke kjøpe noe det ikke går an å vise fram, mener Hall, som karakteriserer tyveriet som «absurd».

(NTB-TT)

STJÅLET: Her er de tre bildene som ble tatt. Fra venstre: Rembrandts selvportrett malt i år 1630, og to mesterverk av Renoir. Foto: SCANPIX/AP
Bevæpnede menn tok seg inn i Nasjonalmuseet i Stockholm fredag ettermiddag og stjal i alt tre malerier: ett av Rembrandt og to av Renoir. Politiet mener kunstvalget tyder på at raneren visste hva han ville ha. Politiet tror også at raneren hadde en eller flere medsammensvorne. Her ankommer polititeknikere museet. Foto: SCANPIX
FLUKTBÅTEN: Politiet tror ranerne stakk av i denne båten.Foto: SCANPIX
NASJONALMUSEET: Bildene som ble stjålet fra Nasjonalmuseet er verdt flere titalls millioner kroner.Foto: SCANPIX/EPA