Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ranet på E6

Rolf og Torild Johansen var på sin årlige 17. mai-tur til Sverige da landeveisrøvere slo til. Svensk politi advarer nordmenn mot rasteplassene på E6. Her ranes bilister daglig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRÖMSTAD/OSLO (Dagbladet): Etter å ha sett barnetoget hjemme i Sarpsborg, reiste Rolf og kona Torild til Daftö sør for Strömstad. Mens de sov i kabinen over førerhuset, tok landeveisrøvere seg inn gjennom passasjerdøra, trakk forhenget til side og stjal ei lommebok med bankkort, ei klokke og to gullkjeder.

Det var bare 15 meter til nærmeste bobilnabo, men ingen hørte en lyd i løpet av natta.

- De var nok spesialister, sier Johansen. Han følte seg trygg fordi de hadde parkert på en campingplass.

- Men vi sto veldig nær hovedveien. Derfor tror politiet det var landeveisranerne som slo til, sier han.

Advarer nordmenn

Uddevalla-politiet bekrefter at ranet av Johansen er en typisk framgangsmåte for landeveisranere som opererer på E6.

- Ingen rasteplasser mellom svenskegrensa og Malmö er trygge lenger. Ranerne opererer i grupper på tre til fem personer og foretrekker utenlandske personbiler, bobiler og trailere. De er meget proffe. Et fellestrekk er at de gjør ran uten å vekke de sovende, sier Per Olof Strömberg ved politiet i Stenungsund.

Han advarer nordmenn som skal kjøre gjennom Sverige i sommer på det kraftigste.

- Jeg kan ikke få sagt sterkt nok ifra. Skriv med store bokstaver at nordmenn må passe seg for å sove på rasteplassene, formaner politiutrederen.

De siste ukene har godtroende bilister blitt ranet daglig, men politiet tror ikke det er en større liga som står bak.

- Nei, her er det nok flere konstellasjoner, men på et eller annet vis står gruppene i forbindelse med hverandre. I Stenungsund har vi hatt seks ran den siste uka, sier Strömberg, som er talsmann for svensk politi i denne saken.

Jugoslaviske grupper

Foruten kontanter og kredittkort er ranerne ute etter lett omsettelige verdigjenstander som pass, mobiltelefoner, kameraer og smykker.

Politiet mener gjengene består av asylsøkere fra eks-Jugoslavia. Før helga ble en av dem arrestert. Han hadde vært i Sverige bare en måned, så opplæringstida er kort, sier Strömberg.

Svensk veivesen har satt opp skilt som advarer mot ran, men politiet er ikke fornøyd med dem.

- Vi skal lage større skilt som vil bli lagt mer merke til. Dessuten intensiverer vi spaning mot visse miljøer og patruljering av rasteplasser langs E6, men det sier seg selv at vi ikke kan dekke alle hver natt, sier Strömberg.

HØRTE IKKE EN LYD: - Nå skal jeg installere alarm, sier Rolf Ole Johansen. Han ble ranet i bobilen mens han lå og sov.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media