Ranet postkontor i burka

To ranere med skytevåpen under burkaen blåser nytt liv i den franske burkadebatten.

BRENNHETT TEMA: Demonstranter i Paris demonstrerer for sekularitet, likhet og blanding 26. januar i år. Et regjeringsoppnevnt utvalg leverte i januar en inntilling til det franske parlamentet der de foreslår 18 tiltak for å begrense retten til å bære burka og niqab. Sikring mot ran og andre kriminelle handlinger på steder nevnes også som begrunnelse i rapporten. Foto: EPA/YOAN VALAT
BRENNHETT TEMA: Demonstranter i Paris demonstrerer for sekularitet, likhet og blanding 26. januar i år. Et regjeringsoppnevnt utvalg leverte i januar en inntilling til det franske parlamentet der de foreslår 18 tiltak for å begrense retten til å bære burka og niqab. Sikring mot ran og andre kriminelle handlinger på steder nevnes også som begrunnelse i rapporten. Foto: EPA/YOAN VALAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Ifølge AFP lot sikkerhetsvaktene de to burkakledde ranerne gå rett igjennom to sikkerhetsdører, inn i bankavdelingen ved postkontoret, i den tro at det var to muslimske kvinner. 

Når de først var inne, løftet de på sløret, og tok ut skytevåpen.

Ranerne skal ha kommet seg unna med rundt 4.500 euro - rundt 37000 kroner fra banken i Athis Mons like sør for Paris.

Ranet aktualiserer ett av poengene som har blitt trukket fram av det franske regjeringsoppnevnte utvalget som tidligere i år leverte sin innstilling om burka- og niqabbruk til det franske parlamentet. 

- Forbud i banker og postkontorDet regjeringsoppnevnte utvalget foreslo i januar å begrense bruken av burka og niqab, med den begrunnelse at det skal være uforenlig med franske verdier.

Kommisjonen skriver også at heldekkende ansiktsplagg bør kunne forbys i bygninger der man bruker overvåkningskameraer - som på postkontorer og i banker - for blant annet å forebygge ran.

- Blir nektet tjenesterUtvalget går ikke inn for å forby niqab og burka spesifikt, men vil at «ansiksdekkende plagg» skal forbys på skoler, sykehus, offentlige kontorer og på offentlige transportmidler.

«Dette tiltaket vil forplikte folk ikke bare til å vise ansiktene sine ved inngangen til offentlige bygg, men til også å holde ansiktet utildekket all den tid de er i et offentlig bygg»

I rapporten heter det videre at «Det vil ikke være kriminelt å bryte forbudet, men vil bli sansjonert ved at man blir nektet den tjeneste som ønskes utført.»

På tvers av partilinjerPresident Nicolas Sarkozy tok i høst initiativ til «den store debatten om nasjonal identitet», og har allerede erklært at bæring av heldekkende ansiktsplagg er «uforenelig med franske verdier».

Debatten i Frankrike har gått på tvers av partilinjer. Det opprinnelige lovforslaget ble foreslått av det franske kommunistpartiet.

Lovforslaget har støtte av president Sarkozys sentrum-høyre parti, mens Jean-Marie le Pens Front National går imot forslaget.

Rundt 60 prosent av den franske befolkningen stiller seg bak et burkaforbud. Også blant befolkningen går holdningene til forbudet på tvers av partilinjer. Mange på venstresiden føler at ideen om den sekulære stat, Laicitè, er truet.

Nektet statsborgerskapBlant de 18 forslagene fra utvalget, er blant annet å nekte statsborgerskap for personer som «ikke integrerer seg» og for folk som «forfekter ekstremist-teorier».

Franske myndigheter offentliggjorde denne uka en avgjørelse der en mann fra Marokko ble nektet fransk statsborgerskap, blant annet fordi han tvinger sin kone til å bære burka.

Ifølge det franske innenriksdepartementet er det bare omkring 1900 burkabærende kvinner i Frankrike.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer