Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ransak folk på gata

Politiet må få anledning til å ransake personer når det foreligger grunn til mistanke om at de bærer våpen. Dette mener riksadvokat Tor-Aksel Busch. I går sendte han et forslag for å bekjempe gatevolden til justisminister Aure.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En lovendring vil gjøre politiets arbeid i gata lettere, mener Busch.

Det oppsiktsvekkende forslaget som gir politiet utvidet myndighet til å kontrollere om personer som befinner seg på offentlig sted bærer med seg stikk- eller skytevåpen, tikket inn på faks til justisministeren i går.

Tror på støtte

Brevet kom som et resultat av fintenking på Riksadvokatens kontor.

- I dag må det være skjellig grunn til mistanke før politiet går til aksjon. I vårt forslag senkes dette kravet. Det betyr en betydelig forbedring og effektivisering.

- Langt flere vil da bli kontrollert av politiet med tanke på våpenbesittelse, og jeg er ganske sikker på at det vil få allmenn tilslutning blant politimestrene, sier Busch.
Riksadvokaten skriver i brevet til justisministeren at dette er «et konkret forslag som bør vurderes innført så raskt som mulig». Problemet er at det må en lovendring til, og politikerne har nå tatt ferie.

Ikke sesam, sesam

- Dette er ikke noe sesam, sesam, og jeg ser at det kan rettes motforestillinger på grunn av personvernet. Dette kan være et dilemma, men vi må bestemme oss for hva som er viktigst.

- Vi kan ikke bare tenke framover i tid. Vi må inn med strakstiltak, mener riksadvokaten, som er forberedt på reaksjoner.
Forslaget fra Busch kommer etter at justisminister Aud-Inger Aure for noen uker siden ba om forslag for å gjøre noe med voldsproblemet.

- Det er bred enighet om at forbudet mot å bære våpen på offentlig sted skal håndheves strengt. Dette våpenforbudet vil være lettere å håndheve dersom vårt forslag blir godkjent av politikerne, sier han.

- Ved å utvide hjemlene ligger det selvsagt en risiko i misbruk. Flere personer vil utvilsomt bli utsatt for ransaking/visitering uten at de er i besittelse av våpen.

Busch får støtte

- I tillegg til generell opplæring og instruksjon av polititjenestemenn, må faren for misbruk forebygges med klagemuligheter og etterfølgende kontroll, mener Busch, som åpner for at lovendringen gjøres tidsbegrenset.

Forbundsleder Terje Ødegård i Politiets fellesforbund reagerer slik på forslaget:

- Det er oppsiktsvekkende fordi det faktisk kommer fra Riksadvokaten. Jeg er temmelig sikker på at jeg har alle medlemmene i forbundet med meg når jeg gir min fulle støtte til forslaget.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!