Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ransaket bilen og leiligheten: Fant våpen og eksplosiver

Politiet offentliggjør identiteten til Münster-ofrene.

TO BLE DREPT: Totalt to personer ble drept da en mann kjørte en varebil inn i en folkemengde i Münster lørdag. Sjåføren tok sitt eget liv etterpå. Foto: NTB scanpix
TO BLE DREPT: Totalt to personer ble drept da en mann kjørte en varebil inn i en folkemengde i Münster lørdag. Sjåføren tok sitt eget liv etterpå. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En varebil kjørte inn i en folkemengde ved en restaurant i den tyske byen Münster lørdag ettermiddag. Tre personer ble drept, inkludert den antatte gjerningsmannen.

Politiet skriver i en pressemelding på sine nettsider natt til søndag at over 20 personer ble skadd i hendelsen.

De bekrefter nå at ofrene for angrepet er en 51 år gammel kvinne fra Lüneburg, en by utenfor Hamburg, og en 65 år gammel mann fra Borken, et sted utenfor Münster.

Satt i vårsola

Mens folk satt ute i vårsola, kjørte en mann den grå varebilen mot en folkemengde som satt utenfor en restaurant.

Et vitne forteller til ARD at været var fantastisk, alle restauranter hadde gjort klart til uteservering og at det var mye folk ute i gatene. Vitnet sier at folk plutselig begynte å skrike og løpe.

- Alle startet å løpe mot gata og omtrent et minutt seinere var politiet på plass, sier Steffen Simonsen til den tyske nyhetskanalen, skriver Washington Post.

Politiet kom raskt til stedet fordi det var planlagt en kurdisk demonstrasjon i byen. Demonstrasjonen ble avlyst, og politiet ble omdirigert til Kiepenkerl.

TYSKLAND: Lørdag ettermiddag kjørte en lastebil inn i en folkemengde i den tyske byen Münster. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
TYSKLAND: Lørdag ettermiddag kjørte en lastebil inn i en folkemengde i den tyske byen Münster. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Beslagla sprengstoff

Politiet bekreftet lørdag at den antatte gjerningsmannen tok sitt eget liv. Politiet bekrefter nå at det er en 48 år gammel mann fra Münster.

- Etterforskere ser på saken fra alle mulige ståsteder, sier statsadvokat Martin Botzenhardt, og sier at omstendighetene rundt hendelsen fortsatt er uklare og at de så langt ikke kjenner til motivet for hendelsen.

Tysk politi har lørdag kveld og i natt gjennomsøkt varebilen for å se etter eksplosiver etter funn av flere ledninger, opplyser politiet. Som følge av dette ble beboere i området evakuert. Like før klokka 5 natt til søndag meldte politiet at beboerne kunne vende tilbake til sine hjem.

Lørdag skrev nyhetsbyrået AP at politiet skal ha funnet et mistenkelig objekt i bilen.

I pressemeldingen melder politiet at de har tatt beslag i en luftpistol og et dusin såkalte «Polenböller», som er en kraftig type kinaputter. Kinaputt er ulovlig i Tyskland, slik som i Norge. Den typen kinaputter som ble funnet i varebilen til den mistenkte gjerningspersonen skal inneholde ingredienser som gjør eksplosjonen sterkere og raskere, har den tyske avisa Spiegel omtalt tidligere. Ifølge den tyske avisa drar tyskere til Polen for å kjøpe eksplosivene.

SPERRET: Området rundt varebilen var sperret og beboere ble evakuert. De har nå fått kommet hjem igjen. Foto: NTB scanpix
SPERRET: Området rundt varebilen var sperret og beboere ble evakuert. De har nå fått kommet hjem igjen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ransaket leilighet

I tillegg til å ransake varebilen, aksjonerte også politiet mot mannens leilighet. De skriver i pressemeldingen at av sikkerhetshensyn ble inngangsdøra åpnet med eksplosiver før etterforskerne gikk gjennom rommene i leiligheten. Også der fant de mer eksplosiver. Politiet opplyser at de fant samme type eksplosiver i leiligheten som i varebilen. I tillegg fant de en et halvautomatisk våpen.

Politiet har vært tilbakeholdne med informasjon i saken fram til nå.

De skriver i pressemeldingen at de takker for at folk dro raskt fra åstedet, og forteller at de kommer til å bruke en god del tid på etterforskningen av åstedet.

- Vi trenger tid å undersøke sporene og bringe funnene sammen, sier Martin Fischer i det tyske politiet i pressemeldingen.

Sjokkerte

Münster har rundt 300.000 innbyggere, og betegnes som en av Tysklands største studentbyer.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel er varslet om hendelsen, og en talsperson for myndighetene kondolerer på vegne av Merkel.

- Våre tanker går til ofrene og deres familier, sier Merkel-talsperson Ulrike Demmer.

Norsk UD opplyser til NTB at de ikke har fått meldinger om at nordmenn er blant de drepte eller sårede. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide uttrykker kondolanse for ofrene og deres pårørende.

- Jeg er sjokkert over det grufulle angrepet i Münster i Tyskland. Mine tanker og medfølelse går til ofrene og deres pårørende, sier hun i en uttalelse på Twitter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling