Rudy Giuliani

Ransaket

Føderale etterforskere ransaket onsdag leiligheten til Donald Trumps personlige advokat og tidligere New York-ordfører, Rudy Giuliani.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Føderale etterforskere ransaket onsdag leiligheten til Giuliani på Upper East Side i New York.

Etterforskerne skal blant annet ha beslaglagt elektronisk utstyr.

Ifølge New York Times er ransakingen en del av en kriminaletterforskning av Giulianis handlinger i Ukraina. Giuliani blir blant annet etterforsket for å ha brutt loven om lobbyvirksomhet mens han var Trumps personlige advokat.

- Ekstraordinær handling

- Å gjennomføre en ransaking er en ekstraordinær handling fra påtalemyndigheten mot en advokat, og enda mer mot advokaten til en tidligere president. Det markerer en stor vending i en lang etterforskning av Giuliani, skriver New York Times.

Etterforskerne i New York har lenge gransket om Giuliani fungerte ulovlig som en lobbyist for ukrainske myndigheter og oligarker overfor Trump-administrasjonen i 2019, og om dette skal ha skjedd samtidig som ukrainiere hjalp Giuliani med å finn møkk om Trumps politiske rivaler og særlig nåværende president Joe Biden.

Den føderale statsadvokaten og FBI har i flere måneder forsøkt å få en ransakingsordre av Giulianis telefoner, ifølge New York Times.

Da Trump var president, skal politisk ledelse i justisdepartementet seint i fjor gjentatte ganger ha forsøkt å blokkere en slik ransakingsordre. Etter at Biden tok over og Merrick Garland ble Bidens justisminister, fikk etterforskerne en ransakingsordre.

For å få en ransakingsordre, må påtalemyndigheten overbevise en dommer om at det er tilstrekkelig grunn til å tro at en forbrytelse er blitt begått, og at en ransaking vil gi beviser for forbrytelsen.

Knyttet til Ukraina

Etterforskningen mot Giuliani startet med en sak mot to sovjetisk-fødte menn, Lev Parnas og Igor Fruman, som hjalp Giuliani i Ukraina med å finne informasjon om Bidens sønn, Hunter Biden.

Hunter Biden satt i styret i et ukrainsk energiselskap, og Trump ønsket at ukrainske myndigheter skulle etterforske ham.

Både Parnas og Igor Fruman ble siktet for andre forhold i 2019, og det er planlagt en rettssak i oktober.

Etterforskningen av Giuliani er også knyttet til Trumps første riksrettssak, hvor Trump ble tiltalt for å ha presset ukrainske myndigheter til å hjelpe ham mot hans egen politiske rival, Joe Biden.

Etterforskerne har nemlig sett på Giulianis rolle da USAs ambassadør til Ukraina ble tvunget til å forlate jobben. Dette var et tema også under riksrettssaken mot Trump.

Mens Giuliani presset ukrainske myndigheter til å etterforske Biden-familien, ble Giuliani fiksert på å fjerne ambassadør Marie L. Yovanovitsj, som han så som en hindring i dette, skriver New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer