- Jeg synes ikke vi skal klappe politiet på skuldra når de gjør noe ulovlig, sier den tiltalte mannen i 40-åra til Dagbladet.
Han møtte torsdag forrige uke i Borgarting lagmannsrett, tiltalt for å ha bestilt cannabisfrø, dyrket fram cannabisplanter og for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand.
Saken tok en uvanlig vending da et flertall av dommerne midt under hovedforhandlingen landet på at politiets cannabisbeslag ikke kunne brukes som bevis - i tråd med forsvarerens påstand.
De var nemlig innhentet gjennom en ulovlig ransaking av mannens hjem. Dermed så aktor seg nødt til å be om frifinnelse på tre av de fire postene han var tiltalt for.
Mannen i 40-åra er lettet over avgjørelsen, men vil fortelle om hvordan han opplevde møtet med politiet.
Hendelsen fant sted i september 2020, da en politipatrulje bestemte seg for å følge etter mannens bil hjem til hans adresse i Asker i Viken fylke.

Ulovlig ransaking - får ikke bruke bevis
- Ubehagelig
De observerte at han hadde rødsprengte øyne, og gjennomførte en såkalt tegn og symptomer-test som de mente viste at mannen var ruspåvirket.
En slik test innebærer at politibetjenten sjekker pupillstørrelse, reaksjon på lys, om vedkommende ser i kryss, samt puls- og balansekontroll.
- Politibetjenten sto fire centimeter fra ansiktet mitt og lyste meg med lommelykt i øynene. De framsto autoritære på en ubehagelig måte, forteller mannen.

Overfor betjentene forklarte han at han er bruker av medisinsk cannabis og hadde røykt kvelden i forveien.
- Truet med å bryte opp døra
Politibetjenten ba ikke om å få se resept, men bestemte seg for først å ransake mannens bil og person, uten funn.
Deretter besluttet han å ta seg inn i boligen - uten å ringe jourhavende jurist, slik loven krever.
- De truet med å bryte opp døra hvis jeg ikke låste opp. Det var helt klart et overgrep, forteller mannen om hendelsen.
Politibetjenten som besluttet ransakingene forklarte seg i retten.
Han mener at han hadde mulighet til selv å ta avgjørelsen, fordi utslaget på tegn og symptomer-testen ga skjellig grunn til mistanke og såkalte «friske spor for bruk av narkotika».
Ifølge betjenten hadde han ikke anledning til å ringe jourhavende jurist.
- Opplært slik
Ankesaken går helt i kjernen av et stridstema som har preget den offentlige debatten det siste året; nemlig hvilke metoder politiet kan ta i bruk når de mistenker noen for bruk og besittelse av narkotika.
I april 2021 gikk Riksadvokaten ut med en presisering av hvordan loven på dette området skal tolkes.
Politibetjenten forklarte i retten at denne presiseringen endret måten politiet jobber på.
- Jeg er opplært slik at rutinene på det tidspunktet var at politibetjenten kunne ta beslutningen om ransakingen selv, sa han.
Tiltalte: - Hans ansvar
Lagmannsretten er altså uenig.
De mener Riksadvokatens tolkning av loven også var gjeldende før april 2021, og at ransakingen av boligen til mannen i 40-åra i september 2020 derfor var ulovlig.
Det samme mener Hålogaland lagmannsrett, som samme uke reduserte straffen i en narkotikasak fra fem til fire måneders fengsel fordi ransakingen var ulovlig, ifølge Rett24.

Den tiltalte mannen mener ikke at ransakingen kan forsvares med at politibetjenten var opplært til at det var lov.
- Det er han som utøver makta, og hans ansvar å finne ut av hvor mye makt han kan bruke, slik alle andre i samfunnet har et ansvar for sine handlinger.
Blodprøven av mannen, tatt seinere samme dag, viste at han hadde en konsentrasjon av THC i blodet som tilsvarer over 0,5 i alkoholpromille, ifølge dommen fra tingretten.
- Politiet mente å ha bevis for at du hadde kjørt i ruspåvirket tilstand, noe det i ettertid viste seg at du hadde, kan du forstå at de følte et behov for å gå til videre etterforskningsskritt?
- Nei, for ifølge Riksadvokaten skal man ved mistanke om ruskjøring tas inn til blodprøve, og så er saken ferdig etterforsket, sier han.

- Klødde meg til blods
Siden 2017 har mannen hatt helvetesild, en virusinfeksjon som forårsaker et smertefullt utslett.
Han forteller til Dagbladet at han etter å ha forsøkt nesten alle medisiner i Felleskatalogen fant ut at cannabis var det eneste som ga tilstrekkelig lindring for smertene.
- Det er en helvetes kløe som ligger under huden. Før jeg begynte med cannabis klødde jeg meg til blods mange ganger, forteller han.
I flere år fikk han resept fra Nederland, og kjørte rundt en gang hver andre måned for å hente cannabis. Dagbladet har sett reseptene som dokumenterer dette.

Pandemien gjorde det krevende å reise, og derfor bestemte han seg for å dyrke plantene selv - noe som er ulovlig i Norge.
Mannen vil aller helst få cannabis utskrevet lovlig i Norge, men fikk avslag fra smertepoliklinikken ved Akershus universitetssykehus etter hendelsen med politiet i 2020.
Nå skal advokaten hans vurdere lovligheten av avslaget.
- Jeg kan ikke bli nektet smertelindring i Norge fordi man har hatt THC i blodet når man har sittet i en bil, sier han.