Cannabisbruker

Ransaking var ulovlig:
- Et overgrep

Politiet hadde ikke lov til å ransake mannens hjem på jakt etter ulovlige rusmidler. I retten forklarte politimannen at han har blitt opplært til at det er lov.

FIKK HJEMMET RANSAKET: Politiet fant flere cannabisplanter da de ransaket hjemmet til mannen i 40-årene i september 2020. De kan ikke brukes som bevis, fordi ransakingen var ulovlig. Foto: Annika Byrde / Dagbladet
FIKK HJEMMET RANSAKET: Politiet fant flere cannabisplanter da de ransaket hjemmet til mannen i 40-årene i september 2020. De kan ikke brukes som bevis, fordi ransakingen var ulovlig. Foto: Annika Byrde / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes ikke vi skal klappe politiet på skuldra når de gjør noe ulovlig, sier den tiltalte mannen i 40-åra til Dagbladet.

Han møtte torsdag forrige uke i Borgarting lagmannsrett, tiltalt for å ha bestilt cannabisfrø, dyrket fram cannabisplanter og for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand.

Saken tok en uvanlig vending da et flertall av dommerne midt under hovedforhandlingen landet på at politiets cannabisbeslag ikke kunne brukes som bevis - i tråd med forsvarerens påstand.

De var nemlig innhentet gjennom en ulovlig ransaking av mannens hjem. Dermed så aktor seg nødt til å be om frifinnelse på tre av de fire postene han var tiltalt for.

Mannen i 40-åra er lettet over avgjørelsen, men vil fortelle om hvordan han opplevde møtet med politiet.

Hendelsen fant sted i september 2020, da en politipatrulje bestemte seg for å følge etter mannens bil hjem til hans adresse i Asker i Viken fylke.

- Ubehagelig

De observerte at han hadde rødsprengte øyne, og gjennomførte en såkalt tegn og symptomer-test som de mente viste at mannen var ruspåvirket.

En slik test innebærer at politibetjenten sjekker pupillstørrelse, reaksjon på lys, om vedkommende ser i kryss, samt puls- og balansekontroll.

- Politibetjenten sto fire centimeter fra ansiktet mitt og lyste meg med lommelykt i øynene. De framsto autoritære på en ubehagelig måte, forteller mannen.

CANNABIS MOT SMERTER: Mannen i 40-åra har sterke smerter på grunn av helvetesild, og sier at cannabis er det eneste som gjør at han kan fungere i hverdagen. Foto: Annika Byrde / Dagbladet
CANNABIS MOT SMERTER: Mannen i 40-åra har sterke smerter på grunn av helvetesild, og sier at cannabis er det eneste som gjør at han kan fungere i hverdagen. Foto: Annika Byrde / Dagbladet Vis mer

Overfor betjentene forklarte han at han er bruker av medisinsk cannabis og hadde røykt kvelden i forveien.

- Truet med å bryte opp døra

Politibetjenten ba ikke om å få se resept, men bestemte seg for først å ransake mannens bil og person, uten funn.

Deretter besluttet han å ta seg inn i boligen - uten å ringe jourhavende jurist, slik loven krever.

- De truet med å bryte opp døra hvis jeg ikke låste opp. Det var helt klart et overgrep, forteller mannen om hendelsen.

Politibetjenten som besluttet ransakingene forklarte seg i retten.

Han mener at han hadde mulighet til selv å ta avgjørelsen, fordi utslaget på tegn og symptomer-testen ga skjellig grunn til mistanke og såkalte «friske spor for bruk av narkotika».

Ifølge betjenten hadde han ikke anledning til å ringe jourhavende jurist.

STØRE-NEI: Jonas Gahr Støre flagget endelig syn i rusreform-debatten: Han støtter ikke generell avkriminalisering av narkotika. Vis mer

- Opplært slik

Ankesaken går helt i kjernen av et stridstema som har preget den offentlige debatten det siste året; nemlig hvilke metoder politiet kan ta i bruk når de mistenker noen for bruk og besittelse av narkotika.

I april 2021 gikk Riksadvokaten ut med en presisering av hvordan loven på dette området skal tolkes.

Politibetjenten forklarte i retten at denne presiseringen endret måten politiet jobber på.

- Jeg er opplært slik at rutinene på det tidspunktet var at politibetjenten kunne ta beslutningen om ransakingen selv, sa han.

Tiltalte: - Hans ansvar

Lagmannsretten er altså uenig.

De mener Riksadvokatens tolkning av loven også var gjeldende før april 2021, og at ransakingen av boligen til mannen i 40-åra i september 2020 derfor var ulovlig.

Det samme mener Hålogaland lagmannsrett, som samme uke reduserte straffen i en narkotikasak fra fem til fire måneders fengsel fordi ransakingen var ulovlig, ifølge Rett24.

I RETTEN: Den tiltalte mannen (t.v) her sammen med sin forsvarer Wahid Shah. Foto: Oda Ording / Dagbladet
I RETTEN: Den tiltalte mannen (t.v) her sammen med sin forsvarer Wahid Shah. Foto: Oda Ording / Dagbladet Vis mer

Den tiltalte mannen mener ikke at ransakingen kan forsvares med at politibetjenten var opplært til at det var lov.

- Det er han som utøver makta, og hans ansvar å finne ut av hvor mye makt han kan bruke, slik alle andre i samfunnet har et ansvar for sine handlinger.

Blodprøven av mannen, tatt seinere samme dag, viste at han hadde en konsentrasjon av THC i blodet som tilsvarer over 0,5 i alkoholpromille, ifølge dommen fra tingretten.

- Politiet mente å ha bevis for at du hadde kjørt i ruspåvirket tilstand, noe det i ettertid viste seg at du hadde, kan du forstå at de følte et behov for å gå til videre etterforskningsskritt?

- Nei, for ifølge Riksadvokaten skal man ved mistanke om ruskjøring tas inn til blodprøve, og så er saken ferdig etterforsket, sier han.

RANSAKET: Mannen bruker medisinsk cannabis. Foto: Annika Byrde / Dagbladet
RANSAKET: Mannen bruker medisinsk cannabis. Foto: Annika Byrde / Dagbladet Vis mer

- Klødde meg til blods

Siden 2017 har mannen hatt helvetesild, en virusinfeksjon som forårsaker et smertefullt utslett.

Han forteller til Dagbladet at han etter å ha forsøkt nesten alle medisiner i Felleskatalogen fant ut at cannabis var det eneste som ga tilstrekkelig lindring for smertene.

- Det er en helvetes kløe som ligger under huden. Før jeg begynte med cannabis klødde jeg meg til blods mange ganger, forteller han.

I flere år fikk han resept fra Nederland, og kjørte rundt en gang hver andre måned for å hente cannabis. Dagbladet har sett reseptene som dokumenterer dette.

SMERTEFULLT: Dette er mannens eget bilde av utslettet forårsaket av helvetesild. Foto: Privat
SMERTEFULLT: Dette er mannens eget bilde av utslettet forårsaket av helvetesild. Foto: Privat Vis mer

Pandemien gjorde det krevende å reise, og derfor bestemte han seg for å dyrke plantene selv - noe som er ulovlig i Norge.

Mannen vil aller helst få cannabis utskrevet lovlig i Norge, men fikk avslag fra smertepoliklinikken ved Akershus universitetssykehus etter hendelsen med politiet i 2020.

Nå skal advokaten hans vurdere lovligheten av avslaget.

- Jeg kan ikke bli nektet smertelindring i Norge fordi man har hatt THC i blodet når man har sittet i en bil, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer