Ransbølge av bevæpnede nisser

BONN (NTB-Reuters): Julenissen sliter hardt for å opprettholde sitt gode navn og rykte i Tyskland. Tungt bevæpnede nisser har de siste dagene ranet en rekke butikker i det sørlige Tyskland. En annen nisse overfalt en ung kvinne i Erfurt, mens en fikk juling etter å ha gitt bort sjokolade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyske aviser er fulle av historier om forbryterske nisser, som lett stikker seg vekk i mylderet av julehandlende tyskere etter å ha utført sine ugjerninger.

- En mann i nissedrakt, og med langt hvitt skjegg, sto høflig i kø. Da han kom fram til kassa trakk han opp et Kalashnikov-gevær og begynte å skyte, forteller Edmund Hart som nylig fikk besøk av en rans-nisse i sin butikk i Aschaffenburg.

- De butikkansatte var alt for sjokkerte til å gjøre annet enn å gi ham pengene, sier Hart, som selv måtte avbryte et juleselskap og skynde seg til butikken der en tom kasse og 18 kulehull i tak og vegger møtte ham.

Sporløst vekk

Etter ranet forsvant nissen sporløst, og politiet frykter at en skikkelig nissebande er på ferde.

To dager tidligere slo en væpnet nisse til mot et supermarked i Nürnberg, der utbyttet ble drøyt 20.000 kroner. Også her famler politiet i blinde.

- En som løper nedover gata iført nissedrakt på denne tiden av året, vekker ikke akkurat mistanke, sier Werner Veith som er talsmann for Munchen-politiet.

En nisse ranet for flere år siden en butikk for over 400.000 kroner, men heller ikke han ble noensinne funnet.

- Med nissemasken gikk han i ett med omgivelsene. Vi opplever denne formen for ran når det er jul eller karneval og mange folk er ute i gatene iført masker, sier Veith.

Overfalt

En 19 år gammel kvinne ble nylig overfalt av en væpnet nisse i et juleselskap. Kvinnen satte seg kraftig til motverge, og fikk tilkalt politiet. De fant til slutt en nissedrakt og dens eier, som viste seg å være en 54 år gammel sjef i selskapet der den unge kvinnen var ansatt.

Men ikke alle tyske julenisser er voldsnisser, selv om til og med de snilleste av dem av og til skaper problemer.

Én julenisse som delte ut sjokolade til unger i Oldenburg nord i Tyskland, hisset på seg en voksen mann som også ville ha sjokolade. Etter først å ha nektet, fant nissen det tryggest å gi etter, men utakk er verdens lønn, også for nisser.

- Mannen viste sin takknemlighet ved å slå julenissen i ansiktet, og det så hardt at han måtte på sykehus, skriver avisa Bild am Sonntag.