Ransdømt 35-åring tatt igjen

Sven-Eirik Utsi er dømt for uaktsomt drap, grovt ran og var mistenkt for å ha deltatt i Stavanger-ranet. Natt til i går gikk han rett i fella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er han siktet for ransforsøket på Jessheim. Politiet slapp aldri taket på 35-åringen etter at han først ble mistenkt for å ha deltatt i Stavanger-ranet i april. Etter noen uker meldte Utsi seg for politiet, og kunne da dokumentere at han ikke var i Stavanger ransdagen.

Intens spaning

Men etterforskerne hadde satt seg som mål å knuse det beinharde ransmiljøet: Gjennom intens spaning, og rapporter fra verditransportselskapet Hafslund, mente politiet at 35-åringen planla å slå til mot DnB Nor på Jessheim.

Sammen med Carlo Jeanette Hellevig (40) skal Utsi ha planlagt å rane en pengetransport som skulle tømme nattsafen i banken. Men inne i lokalene ble de to overrasket av tungt bevæpnet politi fra beredskapstroppen.

Politiet mener de to siktede systematisk har spanet på transportene til Hafslund, for å kartlegge tidspunkter og rutiner for transport av store pengesummer fra bankfilialer til Norges Banks lokaler i Oslo.

Advokat Morten Furuholmen har forsvart 35-åringen i flere år, og snakket i går med sin klient på sykehuset. Utsi ble truffet både i hånda og i baken da politiet fyrte av minst fem skudd inne i banken.

-  Jeg legger til grunn at han nekter straffskyld, sier Furuholmen.

Mishandlet med stolbein

Utsi fikk sin første dom i 1990. Da han var 21, gikk han løs på en eldre mann med et stolbein, og mishandlet ham med et støvsugerrør. Mannen døde av skadene han ble påført.

I retten hevdet den unge mannen at han hadde blitt seksuelt unyttet av offeret som barn, og mye av forsvaret baserte seg på hans vanskelige barndom.

Mannen sto tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, men lagmannsretten dømte ham for uaktsomt drap og han fikk to års fengsel for den grove mishandlingen, en dom som vakte voldsomme reaksjoner.

Påtalemyndigheten anket, og straffen ble skjerpet til fem år i Høyesterett.

Felt av DNA

35-åringen ble den første raneren i Norge som ble felt av en DNA-test. 17. juli 1995 ranet minst tre menn Kreditkassen i Drammen, og fikk med seg 2,4 millioner. Ranerne slo seg gjennom ei dør til banklokalet med slegge, og 35-åringen skadet seg, slik at litt blod sprutet på skjorta til en bankfunksjonær.

Dette ble det fellende beviset mot ham i retten.

Han tilsto bankranet, og ble stilt for Drammen byrett sammen med to kamerater. Byretten satte straffen til fire års ubetinget fengsel. De to medtiltalte ble frifunnet.

Ifølge Dagbladets kilder i Oslos ransmiljø ble Utsi millionær som følge av ranet. Bare 60 000 kroner av utbyttet på 2,4 millioner kom til rette.

35-åringen er både eier og daglig leder av sitt eget selskap, men står uten både inntekt og formue i 2002. Politiet mener 35-åringen har hatt et høyere forbruk enn inntekten skulle tilsi, og har gransket finnmarkingens økonomi.

Han er også tiltalt for ranet av en verditransport i Drammen i mars i fjor. Utbyttet skal ha vært flere hundre tusen kroner, og saken skal opp for retten i år.

Utsi ble skrevet ut fra sykehuset i går kveld og framstilles for fengsling på Lillestrøm klokka 13 i dag.