Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ransdømte «Bad Boys» tatt for Manglerud-drapet

Begge gjengmennene som ble pågrepet i går var involvert i en konflikt med en person Mohammad Arshad (52) kjente godt. I avhør i går nektet den siktede 30-åringen for å ha noe med saken å gjøre.

GJENG-«BRØDRE»: 30-åringen (t.v.) som først ble pågrepet i går har for politiet vært kjent i flere år som en sentral profil i gjengmiljøet kalt Furuset Bad Boys. Hans 28 år gamle kamerat (t.h.) er også regnet som en del av miljøet. Begge er nå siktet for forsettlig drap eller medvirkning til dette.
GJENG-«BRØDRE»: 30-åringen (t.v.) som først ble pågrepet i går har for politiet vært kjent i flere år som en sentral profil i gjengmiljøet kalt Furuset Bad Boys. Hans 28 år gamle kamerat (t.h.) er også regnet som en del av miljøet. Begge er nå siktet for forsettlig drap eller medvirkning til dette. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 30 år gammel norskpakistaner og hans norsk-marokkanske venn (28) ble ved ulike tidspunkt i går pågrepet og siktet for forsettlig drap på Mohammad Arshad (52) eller medvirkning til dette.

I tillegg er ytterligere minst én mann siktet i saken men var seint i går kveld ennå på frifot. Også han skal være en straffedømt venn av de to andre siktede.

Begge de to pågrepne mennene er regnet som en del av gjengmiljøet Furuset Bad Boys. Samtidig var 28-åringen og 30-åringen i september i år de mest sentrale i en voldelig konflikt med en person som drapsofferet kjente godt, etter det Dagbladet erfarer.

Én teori er at Mohammad Arshad ble et alternativt mål da kriminelle var på Manglerud for et oppgjør med den andre personen. Arshad har forsøkt å dempe konflikten, men før det dødelige angrepet natt til 28. september tydet ingenting på at han selv var i fare.

Før de ble siktet har de aktuelle mennene hevdet at konflikten var bagatellmessig og løst for lengst, og at de ikke har noe med det dødelige angrepet å gjøre.

- Vi har vært kjent med disse konfliktene en stund, men jeg vil understreke at saken har blitt etterforsket svært bredt, sier politioverbetjent Grete Lien Metlid.

- Nekter befatning med drapet Til tross for at han kjente til mistanken mot seg, skal 30-åringen de siste dagene ha blitt værende i byen. Han ble pågrepet i Oslo av mannskaper fra Spesielle operasjoner (SO) ved Seksjon for organisert kriminalitet.

I går kveld satt han  i avhør i flere timer med voldsavsnittets etterforskere. Etter det Dagbladet forstår, sier 30-åringen at han verken var på stedet eller vet hvem som drepte Arshad. Avhøret fortsetter i dag.

- Han nekter for å ha noen befatning med denne saken. Foreløpig vet vi lite om bakgrunnen for at statusen hans ble endret fra vitne til siktet, sier advokat Marion Haaland ved advokatfirmaet Elden, til Dagbladet i dag.

- Voldelig 30-åringen har tidligere oppgitt at han har jobbet som kokk på restaurant og skadebegrenser i forsikringsbransjen. Politiet mener mannen er multikriminell som er kjent for å være oppfarende, voldelig og ha tilgang på våpen.

GJENNOMBRUDD: Politioverbetjent Grete Lien Metlid, fungerende sjef ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser, fortalte i går media om de etterlengtede pågripelsene i Manglerud-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GJENNOMBRUDD: Politioverbetjent Grete Lien Metlid, fungerende sjef ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser, fortalte i går media om de etterlengtede pågripelsene i Manglerud-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Også 28-åringen - som lenge har jobbet som rørlegger - er straffedømt flere ganger, og ble så seint som i mai i år dømt til 120 dager fengsel for innbrudd og narkotikabesittelse. Han er tidligere dømt for blant annet ran og biltyverier.

I november i fjor ble han etter det Dagbladet forstår pågrepet i en større narkotikasak i Østfold.

Avhørt tidligere Den nå drapssiktede 30-åringen er domfelt for blant annet vold, trusler, grovt ran, våpenlovbrudd, vold mot offentlig tjenestemann, fyllekjøring, biltyverier og annen vinningskriminalitet. Han har tidligere fått behandling for psykiske plager og  narkotikabruk, men har flere ganger hevdet at han har kommet på rett kjøl.

Så seint som i november i fjor ble han dømt for vold - til fengsel i ett år og to måneder, etter at han gikk løs på en nabo med et belte i november 2011. Voldsepisoden skjedde i prøvetida etter at han hadde blitt løslatt på prøve snaue tre måneder tidligere.

Soningen han nettopp hadde fullført var en dom fra 2010 i Borgarting lagmannsrett, der han ble dømt til ett års fengsel, hvorav åtte måneder betinget, etter et brutalt pistolran sammen med to andre av tippekiosken «Vegas» i Tollbugata i Oslo i 2008.  «Tiltalte har ikke lært av tidligere domfellelser», mente Oslo tingrett i sin dom for fire år siden.

Etter det Dagbladet erfarer er mannens storebror etterlyst i forbindelse med et grovt ran i Oslo, og skal befinne seg i Pakistan. Han har avtalt med politiet å melde seg om en ukes tid og skal ikke være mistenkt i drapssaken.

Var først vitne i drapssaken Den pågrepne 30-åringen var allerede tirsdag 1. oktober, tre dager etter drapet på Manglerud, inne til avhør i saken.  Dagbladet har tidligere skrevet at han etter avhøret ble utstyrt med voldsalarm, i frykt for at noen skulle ty til vold mot ham basert på spekulasjoner om mulige gjerningsmenn.

- Vi vet at vår klient tidligere har vært i vitneavhør og samarbeider med politiet. Han har nektet kunnskap om saken, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere hvorvidt 30-åringen har oppgitt å ha alibi for drapsnatta.

- Av hensyn til etterforskningen til hans gunst, kan jeg ikke kommentere hvor han var før politiet har fått de nødvendige bekreftelser om mulig, sier Elden.

Politiet hadde sent i går ikke fått klarlagt hvem som skal være forsvarer for den pågrepne 28-åringen. En av hans tidligere advokater opplyste i går kveld at han ikke var gjort kjent med pågripelsen.
Overfalt Mohammad Arshad døde etter å ha blitt overfalt og utsatt for vold mot hodet natt til lørdag 28. september på Manglerud. Arshad var på vei hjem fra jobb på Waldemars Café på St. Hanshaugen da han ble angrepet.

Kort tid før overfallet skal Arshad ha ringt kona for å si at han var hjemme om en halvtime. Klokka 00.28 ble han funnet livløs i gata av en forbipasserende drosjesjåfør.

DREPT: Den høyt respekterte restaurant- og pubeieren Mohammad Arshad (52) var på vei hjem fra jobb på Waldemars café i Oslo da han ble angrepet like ved hjemmet på Manglerud. Han døde etter kort tid av sakdene.
Foto: Olav Olsen / Aftenposten / NTB SCANPIX
DREPT: Den høyt respekterte restaurant- og pubeieren Mohammad Arshad (52) var på vei hjem fra jobb på Waldemars café i Oslo da han ble angrepet like ved hjemmet på Manglerud. Han døde etter kort tid av sakdene. Foto: Olav Olsen / Aftenposten / NTB SCANPIX Vis mer

Gjengmiljøet den nå drapssiktede 30-åringen er en del av havnet raskt i søkelyset etter drapet, ettersom en person Mohammad Arshad kjente godt hadde vært i en voldelig konflikt med dette miljøet kort tid før drapet. Flere av mennene som ennå er i søkelyset ble forsøkt oppsøkt hjemme av bevæpnede politimannskaper drapsnatta, uten at de ble funnet.

5000 I BEGRAVELSEN: Aldri tidligere har så mange møtt opp for å sørge i Central Jamaat-moskeen på Grønland som under begravelsesbønnen for Mohammad Arshad onsdag i forrige uke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
5000 I BEGRAVELSEN: Aldri tidligere har så mange møtt opp for å sørge i Central Jamaat-moskeen på Grønland som under begravelsesbønnen for Mohammad Arshad onsdag i forrige uke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling