Ranskoffert eksploderte

OSLO/NEDRE EIKER (Dagbladet): Politiet i Kongsberg stormet i morges en gård i Horne i Øvre Eiker og pågrep fem menn som mistenkt for å stå bak et pengetransportran mot Securitas i natt. Flere av ranerne ble skadd i da en koffert med penger eksploderte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første gang publisert 08:40

De fem pågrepne mennene er mistenkt for å stå bak ranet av pengetransporten på Buskerud Storsenter i natt, opplyser lensmann Trygve Morken i Øvre Eiker til Dagbladet.no.

To av de pågrepne ble arrestert kort tid etter at politiet gikk til aksjon. Litt senere da politiet gjennomsøkte gårdsbruket grundigere fant de tre menn til. Alle er nå innbrakt for avhør på Nedre Eiker lensmannskontor.

Utbytte funnet

Et fly gikk på vingene kort tid etter ranet for å forsøke å lokalisere ranerne. Tidligere har ranere blitt avslørt og pågrepet etter at små radiosendere, gjemt i pengekoffertene, er blitt peilet inn fra fly. Det er uklart om dette skjedd i natt.

- Pengekofferten ble funnet i Hokksundtraktene i løpet av natten. Den hadde detonert og flere av ranerne skal ha blitt påført skader, sier politiinspektør Knut Erik Huseby ved Drammen politidistrikt til NTB.

Det er ukjent hvor mye penger som var i denne kofferten.

Bevæpnet raner

Kort tid etter pågripelsen lettet et ambulansehelikopter fra gårdsbruket, men politiet opplyser at ingen ble skadd i aksjonen. Pågripelsen skjedd uten dramatikk og det ble ikke løsnet skudd under aksjonen. En av nattens ranere var bevæpnet med automatvåpen.

- Har dere foretatt noen beslag på gårdsbruket?

- Det kan jeg ikke kommentere nå, sier Morken.

Hjelp fra beredskapstroppen

Omlag 25 tjenestemenn deltok i politiaksjonen som var et samarbeid mellom Øvre Eiker lensmannskontor og beredskapstroppen fra Oslo. Mannskapene fra beredskapstroppen kom til gården, som ligger på Horne, like før klokken 08.00.

- Vi har fryst situasjonen nå og legger en plan sammen med beredskapstroppen som akkurat er kommet fram til stedet, sa politiinspektør Walter Småland til Dagbladet like før aksjonen. Omlag 20 minutter senere aksjonerte politiet.

Ukjent pengebeløp

Det var klokken 02.15 i natt at politiet fikk melding om ran av en pengetransport utenfor Buskerud Storsenter i Nedre Eiker kommune. En maskert mann med et automatvåpen truet til seg en koffert fra to vektere som var i ferd med å tømme en nattsafe på senteret. Raneren stakk av i en blå Ford Escort i retning Hokksund

Etter ranet sperret politiet en riksvei med spikermatter før de omringet huset på Horne. Poliet brukte også et fly i søket etter ranerne.

Vitner tipset

Politiet vil foreløpig ikke uttale seg om det var andre mennesker på gården eller om hvem som egentlig bor på stedet. Politiet fattet interesse for gårdsbruket etter tips fra vitner.

De fem mennene som ble pågrepet er brakt til Nedre Eiker lensmannskontor for å bli avhørt. Kriminaltekniske etterforskere gjennomgår nå huset der de to mennene ble pågrepet.

Væpnet politi stormet gårdsbruket og pågrep fem menn som er mistenkt for Securitas-ranet i Nedre Eiker.