- Ransmiljøet gir ektefeller pengestøtte

Politiet tror at det harde ransmiljøet kan ha opprettet et finansielt nettverk for å hjelpe samboere, ektefeller og familier til ligamedlemmer som sitter i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I ransmiljøet er dette penger som er omtalt som «den månedlige konvolutt».

Teorien har politiet avdekket gjennom etterforskingen av NOKAS-saken og Munch-ranet. En polititeori er at deler av NOKAS-utbyttet på ca. 50 millioner kroner som fortsatt mangler, går til dette formålet, ifølge Dagbladets kilder.

Rykter

Etter det Dagbladet kjenner til, knytter politiet funnet av en seddelbunke med 200-lapper hjemme hos Munch-siktede Petter Tharaldsen til dette nettverket.

Det har i lang tid gått rykter om slike utbetalinge. Nå mener politiet at de har avdekket et slikt nettverk.

Penger i klesskap

Pengene ble funnet i et klesskap på et soverom i leiligheten til Tharaldsen under en ransaking 12. april i år. En teknisk analyse hos Nye Kripos viste at det var glass-støv på pengene. Støvet var av samme type som fra sikkerhetsvinduet inn til NOKAS-lokalene, som ble knust under dødsranet 5. april i fjor.

Dette førte til at Tharaldsen kone ble siktet for heleri av NOKAS-penger.

Petter Tharaldsen er siktet for å ha vært sjåfør under ranet av «Skrik» og «Madonna» 22. august i fjor.

Ei uke seinere ble Tharaldsen arrestert under det såkalte Aker Brygge-ranet, hvor politiet mener han skulle kjøre fluktbilen. Samme dag som ranet skjedde ble leiligheten ransaket, uten at politiet fant 200-lappene. Om lag åtte måneder seinere fant altså Oslo-politiet NOKAS-pengene.

Kona avhørt

NETTVERK:  Hjemme hos Petter Tharaldsen, som er siktet i Munch-ranet, ble det funnet en seddelbunke med 200-lapper. Politiet knytter disse pengene til nettverket. Her er Petter Tharaldsen, sammen med sin kone, i begravelsen til William Ellingsen som ble drept på Skillebekk i fjor. Foto: Dagbladet
NETTVERK: Hjemme hos Petter Tharaldsen, som er siktet i Munch-ranet, ble det funnet en seddelbunke med 200-lapper. Politiet knytter disse pengene til nettverket. Her er Petter Tharaldsen, sammen med sin kone, i begravelsen til William Ellingsen som ble drept på Skillebekk i fjor. Foto: Dagbladet Vis mer

I politiavhør forklarer Tharaldsen at han fikk 20 000 kroner av en person han ikke vil navngi sommeren 2004. - Jeg var blakk, og trengte penger, forklarer han. Ifølge Tharaldsen har han brukt av pengene før han ble arrestert for Aker Brygge-ranet, og han anslår at det var igjen 10-12 000 kroner.

- Dårlig jobb

- Dere har gjort en dårlig jobb, svarer Tharaldsen på spørsmålet om hvorfor politiet ikke fant pengene under ransakingen av leiligheten etter Aker Brygge-ranet.


Tharaldsens kone forklarer at hun ikke har hatt befatning med pengene, og at hun ikke ante at de lå i et skap på soverommet.

Petter Tharaldsens kone er blitt konfrontert med politiets nettverksteori i avhør. - Min klient er foreholdt denne teorien, men dette er noe hun stiller seg helt uforstående til, sier Knut Magnus Berg, som representerer Tharaldsens kone.

Etter det Dagbladet kjenner til, har Oslo-politiet sjekket de såkalte Tharaldsen-pengene mot fingeravtrykkene til David Toska, men med negativt resultat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer