Ransmobiler registrert på Berre og «Panzer»

Misbrukt av Munch-tiltalte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tida da Munch-bildene ble stjålet, opererte tiltalte Petter Tharaldsen (34) med en mobiltelefon som var registrert på fotballspilleren Morten Berre.

Tharaldsen ble arrestert under Aker Brygge-ranet ei uke etter Munch-ranet. 34-åringen ble fisket opp av politiet i den såkalte kanalen på Aker Brygge. Da politiet ransaket Tharaldsen, fant de en mobil - som var kjøpt i navnet til Vålerengas Morten Berre.

Bare minutter i forveien hadde politiet arrestert Tharaldsens medskyldige, Daniel de Linde (26) og Lars Harnes (37). Etter pågripelsen av de Linde, fant politiet en mobil som var registrert på landslagsspilleren Erik «Panzer» Hagen, som tidligere spilte fotball for Vålerenga.

Dette skjedde bare ei uke etter Munch-ranet. Tharaldsen er tiltalt for å ha vært sjåfør under kunstkuppet. Harnes og de Linde, som begge har vært etterforsket for Munch-ranet, tilsto Aker Brygge-ranet.

Etter det Dagbladet får opplyst, mener politiet at Munch-ranerne har brukt mobiler innkjøpt for nettopp det ranet. Tharaldsens egen mobil lå hjemme hos ham og kona under kunstkuppet.

Kjøpt av de Linde

Dette har politiet funnet ut ved å undersøke hvilken basestasjon mobilen var koblet opp mot på det aktuelle tidspunktet.

Etterforskerne mener kunstranerne hadde en form for kommunikasjon, i hvert fall før ranet, men ingen mobiler skal være beslaglagt.

 MISBRUKT I:  Morten Berres navn ble brukt av Petter Tharaldsen (t.v.). MISBRUKT II:  Erik «Panzer» Hagens navn ble brukt av Daniel de Linde (t.h.). Foto: Kristin Svorte og Sergey Grachev
MISBRUKT I: Morten Berres navn ble brukt av Petter Tharaldsen (t.v.). MISBRUKT II: Erik «Panzer» Hagens navn ble brukt av Daniel de Linde (t.h.). Foto: Kristin Svorte og Sergey Grachev Vis mer

Det var de Linde som kjøpte ransmobilene til Aker Brygge-ranet. Telefonene ble kjøpt i en 7-Eleven-butikk på Youngstorget i Oslo. Da han skulle få aktivert SIM-kortet, oppga han altså ikke sitt eget navn - men navnene til VIF-spillerne Berre og Hagen. Det gikk knirkefritt. Tharaldsen fikk Berre-mobilen.

VIF-tilhengere

34-åringen er, som Munch-tiltalte Bjørn Hoen, lidenskapelig VIF-tilhenger. Tharaldsen har også stilt opp i fengslingsmøte i Munch-saken i VIF-genser.

Politiets telefonavlytting i Munch-saken kom ikke i gang før flere dager etter ranet. Den første som ble avlyttet, var nå avdøde Ole Chr. Bach, etter det Dagbladet får opplyst. I ettertid har politiet avlyttet ca. 70 000 telefonsamtaler.

Vålerenga-spiss Morten Berre kjenner til at en av mobiltelefonene som ble brukt under Aker Brygge-ranet, sto i hans navn.-  Ja, de hadde kjøpt dem i navnene til meg og «Panzer», sier Berre.

Verken han eller Hagen er blitt kontaktet av politiet i forbindelse med saken.

Mediesjef i Vålerenga, Bjørn Olsen, er ikke kjent med historien.

-  Det er definitivt første gang jeg hører dette. Det er selvfølgelig ubehagelig for spillerne å bli utnyttet slik, men utover det er det ingen dramatikk i dette, sier Olsen.

Nye regler

Fra 1. februar 2005 ble det innført en ny regel der alle nye kontaktkortkunder måtte vise gyldig legitimasjon ved kjøp av telefoner med kontantkort.

-  Dette var et ønske fra politiet, slik at telefoner som brukes i kriminell aktivitet kan avsløres, eller at folk kan avsløre hvem som telefonterroriserer dem, sier pressedirektør i Post- og teletilsynet, Willy Jensen.

Dette har alltid vært et krav for abonnementskunder, men før 1. februar i 2005 kunne kontantkortkunder registrere seg som hva som helst.