ELDRERAN:  To personer er tiltalt etter å ha utøvet vold og ranet eldre mennesker i Oslo og Bærum. Rettssaken startet i Oslo tingrett i dag. Her ved bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen og politiadvokat Stian Thommesen. Foto: Karen Oline Setten / Dagbladet
ELDRERAN: To personer er tiltalt etter å ha utøvet vold og ranet eldre mennesker i Oslo og Bærum. Rettssaken startet i Oslo tingrett i dag. Her ved bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen og politiadvokat Stian Thommesen. Foto: Karen Oline Setten / DagbladetVis mer

Ransoffer (94): - Da han tok tak i meg, ropte jeg «hjelp, hjelp», men da holdt han over munnen min

Tiltalt par i 30-åra skal ha oppsøkt eldre mennesker på kjøpesenter i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot en mann og en kvinne i 30-åra som er tiltalt for flere tilfeller av vold og ran av ti personer i 80-90-årene startet i dag i Oslo tingrett.

Mannen og kvinnen har ifølge tiltalen lurt seg inn hos ofrene i Oslo og Bærum for å hevde at de for eksempel skulle «sjekke varmtvannet» eller «måle forurensning» i huset.

Tilfellene paret er tiltalt for, strekker seg fra januar til oktober i fjor.

Mannen (31) og kvinnen (30 år), erkjente begge delvis straffskyld på punktene de er tiltalt for i retten i dag.

Ble dyttet - Mannen bare tok tak i trillebagen min, mens kvinnen tok tak i armen min og fulgte meg hjem. Da vi kom til yttergangen sa jeg takk for hjelpen, men mannen instisterte på å følge meg helt til leiligheten, sa et av parets ofre, en 94 år gammel mann fra Tveita i Oslo, da han vitnet i retten i dag.

Han sier at han følte at han ikke hadde noe valg da de to tiltalte tok kontakt med ham. De tiltalte skal også ha funnet de eldre personene på kjøpesentre i Oslo, for deretter å ha fulgt etter dem på vei hjem.

Da de kom seg inn døra til den fornærmede 94-åringene skal de tiltalte ha spurt om han hadde penn og papir som de kunne fått låne. Da fornærmede gikk på kjøkkenet skal den tiltalte mannen ha stenget skyvedøren mellom kjøkkenet og stua, mens kvinnen gikk på soverommet.

- Jeg ble dyttet og falt på gulvet på kjøkkenet. Mannen hjalp meg ikke opp, men jeg fikk meg opp selv. Deretter tok han basetak på meg. Jeg ropte hjelp, hjelp, men da tok mannen hånden i ansiktet på meg, sier den fornærmede 94-åringen.

På dette tidspunktet skal kvinnen ha funnet en konvolutt med kontanter til en verdi av 70-80 000 kroner. Da de fant dette løp de.

Sverige som base Begge tiltalte har oppholdt seg i Sverige og skal ha brukt biler for å komme seg over grensa for å rane eldre.

Politiet skal ha funnet ut hvem de tiltalte var etter bilder fra overvåkningskamera i minibanker, der de blant annet er tiltalt for å ha brukt visakort til flere fornærmede.

FORSVARER: Advokat Erik Dammen Stoltz er forsvarer til den tiltalte mannen som opprinnelig er fra Slovakia.
FORSVARER: Advokat Erik Dammen Stoltz er forsvarer til den tiltalte mannen som opprinnelig er fra Slovakia. Vis mer

I de fleste av sakene de er tiltalt for skal de fornærmede ha fortalt i avhør at en mann og en kvinne med «utenlandsk utseende» kom på besøk. Begge de tiltalte er av østeuropeisk opprinnelse.

Ingen av dem har tidligere vært straffedømt.

Del av en større gjeng Politiadvokat Stian Thommesen mener at de to tiltalte er en del av en større gjeng av kriminelle som ønsker å rane eldre.

I noen sakene har det vært involvert flere personer utover de tiltalte. De tiltalte har heller ikke ønsket å forklare seg rundt dette i avhør.

Flere av de fornærmede ønsker ikke å møte i retten for å vitne i saken på grunn av dårlig helsetilstand.

Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen representerer alle de ti ofrene, som alle er i 80- og 90-årene. Hun fikk medhold i retten i at de tiltalte må forlate salen under de fornærmedes forklaringer.

Saken varer i seks dager.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram