-  Ranspenger er investert i Brasil

Ranspenger fra Norsk Kontantservice i Stavanger skal ha gått til investeringer i Brasil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jørgen Tangnes

Etter det Dagbladet kjenner til, har politiet satt ned en rekke grupper etter dødsranet. Gruppene arbeider med flere såkalte prosjekter. Ei av gruppene har fått som oppgave å oppspore ranspengene, og samarbeider nært med flere pengeinstitusjoner.

Ifølge Dagbladets opplysninger mener politiet å ha spor som peker mot Brasil. Etterforskning mot Thailand skal ikke ha gitt resultater.

Bakgrunnen for å plassere ranspenger på den andre siden av jordkloden, er at europeiske land som Spania og Portugal ikke lenger er et sikkert sted for hvitvasking av penger. Samarbeidet over landegrensene er for effektivt.

Aldri trygge

Muligheten for å bli utlevert fra samtlige europeiske land har blitt langt større på grunn av politisamarbeidet.

Ifølge Dagbladets kilder er det etter hvert svært få land i verden hvor etterlyste storkriminelle kan føle seg trygge. Dette skyldes delvis den skjerpede kampen mot terror og at land i dag utleverer forbrytere oftere enn tilfellet var for bare tre- fire år siden.

En politikilde sier til Dagbladet: -  Brasil er ikke et sikkert land. På 80-tallet ble en norsk narkotikaforbryter utlevert fra Brasil til Norge. Dette til tross for at nordmannen bodde sammen med en brasiliansk kvinne. Sammen hadde de to barn, som begge var født i Brasil, sier kilden.

Det er ikke lenge siden etterlyste nordmenn ble utlevert fra Bali til Norge.

Den omtalte gruppa har gått tilbake i politiets arkiver, for å gjennomgå på nytt gamle, uoppklarte straffesaker med stort utbytte, for å kunne knytte tidligere illegale pengetransaksjoner opp mot dødsranet i Stavanger 5. april.

Navngitte personer

Etterforskerne konsentrerer seg om navngitte personer som er eller kan ha vært knyttet til ulovlige eller tvilsomme økonomiske transaksjoner.

Dagbladets kilder sier det er helt utenkelig at finansmannen Thomas Øye ville blitt arrestert og varetektsfengslet i en tre og et halvt år gammel sak om pengetransaksjoner hvis ikke en av de involverte, David Toska, hadde vært etterlyst for ranet mot Norsk Kontantservice.

RANSPENGER I UTLANDET:Politiet tror millionene er ivestert langt utenfor Norges grenser. Bilde fra ranet mot Norsk Kontantservice i Stavanger.