-  Ransvåpen knyttes til en av de siktede

Munch-etterforskerne mener å kunne knytte pistolen som ble brukt under ranet av «Skrik» og «Madonna», til en Østfold-mann (37).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

37-åringen var den første som ble siktet etter kunstkuppet. Østfold-mannen har nå sittet to måneder i varetekt, og han framstilles for forlenget varetektsfengsling i morgen.

Etter det Dagbladet får opplyst, er det funn kriminalpolitiet har gjort under husransakelser hjemme hos 37-åringen i Østfold, som skal knytte ham til ransvåpenet. Pistolen, som ble brukt under ranet, ble etterlatt i fluktbilen, en Audi S4.

Dette kan bety at etterforskerne står foran et nytt gjennombrudd etter kunstkuppet, uten at de av den grunn behøver å ha kommet nærmere malerienes skjebne.

Fluktbilen ble etterlatt ved tennisanlegget på Sinsen bare minutter etter at ranet ble gjennomført på formiddagen søndag 22. august. Bilen var pumpet full av skum fra et brannslokkingsapparat, i et forsøk på å fjerne spor.

Fire våpen

Ransvåpenet ble stjålet fra en bolig ved Sarpsborg i januar i fjor, ikke langt fra 37-åringens hjemmeadresse. Tyven(e) stakk av med fire våpen, mens eieren av huset var bortreist. Våpnene var sikret i et skap, og tyven(e) tok med seg hele skapet.

Våpeneierens bil ble stjålet samtidig. Etter alt å dømme er bilen brukt for å frakte bort våpenskapet med våpnene.

Det kan være gjort funn i hjemmet til 37-åringen, som politiet mener de kan knytte til våpentyveriet - uten at det dreier seg om våpen, etter det Dagbladet forstår.

SIKTET:  Denne 37-åringen er siktet for medvirkning til Munch-ranet. Etterforskernes funn i mannens leilighet skal knytte han til ransvåpenet. Foto: Jon Terje H. Hansen
SIKTET: Denne 37-åringen er siktet for medvirkning til Munch-ranet. Etterforskernes funn i mannens leilighet skal knytte han til ransvåpenet. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

37-åringen ble opprinnelig siktet for medvirkning til Munch-ranet. Dette på bakgrunn av at han kunne knyttes til ransbilen. Dette erkjente 37-åringen, men han nektet enhver befatning med kunstkuppet.

Fikk ransbilen

Ifølge 37-åringen ante han ikke hva bilen skulle brukes til, da han satte den i stand sammen med en kamerat, en 38-åring fra Enebakk, som ble varetektsfengslet i saken for drøye fire uker siden.

38-åringen skal ha overlevert ransbilen til en av de to som utførte ranet. Dette skal ha skjedd samme formiddag som ranet skjedde.Østfold-mannen er i tillegg til siktelsen for medvirkning til Munch-ranet, også siktet for å ha solgt eller medvirket til salg av «Skrik» og «Madonna». Dette hevder 37-åringen beror på en misforståelse fra politiets side.

Ifølge 37-åringen var det han som etter ranet ble kontaktet av såkalte rikfolk, som lurte på om han kunne skaffe maleriene tilbake mot betaling, og at det ikke var han sjøl som tok kontakt for et eventuelt salg.

En Oslo-mann (30), som ble arrestert i går ettermiddag, skal ha mottatt Audien, og vært en av de to som utførte selve ranet.

30-åringen er en nabo av Petter Tharaldsen, som er siktet for å ha kjørt fluktbilen til og fra Munch-museet.