Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sørlandets første Frp-ordfører melder seg ut i protest:

Rant over etter Hitler-utspill - meldte seg ut av Frp etter 32 år

- Jeg kunne ikke forsvart egen fylkesleder i denne valgkampen. Nå er det fremmet mistillitsforslag mot fylkesleder og politisk nestleder i Agder Frp.

TREKKER SEG: - Begeret er så fullt av grums at jeg trekker meg ut, sier Alf G. Møll, tidligere Frp-ordfører i Mandal kommune, til Dagbladet. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Øystein Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han var Fremskrittspartiets første ordfører på Sørlandet og har sittet sammenhengende i 32 år i kommunestyret i Mandal for Frp.

Det har skapt et lokalt jordskjelv at Alf G. Møll (68) for noen dager siden meldte seg ut av Fremskrittspartiet i protest mot sine egne. Bare to kommunestyremøter gjenstår av valgperioden, og gammelordføreren ville fått plass på ny valgliste i en av Frp's paradekommuner.

Bøtta rant over da Frp's fylkesleder i Agder, Christian Eikeland, sammenliknet Adolf Hitler og sosialistene i en Facebook-kommentar i etterkant av justisminister Jøran Kallmyrs tale på frihetsdagen 8. mai.

- Hitler kan minne mye om sosialistene

«Nå mener jeg mye av det Hitler sto for, kan minne om mye av det sosialistene fronter i dag, monopol, makt og propaganda (klima)», skrev Frp's fylkesleder i sin Facebook-kommentar.

Alf G. Møll hadde vært borte noen dager, og leste om Frp-rabalderet på Sørlandet i Fædrelandsvennen.

RANT OVER MED HITLER: Sørlandets første Frp-ordfører Alf G. Møll fikk nok da hans egen fylkesleder blandet inn Adolf Hitler etter 8. mai-feiringen. Han har meldt seg ut av Fremskrittspartiet etter 32 sammenhengende år i Mandal kommunestyre. Foto: Christian Roth Christensen.
RANT OVER MED HITLER: Sørlandets første Frp-ordfører Alf G. Møll fikk nok da hans egen fylkesleder blandet inn Adolf Hitler etter 8. mai-feiringen. Han har meldt seg ut av Fremskrittspartiet etter 32 sammenhengende år i Mandal kommunestyre. Foto: Christian Roth Christensen. Vis mer

- Det har bygd seg opp over et par år med konfronterende uttalelser fra tillitsvalgte høyt oppe i partiet. Bøtta var full da sammenlikningen mellom sosialister, eller Arbeiderpartiet, og Adolf Hitler ble skrevet av fylkeslederen.

- Kunne ikke blitt konfrontert

- Hitler er noe av det verste som har skjedd Europa, og jeg kunne ikke vært med i valgkampen og blitt konfrontert med slike utsagn fra eget parti, sier Møll da Dagbladet treffer ham på gjennomreise i Oslo tirsdag kveld.

Christian Eikeland skriver i en SMS til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere saken. Han sier imidlertid til Lindesnes avis at han synes det er trist at Møll har meldt seg ut.

- Uttalelsen min var en klønete formulering. Jeg har beklaget den i ettertid, sier Eikeland.

Fylkesleder Eikeland ga seg i utgangspunktet ikke da han ble spurt om han ville beklage tidligere i måneden. I den opprinnelige Facebook-tråden kommenterte han:

«Nei jeg beklager ikke den. Det er slik jeg har en oppfattelse, uten sammenheng med Hitler, men det sto han for av de tre sakene jeg nevner.

1: Monopol. Sosialistene er for monopol, helst statlig.

2. Makt: sosialistene ønsker ikke valgfrihet, de vil ha makt over andres liv. Sosialistene vil velge hvilke sykehus jeg skal bruke, hvilket sykehjem jeg skal bo på, hvilken skole jeg skal gå på, hvilken barnehage jeg skal ha ungen i osv.

3. Propaganda (klima) nå føres det en stor propaganda på klima, et klimahysteri. Det er hva jeg mener.»

Siv Jensen: - Skal ikke opptre slik

Først seinere i uka la Agders fylkesleder seg flat for TV 2.

- Hitler var en grusom diktator, en tyrann som tok livet av mennesker han ikke likte. Han gasset jøder, og forfulgte dem over hele Europa, skrev Eikeland til kanalen da.

Partileder Siv Jensen skrev i etterkant av Eikelands beklagelse til TV 2 at slik skal ikke fylkesledere i Frp opptre.

Den beklagelsen i etterkant er altså ikke god nok for partiveteran Alf G. Møll. Han mener at respekt for andres meninger er en grunnbjelke i politikken.

Han nevner et par Frp-utspill som «alle» kjenner til: dobbel straff for feil adresse og dødsstraff.

Han understreker at kritikken ikke retter seg mot Frp lokalt i Mandal eller mot partileder.

Støtter Siv og Frp-ordfører

- Siv Jensen er kanskje den beste finansministeren vi har hatt og en svært dyktig partileder. «Jævla sosialister» fra landsmøtetalen er kanskje ikke det aller lureste hun har sagt, men i sammenhengen det framkom reagerte jeg ikke så veldig, sier Møll.

Og legger til om høstens lokalvalg:

SIV JENSENS TAKKETALE: Siv Jensen ble feiret av Fremskrittspartiet i anledning at hun fyller 50 år 1. juni. I takketalen ba hun sine partikamerater om å brette opp ermene og knuse de jævla sosialistene i høstens valg - til stormende jubel: Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- I Mandal heier jeg på Frp-ordfører Alf Andersen, han gjør en veldig bra jobb. Om fylkestingsvalget nøyer jeg meg med å si at det er en rett og en plikt å stemme.

Mistillit

Lokalavisa Lindesnes skrev tirsdag at Mølls nye lokallag Lindesnes Frp har fremmet mistillitsforslag mot fylkesleder Christian Eikeland og politisk nestleder Theodor B. Helland i fylkespartiet Agder Frp.

- Vi er ganske lei oss her i partiet, og vi vil ikke ha slike uttalelser. Et enstemmig styre i Lindesnes Frp har uttrykket mistillit til Christian Eikeland og Theodor B. Helland, som støttet innlegget hans på Facebook. Saken skal opp i Agder Frp i juni og tas videre til organisasjonsutvalget i Oslo, sier leder i Lindesnes Frp, Kaare Hjorth, til Lindesnes avis.

- Det er trist at Møll trekker seg. Han har betydd mye for Frp lokalt og er en hedersmann, sier Hjorth.

Nyutmeldte Alf G. Møll visste ikke om mistilliten da Dagbladet traff ham.

Organisatorisk nestleder i Agder Frp, Magnus Stø Kittelsen, opplyser til Dagbladet at saken kommer opp for lukkede dører på det neste styremøtet i fylkespartiet i juni.

Nestleder Theodor B. Helleland, som også har fått mistillit mot seg, sier at han fortsatt støtter Eikeland.

- Jeg synes det er bra at Eikeland beklaget. Når det gjelder min egen «støtte» føler jeg den ble tatt ut av kontekst. Men jeg står ved at nasjonalsosialismen har flere fellestrekk med sosialismen enn den har med liberalismen, sier Helleland til Lindesnes avis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!